Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενέργεια: Αποδεσμεύονται 40 εκατ. ευρώ

Την αποδέσμευση χρημάτων από κατασχεμένους τραπεζικούς λογαριασμούς υπέρ του Δημοσίου ζητά για πρώτη φορά εισαγγελικός λειτουργός για εκρεμμή δικαστική υπόθεση.

Ενέργεια: Αποδεσμεύονται 40 εκατ. ευρώ
Την αποδέσμευση χρημάτων από κατασχεμένους τραπεζικούς λογαριασμούς υπέρ του Δημοσίου ζητά για πρώτη φορά εισαγγελικός λειτουργός για εκρεμμή δικαστική υπόθεση.

Η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου με πρότασή της προς το δικαστικό συμβούλιο ζητά, δεδομένων της οικονομικής κρίσης αλλα και του κινδύνου ύπαρξης ενεργειακού προβλήματος, την αποδέσμευση κατασχεμένων τραπεζικών λογαριασμών υπερ του Δημοσίου.

Η πρόταση της εισαγγελικής λειτουργού αφορά τις διώξεις που έχουν ασκηθεί εναντίον των υπευθύνων των εταιριών ENERGA και Hellas Power για υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, κακουργηματική απιστία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Η υπόθεση εκρεμμεί στην ανάκριση, ωστόσο, κατόπιν σχετικών αιτήσεων του ελληνικού δημοσίου, του δήμου Αθηναίων, του ΛΑΓΗΕ και των εταιριών ENERGA και HELLAS POWER, ζητά την άρση της κατάσχεσης τραπεζικών λογαριασμών και τον ορισμό του υπουργού οικονομικών ως μεσεγγυούχου, ο οποίος θα έχει την αρμοδιότητα να εκδόσει δίγραμμες επιταγές υπέρ του δημοσίου συνολικού ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ.

Η εισαγγελέας στην πρότασή της επισημαίνει ότι η διαδικασία στην ανάκριση είναι χρονοβόρα, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη του δημοσίου για χρήματα καθώς και τον κίνδυνο να αντιμετωπίσει εντός των επόμενων ημερών πρόβλημα ηλεκτροδότησης ολόκληρη η χώρα εξαιτίας του ότι δεν έχουν πληρωθεί οι ενεργειακοί προμηθευτές.

Την ίδια ώρα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες ζήτησε η υπόθεση να χαρακτηριστεί πολύ σοβαρή, σύμφωνα με το νόμο 4022/11 περί διαφθοράς στο δημόσιο και να ανατεθεί η ανάκριση σε πρόεδρο πρωτοδικών, όπως συνέβη και με την υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται το βούλευμα του συμβουλίου πλημμελειοδικών που αν υιοθετήσει την πρόταση της εισαγγελίας ανοίγει ο δρόμος να ακολουθηθεί η ίδια μέθοδος και σε άλλες εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v