Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Ζημιές 236 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο

Στα 236 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι ζημιές της Eurobank στο α΄τρίμηνο. Οι προβλέψεις για επισφάλειες διαμορφώνονται στα 365 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 9% σε ετήσια βάση. Στο 17,2% τα δάνεια σε καθυστέρηση.

Eurobank: Ζημιές 236 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο
Στα 236 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι ζημιές της Eurobank στο α΄τρίμηνο. Οι προβλέψεις της τράπεζας για επισφάλειες διαμορφώνονται στα 365 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 9% σε ετήσια βάση.

Τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ανήλθαν στο 17,2% και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαμορφώθηκαν στο 13,7% των συνολικών χορηγήσεων, γεγονός που οδήγησε στην αύξηση των προβλέψεων.

Μετά την υλοποίηση της πρώτης φάσης της ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας ύψους €4δισ. από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες, ο Δείκτης Συνολικής Κεφαλαιακής Επάρκειας και ο Δείκτης των Βασικών Κυρίων Κεφαλάιων (EBA Core Tier I) ανήλθαν σε pro-forma βάση σε 9,0% και 7,9% αντίστοιχα στο τέλος του Α΄ τριμήνου του 2012.

Οι συνθήκες ρευστότητας παρέμειναν δυσμενείς το Α΄ τρίμηνο του 2012, με την εκροή καταθέσεων να συνεχίζεται στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.
 
Παρά ταύτα, οι συνολικές Καταθέσεις Πελατών της Eurobank EFG σημείωσαν συγκρατημένη υποχώρηση κατά €868εκ. σε σχέση με το τέλος του 2011 και διαμορφώθηκαν σε €31,6δισ. το Α΄ τρίμηνο του 2012. Στο εξωτερικό, εν αντιθέσει με την Ελλάδα, οι καταθέσεις πελατών σημείωσαν αύξηση κατά €495εκ. και ανήλθαν σε €9,0δισ. στο Α΄ τρίμηνο του 2012.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εurobank κ. Νικόλαος Νανόπουλος δήλωσε τα εξής:
«Το 2012 η Ελλάδα διανύει μια φάση ακραίας δημοσιονομικής και οικονομικής κρίσης που δοκιμάζει τις αντοχές των πολιτών, των επιχειρήσεων και της χώρας συνολικά.

Η αποκατάσταση της σταθερότητας στο πλαίσιο της ευρωζώνης σε συνδυασμό με ένα νέο
πρόγραμμα προσαρμογής και ανάταξης αποτελούν την αναγκαία προϋπόθεση για τη σταδιακή ανάκαμψη της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία και για τη δρομολόγηση μιας πορείας εξόδου από την κρίση.

Η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών με την εισφορά των €18 δισ., ενισχύει τα κεφάλαια και τη ρευστότητα τους και υπογραμμίζει την βούληση των εταίρων μας και των ευρωπαϊκών θεσμών για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας. Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα και του Α΄ τριμήνου 2012, ο Όμιλός μας, χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες του προσωπικού μας και τους σταθερούς δεσμούς με τους πελάτες μας, διατηρεί την ικανότητά του να παράγει έσοδα, να ελέγχει τη
ρευστότητά του και να διευρύνει τη μείωση του λειτουργικού του κόστους.

Με κατανόηση για ανάγκες που δημιουργούνται στις σημερινές περιστάσεις, προχωρούμε σε ρυθμίσεις δανείων, ενισχύουμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, τις δυναμικές και ιδιαίτερα τις εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις και στηρίζουμε με ευέλικτες πρακτικές τους πελάτες μας, τιμώντας τη σχέση εμπιστοσύνης που έχουμε οικοδομήσει μαζί τους.

Εντός του 2012, ολοκληρώθηκαν συγκεκριμένες κινήσεις οργανικής ενίσχυσης της κεφαλαιακής μας βάσης, όπως η πώληση της θυγατρικής μας στην Πολωνία και η αποτελεσματικότερη διαχείριση ενεργητικού και παθητικού, ενώ υλοποιείται η ήδη συμφωνημένη πώληση της θυγατρικής μας στην Τουρκία.

Στόχος μας είναι να ισχυροποιήσουμε τη θέση της Eurobank ενόψει της ολοκλήρωσης της διαδικασίας ανακεφαλοποίησης, και, με ενισχυμένη την κεφαλαιακή βάση και τη ρευστότητά μας, να συμμετέχουμε ενεργά στην προσπάθεια ανασυγκρότησης και επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας».

