Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζερβός: Προχωρά η αναχρηματοδότηση

Η πολιτική εκκρεμότητα στην ανάληψη καθηκόντων από τη νέα κυβέρνηση και η μη ενημέρωση ακόμη της πολιτικής ηγεσίας για τα θέματα της ΔΕΗ ήταν, σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές, η αιτία αναβολής της Γ.Σ. της Επιχείρησης.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Ζερβός: Προχωρά η αναχρηματοδότηση
Η πολιτική εκκρεμότητα στην ανάληψη καθηκόντων από το νέο κυβερνητικό σχήμα και η μη ενημέρωση ακόμη της πολιτικής ηγεσίας από τον πρόεδρο της ΔΕΗ για τα θέματα της Επιχείρησης ήταν, σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές, η αιτία της αναβολής της γενικής συνέλευσης των μετόχων της Επιχείρησης.

Ωστόσο, σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις, η μεταφορά της γενικής συνέλευσης είναι προάγγελος ευρύτερων αλλαγών στη διοίκηση της Επιχείρησης.

Σε ό,τι αφορά τα τρέχοντα προβλήματα και θέματα που απασχολούν τη ΔΕΗ και την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας γενικότερα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης Αρθούρος Ζερβός, μιλώντας με τους δημοσιογράφους, είπε ότι τον Μάιο αποκαταστάθηκε σε μεγάλο βαθμό η ροή εσόδων στη ΔΕΗ από τους λογαριασμούς, καθώς οι τελευταίοι δεν επιβαρύνονται με το χαράτσι των ακινήτων.

Ωστόσο, όπως είπε, οι ληξιπρόθεσμοι λογαριασμοί ανέρχονται σε περίπου 1,1 δισ. ευρώ έναντι 1,2 δισ. ευρώ στην αρχή του χρόνου, και το πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπιστεί εν μέρει με την ανάθεση προειδοποίησης προς τους ληξιπρόθεσμους οφειλέτες σε εξειδικευμένη εταιρία - call center.

Ο κ. Ζερβός τόνισε ότι δεν θα πρόκειται για εισπρακτική εταιρία, αλλά απλώς για προειδοποίηση σχετικά με τους ανεξόφλητους λογαριασμούς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ταμειακό πρόβλημα της ΔΕΗ είναι μεν σοβαρό, αλλά σε καμία περίπτωση δεν απειλεί τον ομαλό ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας, είτε πρόκειται για εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, είτε για αγορά καυσίμων.

Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, η ενεργειακή αγορά έτσι όπως είναι διαμορφωμένη νοσεί και θα πρέπει να βρεθούν τρόποι να αυξηθούν τα έσοδα της αγοράς μέσω είτε τιμολογίων είτε κατάργησης έκτακτων φόρων που έχουν επιβληθεί.

Σε ερωτήσεις για το αν θα εισηγηθεί αυξήσεις τιμολογίων, ο κ. Ζερβός απάντησε ότι «εμείς θα εκθέσουμε την κατάσταση στους αρμοδίους, οι οποίοι και θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις».

Τέλος, αναφορικά με τη διαπραγμάτευση που έχει η ΔΕΗ με τέσσερις ελληνικές τράπεζες για αναχρηματοδότηση δανείων ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ, ο επικεφαλής της ΔΕΗ εκτιμά ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας οι διαπραγματεύσεις θα έχουν ολοκληρωθεί. Όπως είπε, η αναχρηματοδότηση θα γίνει με υψηλότερα επιτόκια από αυτά που απολάμβανε μέχρι τώρα η Επιχείρηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v