Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιους φοβίζει το "σκληρό ροκ" στη Νεοχημική

Μούδιασμα σε στελέχη επιχειρήσεων από τις μηνύσεις τραπεζών στη Νεοχημική. Εναντίον ποιων στρέφονται οι τράπεζες. Το ευρύτερο μήνυμα στην αγορά. Η θέση των ορκωτών και οι φόβοι για σκληρή γραμμή στα φορολογικά πιστοποιητικά.

Ποιους φοβίζει το σκληρό ροκ στη Νεοχημική
Θορύβησε την αγορά η απόφαση των επτά πιστωτριών τραπεζών της Νεοχημικής να καταθέσουν μήνυση κατά του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και πέντε συνεργατών του.

Οι τράπεζες κατηγορούν, όπως έγραψε το Euro2day, τον επιχειρηματία και τους συνεργάτες του για παραποίηση οικονομικών στοιχείων, απόρροια της οποίας ήταν να βελτιωθούν οι οικονομικοί δείκτες της τότε εισηγμένης πάνω στους οποίους στηρίχθηκαν οι τράπεζες για να χρηματοδοτήσουν το Carlyle Group για να την εξαγοράσει.

Παρότι η μήνυση δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία, μια και εδώ και έναν τουλάχιστον χρόνο υπήρχαν διαρροές για τις προθέσεις των τραπεζών, προκαλεί ήδη μεγάλο θόρυβο σε μέρος της αγοράς και επιπτώσεις που σιγά-σιγά θα αρχίσουμε να βλέπουμε ήδη από σήμερα.

Και αυτό διότι οι τράπεζες δεν μήνυσαν μόνο τον κ. Λαυρεντιάδη, αλλά και το τότε οικονομικό επιτελείο της Νεοχημικής (οικονομικός διευθυντής, λογιστικής) όπως και τον ορκωτό που υπέγραψε τον ισολογισμό, του οποίου τα οικονομικά στοιχεία ελήφθησαν υπ' όψιν για τη χρηματοδότηση της εξαγοράς.

Πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, που χτυπά προειδοποιητικό καμπανάκι όχι μόνο για τα αφεντικά κάποιων άλλων επιχειρήσεων, αλλά και για τα διευθυντικά τους στελέχη και βεβαίως για τους ορκωτούς που υπογράφουν.

«Τις εξελίξεις στη Νεοχημική θα τις παρακολουθήσουν με εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον και άλλοι, πλην των εμπλεκομένων», σημειώνουν τραπεζικά στελέχη και συμπληρώνουν πως «είναι σίγουρο ότι από την Τετάρτη 18 Ιουλίου κάποιοι θα σκέφτονται περισσότερο πού βάζουν την υπογραφή τους».

Η υποβολή της μήνυσης μάλιστα ήρθε μετά την επιστολή εξωδίκων σε κάποιες εισηγμένες επιχειρήσεις από τις τράπεζες με τις οποίες, όπως αποκάλυψε το Euro2day,  προειδοποιούν τις διοικήσεις για ευθύνες που αναλαμβάνουν, εφόσον κριθεί ότι υπήρξε δολία πτώχευση.

Το γεγονός δε ότι στα εξώδικα γίνονται αναφορές σε μη χρηστή διοίκηση δείχνει ότι οι τράπεζες θα επιδιώξουν να αποδείξουν δικαστικά δόλια πτώχευση και να κατάσχουν τις περιουσίες των εκτελεστικών μελών της διοίκησης καθώς και όσων την παροτρύνουν (σ.σ.: δηλαδή, των βασικών μετόχων στην περίπτωση όπου δεν ασκούν διοίκηση).

Αυτά είναι δείγματα σκλήρυνσης της στάσης των τραπεζών, που όχι μόνο θορυβούν στελέχη κάποιων επιχειρήσεων αλλά ενδέχεται και να αποτελέσουν τη θρυαλλίδα για υποβολή αθόρυβων παραιτήσεων.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το γεγονός ότι οι τράπεζες στρέφονται εναντίον του ορκωτού.

Η παραπάνω κίνηση θα οδηγήσει με τη σειρά της σε σκλήρυνση της στάσης των ορκωτών ελεγκτών σε κάποιες περιπτώσεις, πιθανώς και σύντομα, καθώς μέχρι τα τέλη του μήνα θα πρέπει να δώσουν φορολογικά πιστοποιητικά.

Και ακούμε ότι δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα εκδοθούν φορολογικά πιστοποιητικά για όλες τις εταιρείες…


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v