EFG: Οι καταθέσεις θα επιστρέψουν μαζί με την ομαλότητα -Προβλέπει βελτίωση ΝΙΙ

Την ελπίδα να υπάρξει σταθερή κυβέρνηση που θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και τις τράπεζες εξέφρασε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Νίκος Καραμούζης, στο conference call όπου η διοίκηση της τράπεζας ανέλυσε τα αποτελέσματα τριμήνου.

Ο κ. Καραμούζης υπογράμμισε ότι το 2012 οι εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες έχουν φτάσει τα 10,5 δισ. ευρώ, μεγάλο μέρος των οποίων μπορεί να επιστρέψουν στα ιδρύματα, σε περίπτωση σταθερής κυβέρνησης.

Για την ελληνική οικονομία, προέβλεψε αποπληθωρισμό από τα τέλη του έτους, και συνεχιζόμενη βελτίωση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών λόγω της ύφεσης -αθροιστικά σχεδόν 20% η πτώση του ΑΕΠ- αλλά και της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας.  

Ειδικότερα για την τράπεζα, ο κ. Καραμούζης ανέφερε ότι συνεχίστηκαν οι εκροές καταθέσεων τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο, μια τάση που αντιστράφηκε το Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Το α΄τρίμηνο μειώθηκαν κατά 900 εκατ. ευρώ, καθώς οι συνολικές εκροές καταθέσεων στην Ελλάδα, ύψους 1,4 δισ. ευρώ αντισταθμίστηκαν από τις εισροές καταθέσεων στις θυγατρικές του εξωτερικού.

Στο μέτωπο της κεφαλαιακής θέσης της τράπεζας, ο κ. Καραμούζης υπογράμμισε ότι μετά και την μεταφορά ομολόγων του EFSF ύψους 3,97 δισ. ευρώ, το Core Tier I της τράπεζας ανέρχεται στο 7,9%. Τα ομόλογα που έλαβε η τράπεζα στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης, θα χρησιμοποιηθούν για να μειώσουν τον ακριβό δανεισμό από το ευρωσύστημα, πρόσθεσε.

Η EFG συνεχίζει τις πρωτοβουλίες βελτίωσης της ρευστότητας με προσπάθειες αποδοτικότερης διαχείρισης και επιλεκτικής απομόχλευσης, ενώ η πώληση της τουρκικής θυγατρικής Tekfen θα αυξήσει τα βασικά εποπτικά κεφάλαια κατά επιπλέον 60 μονάδες βάσης ή 300 εκατ. ευρώ. 
  
Ο κ. Καραμούζης τόνισε ότι η τράπεζα έχει ένα "μαξιλάρι" ρευστότητας ύψους 4 δισ. ευρώ, με στοιχεία ενεργητικού, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι αποδεκτά από την ΕΚΤ, ενώ κάποια είναι αποδεκτά από τον ELA.

Παράλληλα, ανέφερε ότι αναμένει βελτίωση των καθαρών εσόδων από τόκους στα επόμενα τρίμηνα, λόγω και της συμμετοχής της τράπεζας στις πράξεις χρηματοδότησης της ΕΚΤ.

Αναφορικά με τις θυγατρικές του εξωτερικού, ο κ. Καραμούζης υπογράμμισε ότι ήταν οριακά κερδοφόρες στο α΄τρίμηνο, ενώ το κόστος χρηματοδότησης έχει μειωθεί κάτω του 1 δισ. ευρώ.


ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Α΄ ΤΡΙΜΗΝΟΥ 2012

Η συνεχιζόμενη ύφεση της ελληνικής οικονομίας για 5η χρονιά και οι αρνητικές επιπτώσεις από την εξάπλωση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη εξακολούθησαν να δημιουργούν ένα ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον για την ανάπτυξη των τραπεζικών εργασιών και επηρέασαν καθοριστικά τα λειτουργικά αποτελέσματα της Eurobank EFG το Α΄ τρίμηνο του 2012.

Παρά τον αξιοσημείωτο περιορισμό των δαπανών και τη βελτίωση της τιμολόγησης των κινδύνων, που συνεχίζει να επιτυγχάνει η Eurobank EFG, το υψηλό κόστος άντλησης ρευστότητας σε συνδυασμό με την αύξηση των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις
επεδρασαν αρνητικά στο καθαρό λειτουργικό αποτέλεσμα της Τράπεζας, το οποίο διαμορφώθηκε σε -€77εκ. το Α΄ τρίμηνο του 2012, σε ενοποιημένη βάση.

