Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha: Να μείνουμε στο € με οποιαδήποτε κυβέρνηση

Η χώρα βρίσκεται σε σταυροδρόμι, εκτιμά η Alpha Bank, αφού οι πολιτικές λιτότητας έχουν επηρεάσει την ανεργία και τα εισοδήματα, προκαλώντας και πολιτικές αναταράξεις.

Alpha: Να μείνουμε στο € με οποιαδήποτε κυβέρνηση
Η χώρα βρίσκεται σε σταυροδρόμι, εκτιμά η Alpha Bank, αφού οι πολιτικές λιτότητας έχουν επηρεάσει την ανεργία και τα εισοδήματα, προκαλώντας και πολιτικές αναταράξεις. Ευχόμαστε οποιαδήποτε κυβέρνηση και αν εκλεγεί να ακολουθήσει το δρόμο του ευρώ.

Το μνημόνιο πρέπει να ιδωθεί με «νέα ματιά», ωστόσο πολλές αλλαγές δεν μπορούν να γίνουν επί της ουσίας. Ειδική βαρύτητα ίσως θα πρέπει να δοθεί στη χρονική επέκταση του προγράμματος, στην ανεργία των νέων αλλά και στο ξεμπλοκάρισμα της χρηματοδότησης σημαντικών έργων υποδομής για τη χώρα.

Με την είσοδο νέου νομίσματος, το τραπεζικό σύστημα απλά θα καταρρεύσει. Τα bank run θα είναι αναπόφευκτο, τόνισε η Alpha Bank στην παρουσίαση της, εξηγώντας ότι η έξοδος από το ευρώ θα είναι ένα καταστροφικό γεγονός.

Στο θέμα της ρευστότητας και της εξάρτησης από το Ευρωσύστημα, στα 22,4 δισ. ευρώ η εξάρτηση από την ΕΚΤ, αυξημένη κατά 0,5 δισ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2011 εξαιτίας και της μείωσης κατά 1,6 δισ. ευρώ των καταθέσεων στο πρώτο τρίμηνο του 2012. Η αύξηση της χρήσης των κεφαλαίων από τον ELA στο πρώτο τρίμηνο του 2012 ήταν 3,8 δισ. ευρώ, στα 9,6 δισ. ευρώ συνολικά από 5,8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2011.

Η διοίκηση της τράπεζας ανέφερε ότι η ανάκαμψη των καταθέσεων στην Ελλάδα τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2012, μετά και την ολοκλήρωση του PSI+, ανεστράφη μετά την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης στις εκλογές της 6 Μαΐου 2012. Οι εκροές στις καταθέσεις συνεχίζονται, ωστόσο είναι δύσκολο να προβλεφτεί η ακριβής εξέλιξη.

Το δίκτυο της Alpha Bank στη χώρα μας μειώθηκε κατά 18 καταστήματα και κατά 29 στη Ν.Α. Ευρώπη το Μάρτιο του 2012 σε σχέση με το τέλος του 2011, τάση που θα συνεχίσει και στα επόμενα τρίμηνα.

Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του Ομίλου διαμορφώθηκε στο 9,6% και ο δείκτης κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier I) στο 7,2%, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα κεφάλαια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας («ΤΧΣ») ύψους 1,9 δις. ευρώ.

Οι δραστηριότητας liability management αύξησαν στο 2ο τρίμηνο του έτους 75 μ.β. (333 εκατ. ευρώ) το δείκτη core tier 1. Θα χρειαστούν περίπου 470 εκατ. ευρώ ή 110 μ.β. για να πετύχει η τράπεζα δείκτη 9%, σύμφωνα με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων.

Σύμφωνα πάντα με την παρουσίαση, το «μαξιλάρι ασφαλείας» σε όρους ρευστότητας από τις Κεντρικές Τράπεζες ανέρχεται στα 6,5 δισ. ευρώ ενώ υπάρχει η δυνατότητα επιπρόσθετης ρευστότητας με collateral το 1,9 δισ. ευρώ μέσω της χρήσης των τίτλων του EFSF.

Η ονομαστική αξίων των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η Alpha Bank το χαρτοφυλάκιο της μετά το PSI+ προσεγγίζει τα 2,1 δισ. ευρώ ωστόσο η mark to market αποτίμηση τους είναι στα 800 εκατ. ευρώ χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα 900 εκατ. ευρώ από τις προνομιούχες μετοχές.

Αναφορικά με την σημαντική πτώση στα καθαρά έσοδα από τόκους, η τράπεζα εξήγησε ότι οφείλεται κυρίως στο μείγμα χρηματοδότησης της τράπεζας στο πρώτο τρίμηνο, όπου η μεγάλη συμμετοχή του ELA αύξησε σημαντικά το κόστος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v