Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πετζετάκις: Σε ευθεία κόντρα με τη Northeast

Ευθεία αντιπαράθεση, που φθάνει έως και την απειλή κατάθεσης μηνύσεων για κατάχρηση εσωτερικής πληροφόρησης, μεταξύ της διοίκησης της Πετζετάκις και της Northeast Management Partners.

Πετζετάκις: Σε ευθεία κόντρα με τη Northeast
Σε ευθεία αντιπαράθεση, που φθάνει έως και την απειλή κατάθεσης μηνύσεων για κατάχρηση εσωτερικής πληροφόρησης, μεταξύ της διοίκησης της Πετζετάκις και της Northeast Management Partners, εξελίσσεται η υπόθεση εισόδου στρατηγικού επενδυτή στην ιστορική βιομηχανία.

Όπως έγραψε το Euro2day η Northeast Management Partners προχώρησε στις 22 Ιουνίου στην υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας για την αγορά όλων των ομολογιών (μετατρέψιμων και κοινών), συνολικού ύψους 89 εκατ. ευρώ, της Πετζετάκις, που κατέχουν οι ξένοι ομολογιούχοι. Η εξαγορά των ομολογιών τελεί υπό την προϋπόθεση ευόδωσης συμφωνίας πιστωτών για την εταιρεία.

Όλα αυτά την ώρα όπου η διοίκηση της Πετζετάκις συζητά με νέο ενδιαφερόμενο στρατηγικό επενδυτή. Πρόκειται, όπως αποκάλυψε το Euro2day, για την αυστραλιανή εταιρεία Concritech, που ανήκει στον λιβανέζικης καταγωγής επιχειρηματία Mohamed Hammoud.

Η Πετζετάκις, αφού επιβεβαιώνει ότι δεν έχει ουδεμία ενημέρωση για το προσύμφωνο και ότι υπάρχει και έτερος ενδιαφερόμενος στρατηγικός επενδυτής, εξαπολύει ευθεία επίθεση στη Northeast, απειλώντας με καταγγελία της Northeast και της Lead Finance στις αρμόδιες εποπτικές αρχές της Β. Αμερικής και της Ελλάδας.

Ειδικότερα, η διοίκηση της Πετζετάκις καταλογίζει στη Northeast ανακολουθία και αναξιοπιστία απέναντι στην ίδια και στους πιστωτές της, σημειώνοντας πως «παρά τις έγγραφες διαβεβαιώσεις δεν προσκόμισε τα proof of funds που είναι απαραίτητα και αναγκαία για την απόδειξη της φερεγγυότητάς της έναντι τόσο των πιστωτών μας όσο και ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων, προκειμένου να επιτευχθεί η έκδοση αποφάσεων για την αναδιοργάνωση και επαναλειτουργία της εταιρείας μας αλλά και των θυγατρικών της στη Νότια Αφρική και στην Ιταλία».

Η διοίκηση της Πετζετάκις αμφισβητεί το αν η Northeast Management Partners είναι η ίδια ενδιαφερόμενος στρατηγικός επενδυτής, ή κρύβεται πίσω από τον μανδύα της κάποιος άλλος. Προχωρά δε ένα βήμα παραπάνω κατηγορώντας τη Northeast για δημιουργία τετελεσμένων με στόχο την αποκόμιση γρήγορου και άκοπου κέρδους, αφήνοντας ευθείες αιχμές για αξιοποίηση εσωτερικής πληροφόρησης.

Η ανακοίνωση της Πετζετάκις σημειώνει: «Η μέχρι πρότινος σύμβουλός της, LEAD FINANCE (της οποίας έχει ήδη καταγγελθεί η σύμβαση για σπουδαίο λόγο), και ο υποτιθέμενος επενδυτής που αυτή υπέδειξε (σ.σ. η Northeast Management Partners), έχοντας πλήρη γνώση της ύπαρξης εχέγγυου επενδυτικού σχήματος στη Νότια Αφρική και τον όμιλο, είχαν ως μοναδικό μέλημα την αξιοποίηση αυτής της πληροφόρησης προκειμένου να δημιουργήσουν τετελεσμένα γεγονότα και ασφυκτικές προθεσμίες για να αποκομίσουν τεράστια χρηματικά ποσά, χωρίς να επενδύσουν ούτε 1 ευρώ».

Τονίζει δε ότι τόσο η Lead Finance όσο και η Northeast δεσμεύονται από συμβάσεις εμπιστευτικότητας και κανόνες δεοντολογίας και υπογραμμίζει ότι η Πετζετάκις «έχει δρομολογήσει ενέργειες ενημέρωσης και καταγγελίας των ως άνω ύποπτων πρακτικών στις αρμόδιες εποπτικές αρχές της Ελλάδος και της Βορείου Αμερικής».

Το ιστορικό της κόντρας

Στα τέλη του 2011 η Πετζετάκις προσέλαβε τη Lead Finance ως σύμβουλο. Η τελευταία βρήκε τη Northeast Management Partners ως υποψήφιο στρατηγικό επενδυτή και επεξεργάστηκε και διαπραγματεύτηκε με τους ξένους ομολογιούχους και τις εγχώριες τράπεζες σχέδιο εξαγοράς και ρύθμισης των υποχρεώσεων της Πετζετάκις.

Η σύμβαση της Lead Finance διακόπηκε από την Πετζετάκις μετά την εγγυοδοσία της Petzetakis Africa από την Concritech προκειμένου να αποφύγει περιπέτειες από αίτηση πτώχευσης που είχε καταθέσει ανταγωνίστρια εταιρεία, έχοντας προηγουμένως αγοράσει δάνεια της νοτιοαφρικανικής θυγατρικής της Πετζετάκις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v