Περιλαμβανομένης της πρόσθετης αποτιμητικής ζημιάς τίτλων του ελληνικού δημοσίου ύψους €159εκ, το συνολικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε -€236εκ. Μετά την υλοποίηση της πρώτης φάσης της ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας ύψους €4δισ. από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες, ο Δείκτης Συνολικής Κεφαλαιακής
Επάρκειας και ο Δείκτης των Βασικών Κυρίων Κεφαλάιων (EBA Core Tier I) ανήλθαν σε pro-forma βάση σε 9,0% και 7,9% αντίστοιχα στο τέλος του Α΄ τριμήνου του 2012.

Ταυτόχρονα, η Eurobank EFG συνεχίζει την προσπάθεια οργανικής ενίσχυσης των κεφαλαίων της με πρωτοβουλίες, όπως η αποτελεσματικότερη διαχείριση του ενεργητικού και του παθητικού και η περαιτέρω μείωση των λειτουργικών της δαπανών. Ειδικότερα, η συνεχιζόμενη
διαχείριση του παθητικού βελτίωσε το Δείκτη των Βασικών Κυρίων Κεφαλαίων κατά €250εκ. το Α΄ τρίμηνο του 2012, ενώ λοιπές ενέργειες διαχείρισης ενεργητικού και παθητικού αύξησαν το δείκτη αυτό κατά €100εκ. το Β΄ τρίμηνο.

Η ολοκλήρωση της πώλησης της Polbank EFG τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους ισοδυναμεί με κεφαλαιακή αύξηση €450εκ, ενώ η πώληση της Eurobank Tekfen στην Τουρκία, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το Γ΄ τρίμηνο του 2012, θα βελτιώσει περαιτέρω το Δείκτη των Βασικών Κυρίων Κεφαλαίων κατά το κεφαλαιακό ισοδύναμο των €300εκ.

Οι συνθήκες ρευστότητας παρέμειναν δυσμενείς το Α΄ τρίμηνο του 2012, με την εκροή καταθέσεων να συνεχίζεται στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Παρά ταύτα, οι συνολικές Καταθέσεις Πελατών της Eurobank EFG σημείωσαν συγκρατημένη υποχώρηση κατά €868εκ. σε σχέση με το τέλος του 2011 και διαμορφώθηκαν σε €31,6δισ. το Α΄ τρίμηνο του 2012. Στο εξωτερικό, εν αντιθέσει με την Ελλάδα, οι καταθέσεις πελατών σημείωσαν αύξηση κατά €495εκ. και ανήλθαν σε €9,0δισ. στο Α΄ τρίμηνο του 2012.

Η Τράπεζα διατηρεί επαρκή ρευστότητα, καθώς χρησιμοποιεί τις επιλογές που προσφέρει το Ευρωσύστημα, ενώ διαθέτει επιπρόσθετα ενέχυρα αποδεκτά από το Ευρωσύστημα για την άντληση ρευστότητας ύψους €7,5δισ., συμπεριλαμβανομένων των €4δισ. που έλαβε από
το Τ.Χ.Σ.

Παράλληλα, η πώληση της Polbank EFG έχει ήδη απελευθερώσει ρευστότητα περίπου €1,5δισ., ενώ επιπρόσθετα €1,4δισ. θα απελευθερωθούν με την εξάσκηση του δικαιώματος πώλησης εντός των επομένων μηνών. Επίσης, η ολοκλήρωση της πώλησης της Tekfen Bank στην Τουρκία, η οποία αναμένεται το Γ’ τρίμηνο του 2012, θα ενισχύσει τη ρευστότητα κατά περίπου €800εκ.

Η επιλεκτική απομόχλευση των στοιχείων του ενεργητικού συνεχίστηκε και κατά το Α΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, με τα υπόλοιπα Χορηγήσεων Πελατών να σημειώνουν πτώση κατά 1,9% έναντι του Δ΄ τριμήνου του 2011 και να διαμορφώνονται σε €50,5δισ. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη συγκρατημένη μείωση των καταθέσεων είχε ως αποτέλεσμα τη βελτίωση του
χρηματοδοτικού ανοίγματος (διαφορά δανείων προς τις καταθέσεις) κατά €400εκ. το Α΄ τρίμηνο του 2012.

