Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στον όμιλο Μυτιληναίου το Αλουμίνιον της Ελλάδος

Αλλάζει οριστικά σελίδα η Αλουμίνιον της Ελλάδος. Οπως ανακοινώθηκε επίσημα από την Alcan, o όμιλος Μυτιληναίου απέκτησε τον έλεγχο της εταιρίας. Tο τίμημα και οι επιμέρους όροι της συμφωνίας.

Στον όμιλο Μυτιληναίου το Αλουμίνιον της Ελλάδος
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του καναδικού κολοσσού Alcan, που κυκλοφόρησε περί τις 02.30 ώρα Ελλάδος, ο όμιλος Μυτιληναίου απέκτησε τον έλεγχο της εταιρίας, αφού συμφωνήθηκε η μεταβίβαση ποσοστού 53%.

Η ιστορική συμφωνία, με την οποία ελληνοποιείται πλήρως η ΑτΕ, υπογράφηκε, σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες, στην Αθήνα, προχθές, Τρίτη, το βράδυ, ενώ εγκρίθηκε και τυπικά από τα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιριών, χθες, Τετάρτη, στις έδρες τους.

Με βάση τη δεσμευτική αυτή συμφωνία, ο όμιλος Μυτιληναίου αποκτά αρχικά το 53% των μετοχών της ΑτΕ, με option για το υπόλοιπο ποσοστό (7,18%), το οποίο μπορεί να ασκήσει εντός του επόμενου 18μήνου.

Το κόστος της εξαγοράς ανέρχεται σε 6,95 ευρώ ανά μετοχή. Με το ποσοστό που αποκτά αρχικά ο όμιλος Μυτιληναίου στην ΑτΕ δεν αναμένεται να δημιουργηθεί υποχρέωση υποβολής δημόσιας προσφοράς.

Η συμφωνία υπόκειται στην έγκριση της ελληνικής επιτροπής ανταγωνισμού και του υπουργείου Ανάπτυξης. Η υλοποίησή της αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2005.

Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι θα προκαλέσει αισθήματα ανακούφισης στο προσωπικό της ΑτΕ, που επιθυμούσε εξαρχής η εταιρία να περάσει σε ελληνικά χέρια, ώστε να μην υπάρξουν αναταράξεις και προβλήματα στην ομαλή συνέχιση της λειτουργίας της.

Από την άλλη πλευρά, ο όμιλος Μυτιληναίου μετά την εξαγορά της ΑτΕ μετατρέπεται στο μεγαλύτερο ελληνικό καθετοποιημένο βιομηχανικό όμιλο στην πρωτογενή παραγωγή μετάλλων.

Στο κομμάτι αυτό διέθετε έως πρότινος τη θυγατρική Sometra στη Ρουμανία, η οποία παράγει ψευδάργυρο, μόλυβδο και χαλκό, ενώ τώρα με την εξαγορά της ΑτΕ αποκτά και παραγωγή αλουμινίου, συμπληρώνοντας την γκάμα των μετάλλων που εμπορεύεται στην ελληνική και διεθνή αγορά.

Οπως προκύπτει από τις δηλώσεις του κ. Ευάγγελου Μυτιληναίου που εμπεριέχονται στην ανακοίνωση της Alcan, προτεραιότητα θα δοθεί τώρα στην ενεργειακή επένδυση της ΑτΕ.

Άλλωστε, η μελέτη αξιολόγησης της νέας τεχνικής λύσης, για την κατασκευή δύο μονάδων συμπαραγωγής ενέργειας που θα κατασκευασθούν στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας, βρίσκεται πλέον στο τέλος της και θα επιτρέψει στην ΑτΕ να διατηρήσει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της φθηνής ενέργειας, μετά τη λήξη της σύμβασης με τη ΔΕΗ, το Μάρτιο του 2006.

Ο κ. Μυτιληναίος υπογράμμισε επίσης τη σημασία αυτής της εξαγοράς χαρακτηρίζοντάς την ως ένα ”σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη του ομίλου”, δεδομένου ότι η ΑΤΕ αποτελεί μία απο τις κορυφαίες βιομηχανικές εταιρίες της χώρας, με δυναμικό και αφοσιωμένο εργατικό προσωπικό.

”θα συνεργαστούμε άμεσα με τη διοίκηση της ΑτΕ για την προώθηση των ήδη προσχεδιασμένων επενδύσεων με τη μέγιστη προστιθέμενη αξία για την εταιρία, εκ των οποίων η πλέον επείγουσα και σημαντική είναι ο σταθμός συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας που θα καλύψει τις μελλοντικές ανάγκες της εταιρίας”, είπε ο κ. Μυτιληναίος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v