Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

CAROUZOS: Το Νοέμβριο η συζήτηση για άρθρο 99

Toν Νοέμβριο αναμένεται να συζητηθεί επισήμως ενώπιον του Πρωτοδικείου η αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 της εταιρίας Carouzos 4 Kappa, η οποία διαχειρίζεται την ομώνυμη αλυσίδα ένδυσης.

CAROUZOS: Το Νοέμβριο η συζήτηση για άρθρο 99
Toν Νοέμβριο αναμένεται να συζητηθεί επισήμως ενώπιον του Πρωτοδικείου η αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 της εταιρίας Carouzos 4 Kappa, η οποία διαχειρίζεται την ομώνυμη αλυσίδα ένδυσης.

Η αίτηση υποβλήθηκε ήδη στις 28 Ιουνίου και στην εταιρία έχει χορηγηθεί η προσωρινή προστασία από πιστωτές, κορυφώνοντας τις προσπάθειες της διοίκησης της Carouzos όσον αφορά την αναδιάρθρωση της εταιρίας.

Η χρήση του 2011 (η οποία σημειωτέον αποτυπώνεται σύμφωνα με τα Δ.Λ.Π.) έκλεισε με μεγάλη μείωση του τζίρου στα 21,9 εκατ. ευρώ, έναντι 33,2 εκατ. ευρώ το 2010, συνεχίζοντας το σερί των «κακών» εμπορικών ετών.

Οι ζημίες ωστόσο -αν και υψηλές- περιορίστηκαν στα 7,3 εκατ. ευρώ από 15,2 εκατ. ευρώ το 2010. Οι συνολικές υποχρεώσεις πάντως της Carouzos προς τις τράπεζες, προς προμηθευτές και στο δημόσιο στο τέλος του 2011 άγγιξαν τα 80,7 εκατ. ευρώ, ποσό που πολύ δύσκολα εξυπηρετείται πλέον από τις ταμειακές ροές της εταιρίας.

Η αναδιάρθρωση της Carouzos έχει ξεκινήσει ήδη από τον Ιανουάριο του 2009, οπότε τη διοίκηση την ανέλαβε η δεύτερη γενιά της οικογένειας των ιδρυτών, η οποία επιχείρησε να ανασυγκροτήσει εσωτερικά την εταιρία.

Σε αυτό το διάστημα, η Carouzos έχει περιορίσει το δίκτυο των καταστημάτων της από 24 σημεία πώλησης σε 9 μόλις, εκ των οποίων 2 λειτουργούν στα ξενοδοχεία Astir Palace και Costa Navarino.

Ταυτόχρονα, επιχείρησε να μειώσει το ύψος των αποθεμάτων της, το οποίο -σύμφωνα με πληροφορίες- από 30 εκατ. ευρώ το 2009 στα τέλη του 2011 είχε περιοριστεί στα 2 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, την τελευταία τριετία η εταιρία προσπάθησε να οργανώσει την παρακολούθηση του κύκλου των εμπορευμάτων της με νέα πληροφοριακά συστήματα.

Παράλληλα, η διοίκηση επικεντρώθηκε στη βελτίωση του μικτού περιθωρίου κέρδους, το οποίο το 2011 ανήλθε στο 37% από 17% το 2010.

Η εξέλιξη αυτή προήλθε αφενός από την εξάντληση των εκπτωτικών προϊόντων, που επιβάρυναν τα προηγούμενα χρόνια τα περιθώρια της εταιρίας, αλλά και από την αλλαγή του προϊοντικού μίγματος, το οποίο στράφηκε σε οικονομικότερα σήματα με καλύτερα περιθώρια κέρδους.

Παρά τις παραπάνω κινήσεις, ωστόσο, η ύφεση δεν επέτρεψε στην εταιρία να εξυπηρετήσει τους στόχους αναδιάρθρωσής της, φθάνοντας σήμερα να αντιμετωπίζει τόσο υψηλές ζημίες όσο και υποχρεώσεις.

Δεδομένου δε ότι οι προμήθειές της εκτελούνται πλέον τοις μετρητοίς (λόγω τόσο της θέσης όπου έχει περιέλθει όσο και του γενικότερου κλίματος όσον αφορά το καθεστώς των εισαγωγών μετά την άρση της ασφάλισης πιστώσεων), η διοίκηση της Carouzos θεώρησε επιβεβλημένη την υπαγωγή της στο άρθρο 99, ώστε να κερδίσει χρόνο για να καταστήσει βιώσιμη την εταιρία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v