Σε λειτουργικό επίπεδο, τα Καθαρά Έσοδα από Τόκους υποχώρησαν κατά 11,2% έναντι του Δ΄ τριμήνου 2011 και διαμορφώθηκαν σε €451εκ. λόγω κυρίως του υψηλού κόστους άντλησης ρευστότητας, της σημαντικής μείωσης των επιτοκίων Euribor και της απομόχλευσης των στοιχείων του ενεργητικού. Το συνολικό περιθώριο επιτοκίου μειώθηκε κατά 14 μονάδες βάσης σε 2,40% το Α΄ τρίμηνο του 2012.

Δεδομένης της ύφεσης, τα Συνολικά Έσοδα από Αμοιβές και Προμήθειες διαμορφώθηκαν σε €72εκ. το Α΄ τρίμηνο του 2012, από €82εκ. το Δ΄ τρίμηνο του 2011, ως αποτέλεσμα κυρίως της κάμψης των προμηθειών που σχετίζονται με τις χορηγήσεις.

Η υστέρηση των εσόδων από τόκους και προμήθειες οδήγησε τα Βασικά Οργανικά Έσοδα χαμηλότερα κατά 11,3% έναντι του Δ΄ τριμήνου 2011 στα €523εκ.

Αντιθέτως, σημαντική ανάκαμψη παρουσίασαν τα Έσοδα από Χρηματοοικονομικές και Λοιπές Πράξεις, τα οποία ενισχύθηκαν σε €45εκ. το Α΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Το θετικό αυτό αποτέλεσμα είναι συνέπεια της συνετής διαχείρισης των χαρτοφυλακίων αξιών της Eurobank EFG σε ένα εξαιρετικά δυσχερές περιβάλλον.

Τα Συνολικά Έσοδα αυξήθηκαν κατά 1,5% έναντι του Δ΄ τριμήνου του 2011 και διαμορφώθηκαν σε €568εκ.

Η μείωση του λειτουργικού κόστους συνεχίστηκε με επιτυχία και κατά το Α΄ τρίμηνο του 2012, καθώς οι Συνολικές Δαπάνες υποχώρησαν κατά 4,6% σε ετήσια βάση. Ειδικότερα, οι δαπάνες μειώθηκαν κατά 5,3% στην Ελλάδα και 3,3% στο εξωτερικό την ίδια περίοδο. Η επίδοση αυτή υποδηλώνει ότι η συνολική μείωση των δαπανών ανέρχεται σε σχεδόν 20% από την αρχή της κρίσης, δηλαδή η καλύτερη στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Η αύξηση των εσόδων σε συνδυασμό με τη μείωση των δαπανών συνετέλεσαν στην ενίσχυση των Καθαρών Εσόδων προ Προβλέψεων κατά 8,9% σε €275εκ. το Α΄ τρίμηνο του 2012, γεγονός που καταδεικνύει την ικανότητα της Τράπεζας να διατηρεί θετικές λειτουργικές επιδόσεις μέσα σε αντίξοες συνθήκες.

Το Α΄ τρίμηνο του 2012 σημειώθηκε αύξηση των νέων δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών κατά 15%, λόγω κυρίως της συνεχιζόμενης αστάθειας και της οικονομικής στενότητας που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ανήλθαν στο 17,2% και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαμορφώθηκαν στο 13,7% των συνολικών χορηγήσεων, γεγονός που οδήγησε στην αύξηση των Προβλέψεων για Επισφαλείς Απαιτήσεις κατά 5,1% σε €365εκ. το Α΄ τρίμηνο του 2012.

Τα Αποτελέσματα από τις Διεθνείς Δραστηριότητες ήταν οριακά θετικά, λόγω του υψηλού κόστους χρηματοδότησης, με τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται σε €1,2εκ. το Α΄ τρίμηνο του 2012. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την αρχή της κρίσης, η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων στο εξωτερικό χρηματοδοτείται από τοπικές πηγές, με τις καταθέσεις να αυξάνονται περισσότερο από τις χορηγήσεις.

Το χρηματοδοτικό άνοιγμα μειώθηκε μάλιστα κάτω από €1δισ. το Α΄ τρίμηνο του 2012, καθώς οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά €495εκ., ενώ οι χορηγήσεις παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες, με αποτέλεσμα ο δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις να είναι χαμηλότερος του 110%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v