Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Γενική, η πώληση δανείων και η ομπρέλα της SG

Γιατί οι Γάλλοι αγοράζουν από τη Γενική επιχειρηματικά δάνεια. Η συμφωνία για δάνεια 202,8 εκατ. ευρώ, η αλλαγή τακτικής, η ομπρέλα και το ατού που αποκτά η SocGen εν όψει συγχωνεύσεων.

Η Γενική, η πώληση δανείων και η ομπρέλα της SG
Μέσα στο κλίμα γενικευμένης αβεβαιότητας πέρασε στα ψιλά.

Το διοικητικό συμβούλιο της Γενικής Τράπεζας ενέκρινε στη συνεδρίαση της 21ης Μαΐου συμφωνία πώλησης δανείων της στη μητρική της, Societe Generale.

Βάσει της συμφωνίας, η Γενική θα μπορεί από καιρό σε καιρό να πουλά στη SocGen ομολογιακά ή άλλα δάνεια που έχει χορηγήσει σε ελληνικές επιχειρήσεις, σε τιμή ίση προς τη λογιστική τους αξία.

Η κάθε συναλλαγή δεν μπορεί να ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ καταρτίζεται με συνήθεις εμπορικούς όρους.

Η πρώτη σύμβαση μεταξύ της Γενικής και της Societe Generale υπογράφηκε στις 22 Μαΐου και η SocGen αγόρασε από την εν Ελλάδι θυγατρική της πέντε ομολογιακά δάνεια, έναντι συνολικού τιμήματος 202,8 εκατ. ευρώ.

Η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων θα κληθεί να επικυρώσει την παραπάνω συναλλαγή και να εξουσιοδοτήσει τη διοίκηση και για άλλες πωλήσεις δανείων ως 500 εκατ. ευρώ.

Το ερώτημα είναι γιατί η Societe Generale επιλέγει την αγορά δανείων για να παράσχει νέα ένεση ρευστότητας αλλά και κεφαλαίων στη θυγατρική της Γενική Τράπεζα.

Μέχρι τώρα οι Γάλλοι ενίσχυαν τη Γενική με συνεχείς αυξήσεις κεφαλαίου, ενώ χρηματοδοτούσαν με γραμμές πίστωσης το gap μεταξύ χορηγήσεων και καταθέσεων.

Άνοιγμα που διευρύνθηκε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο λόγω της εκροής των καταθέσεων, της μείωσης στην πιστοληπτική διαβάθμιση δανείων και της απαγόρευσης πρόσβασης στον ΕLA θυγατρικών ξένων τραπεζών.

Επομένως, η αγορά δανείων συνιστά αλλαγή τακτικής από την πλευρά της Societe Generale.

Με την αγορά δανείων η SocGen μειώνει τον κίνδυνο να βρεθεί με τον…μουτζούρη απαιτήσεων από τη Γενική, στην περίπτωση όπου συμβεί «ατύχημα» στη χώρα και στις τράπεζες.

Ταυτόχρονα, όμως, αποκτά και ένα… ατού.

Ενδεχόμενο κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ χορηγήσεων και καταθέσεων της Γενικής, που στο τέλος Μαρτίου ανερχόταν σε περίπου 500 εκατ. ευρώ, θα προσθέσει ευχέρεια στη SocGen να διαπραγματευτεί από άλλη θέση.

Οι συγχωνεύσεις, άλλωστε, εθελοντικές ή υποχρεωτικές, θα έρθουν αργά ή γρήγορα στο επίκεντρο, με την προϋπόθεση ότι η χώρα θα παραμείνει όρθια και θα αποκτήσει σταθερή κυβέρνηση.

Μια Γενική που θα έχει καταθέσεις και χορηγήσεις ίσα βάρκα, ίσα νερά και στην οποία η SocGen κατέχει το 99,05% μπορεί να αποτελέσει καλό χαρτί σε ενδεχόμενο γύρο συγχωνεύσεων για τους Γάλλους.

Για τις επιχειρήσεις, βέβαια, τα δάνεια των οποίων πωλούνται από τη Γενική στη SocGen, άλλα πράγματα είναι σημαντικά.

Όπως το αν υπάρξουν αλλαγές στους όρους των δανείων, τι σηματοδοτεί η αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος και μια σειρά ακόμη σημαντικές λεπτομέρειες.

Πάντως, για να διενεργηθεί η πώληση θα πρέπει, σε κάποιες περιπτώσεις και ανάλογα με τους όρους των δανείων, να ΣΥΝΑΙΝΕΣΟΥΝ και οι επιχειρήσεις που πήραν τα δάνεια.

Τραπεζίτες εκτιμούν ότι θα πωληθούν κυρίως δάνεια που έχουν χορηγηθεί σε εν Ελλάδι θυγατρικές πολυεθνικών (γαλλικών κυρίως) ή δάνεια σε δυναμικά εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις και με καλά θεμελιώδη στοιχεία.

Τέλος, με δεδομένο ότι η SocGen κατέχει το 99,05% της Γενικής Τράπεζας δεν έχει ιδιαίτερη σημασία σε ποια τιμή διενεργείται η πώληση καθώς Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v