Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έμφαση στις εξαγωγές από τα Ελληνικά Πετρέλαια

Αναπροσανατολισμό της εμπορικής πολιτικής των ΕΛΠΕ με έμφαση στις εξαγωγές ανήγγειλαν στη γενική συνέλευση του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Κομνηνός και Γιάννης Κωστόπουλος.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Έμφαση στις εξαγωγές από τα Ελληνικά Πετρέλαια
Αναπροσανατολισμό της εμπορικής πολιτικής των ΕΛΠΕ με έμφαση στις εξαγωγές ανήγγειλαν στη γενική συνέλευση του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Κομνηνός και Γιάννης Κωστόπουλος.

Μιλώντας για τα δεδομένα της αγοράς, αναφέρθηκαν στις συνεχιζόμενες επιπτώσεις από την ύφεση στην Ελλάδα με αποτέλεσμα η συρρίκνωση των συνολικών όγκων να βρίσκεται στα επίπεδα του 28% σε σχέση με την προηγούμενη τριετία.

Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Κωστόπουλος, η έναρξη εμπορικής λειτουργίας του διυλιστηρίου της Ελευσίνας, σε συνδυασμό με το αυξανόμενο έλλειμμα σε diesel στην Ευρώπη, δημιουργεί θετικότατες προσδοκίες για την εξέλιξη των μεγεθών του ομίλου.

Ήδη, όπως είπε ο ίδιος, τα ΕΛΠΕ δέχονται κρούσεις από μεγάλους διεθνείς traders, οι οποίοι ζητούν να δεσμεύσουν ποσότητες από το diesel που θα παράγει το διυλιστήριο της Ελευσίνας.

Με βάση την προοπτική που εμφανίζουν η συγκυρία και τα δεδομένα της αγοράς, οι εξαγωγές των προϊόντων το 2012 θα ανέλθουν σε 28% έναντι 20% το 2011, με στόχο το 40% το 2015.

Αναφορικά με τη διαμόρφωση των ταμειακών ροών, ο κ. Κωστόπουλος είπε ότι με την ολοκλήρωση της επένδυσης στα διυλιστήρια, συνολικού ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, θα αρχίσει σταδιακή απομόχλευση, θα διασφαλιστεί η ρευστότητα του ομίλου, το EBITDA θα ενισχυθεί κατά 230 εκατ. ευρώ και θα ξεκινήσει η σταδιακή μείωση του δανεισμού.

Σε ερωτήσεις μετόχων για τις επιπτώσεις που έχει στον όμιλο το εμπάργκο της Ε.Ε. στις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν, ο κ. Κωστόπουλος είπε ότι ήδη από το Μάρτιο του 2012, όταν δηλαδή το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα δυσχέρανε τις πληρωμές προς τη χώρα αυτή, ο όμιλος διασφάλισε την τροφοδοσία των διυλιστηρίων με φορτία πετρελαίου από τη Βόρεια και τη Δυτική Αφρική, τη Σαουδική Αραβία, την Κασπία, το Ιράκ κ.λπ.

Σε κάθε περίπτωση, ειδική ομάδα στελεχών που έχει συσταθεί αξιολογεί μονίμως τα δεδομένα της αγοράς, συνδυάζοντας τις προσφερόμενες ποσότητες αργού με τα διυλιστήρια του ομίλου, ώστε να προκύπτουν τα καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα.

Τέλος, σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις προς στελέχη της επιχείρησης για τη συμμετοχή των ΕΛΠΕ στην προκήρυξη έρευνας πετρελαίου, καθώς η προθεσμία λήγει την προσεχή Δευτέρα, απαντούσαν ότι ακόμη δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις για συμμετοχή είτε του ομίλου μόνου του είτε σε συνεργασία με άλλη ή άλλες εταιρίες.

Μέρισμα 0,45 ευρώ και αποποίηση bonus

Μέρισμα 0,45 ευρώ ανά μετοχή ενέκρινε η γενική συνέλευση, προσφέροντας ενδεχομένως την υψηλότερη απόδοση από τις εισηγμένες, με δεδομένο ότι η τιμή της μετοχή κυμαίνεται στα 4,5 ευρώ.

Την αποποίηση bonus 96.000 ευρώ, το οποίο ενέκρινε η αρμόδια επιτροπή αμοιβών του ομίλου, ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Γιάννης Κωστόπουλος. Το ποσό θα κατατεθεί υπέρ της εταιρίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v