Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Ζημία 107,8 εκατ. στο Q1

Στα 107,8 εκατ. ευρώ διαμορφώνονται οι ζημίες για την Alpha Bank στο α' τρίμηνο. Τα καθαρά έσοδα από τόκους στο ίδιο διάστημα ανήλθαν στα 408 εκατ., μειωμένα 5% σε ετήσια βάση. Στο 14,9% ο δείκτης καθυστέρησης

Alpha Bank: Ζημία 107,8 εκατ. στο Q1
Στα 107,8 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι ζημιές για την Alpha Bank στο α' τρίμηνο.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους στο ίδιο διάστημα ανήλθαν στα 408 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 5% σε ετήσια βάση.

Τα κύρια σημεία σε σχέση με τον ισολογισμό της τράπεζας έχουν ως εξής:

- Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας στο 9,6% και Δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Core Tier I) στο 7,2%, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα κεφάλαια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας («ΤΧΣ») ύψους Ευρώ 1,9 δισ.
 
- Μείωση του Ενεργητικού μας κατά 10%, σε ετήσια βάση, σε Ευρώ 57,6 δισ., ως αποτέλεσμα κυρίως του PSI+, καθώς και της μειώσεως του δανειακού μας χαρτοφυλακίου κατά Ευρώ 1,9 δισ. Το ενεργητικό του Ομίλου διαμορφώνεται πλέον στα επίπεδα του α΄ τριμήνου του 2008.

- Αύξηση της χρηματοδοτήσεώς μας από Κεντρικές Τράπεζες κατά Ευρώ 0,5 δισ. το α΄ τρίμηνο, σε Ευρώ 22,4 δισ., μετά από μείωση των καταθέσεων στην Ελλάδα κατά Ευρώ 1,6 δισ. Το περιθώριο αντλήσεως περαιτέρω κεφαλαίων ανέρχεται σε Ευρώ 6,5 δισ., ενώ αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω κατά Ευρώ 1,9 δισ. με την εκταμίευση των Ομολόγων από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

- Το χαρτοφυλάκιο των Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την εκκαθάριση των Oμολόγων συνολικά που ανταλλάχθησαν στο πλαίσιο του PSI+, ανέρχεται σε Ευρώ 0,8 δισ., ενώ η ονομαστική τους αξία ανέρχεται σε Ευρώ 2,1 δισ.

- Δείκτης καθυστερήσεων στο 14,9%, με τις σωρευτικές προβλέψεις σε Ευρώ 3,1 δισ., αντανακλώντας έναν δείκτη καλύψεως των καθυστερήσεων 43%, ο οποίος, συμπεριλαμβανομένων των εξασφαλίσεων, διαμορφώνεται σε 122%.

- Μετά το τέλος του α΄ τριμήνου, η επιτυχής ολοκλήρωση της επαναγοράς υβριδικών τίτλων και τίτλων μειωμένης εξασφαλίσεως, στις αρχές Μαΐου, προσέθεσε Ευρώ 333 εκατ. στα Κύρια Βασικά Ίδια Κεφάλαιά μας και ενίσχυσε τον αντίστοιχο Δείκτη κατά 75 πόντους. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τη διάθεση των κεφαλαίων από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ο Δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων και ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας ενισχύονται σε 7,9% και 8,9% αντιστοίχως.

Όπως επισημαίνει η τράπεζα, παραμένει προσηλωμένη στο Επιχειρησιακό Σχέδιο που έχει ήδη καταθέσει στις εποπτικές Αρχές. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της ασκήσεως διαχειρίσεως στοιχείων του Παθητικού, στρεφόμεθα στα υπόλοιπα μέτρα κεφαλαιακής ενισχύσεως, όπως η βελτιστοποίηση των σταθμισμένων στοιχείων του Ενεργητικού, καθώς και η αποεπένδυση στοιχείων του Ενεργητικού που δεν εμπίπτουν στον κύριο τομέα εργασιών της τράπεζας.

Η χρηματοοικονομική επίδοση της τράπεζας

- Το καθαρό έσοδο τόκων ανήλθε σε Ευρώ 408 εκατ., μειωμένο κατά 5% σε ετήσια βάση, λόγω του αυξημένου κόστους χρηματοδοτήσεως.

- Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο μειώθηκε κατά 20 πόντους το α΄ τρίμηνο, σε 2,8%.

- Η συνεχιζόμενη αυστηρή εφαρμογή του προγράμματος εξορθολογισμού των εξόδων περιόρισε το λειτουργικό κόστος κατά περίπου 3,3% σε ετήσια βάση.

- Ο δείκτης έξοδα προς έσοδα αυξήθηκε σε 56,8% από 49,6% το α΄ τρίμηνο του 2011, λόγω της μειώσεως των λειτουργικών εσόδων.

-Τα βασικά λειτουργικά έσοδα παρουσίασαν μείωση κατά 5,4% σε ετήσια βάση. Το αποτέλεσμα προ προβλέψεων ανήλθε σε Ευρώ 201,4 εκατ., έναντι Ευρώ 278,2 εκατ. το α΄ τρίμηνο του 2011.

-Τα καθαρά αποτελέσματα ανήλθαν σε ζημίες Ευρώ 107,8 εκατ. μετά από προβλέψεις για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου Ευρώ 320,7 εκατ. Οι προβλέψεις απομειώσεως, ως ποσοστό του μέσου όρου των χορηγήσεων, ανήλθαν σε 260 πόντους, σημειώνοντας αύξηση κατά 56 πόντους σε ετήσια βάση.

- H νέα διετής Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπεγράφη στις αρχές Μαΐου 2012 με τον Σύλλογο Προσωπικού, σε συνδυασμό με την αυξημένη πρόβλεψη μειώσεως του απασχολούμενου προσωπικού εκ των αναμενόμενων αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδοτήσεως, θα οδηγήσει σε ετήσια περιστολή κόστους που ισοδυναμεί με περίπου 10% των δαπανών Προσωπικού του 2011 στην Ελλάδα.


Ο κ. Γιάννης Σ. Κωστόπουλος, Πρόεδρος της τράπεζας, δήλωσε: «Μετά τις απομειώσεις λόγω της συμμετοχής μας στο PSI+, έγινε το πρώτο γενναίο βήμα για την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η επόμενη καθοριστική ενέργεια σε αυτήν τη διαδικασία είναι η δημιουργία ενός πλαισίου ανακεφαλαιοποιήσεως, το οποίο θα διευκολύνει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και θα συντελέσει στη διατήρηση ενός αποτελεσματικού καταμερισμού πόρων εντός της Ελληνικής
Οικονομίας.

Η Alpha Bank παραμένει προσηλωμένη στο όραμά της να ηγηθούν οι ελληνικές τράπεζες της προσπάθειας για την οικονομική σταθεροποίηση και ανάκαμψη εντός του ενοποιημένου ευρωπαϊκού περιβάλλοντος, το οποίο παρέχει σαφώς τα μέγιστα οφέλη για το μέλλον της χώρας μας.»

Ο Δημήτριος Π. Μαντζούνης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha, δήλωσε: «Στο παρόν δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, η Alpha Bank συνέχισε να επικεντρώνεται στις προτεραιότητές της, την αποκατάσταση της κεφαλαιακής της βάσεως μετά τη συμμετοχή μας στο PSI+, τη συνετή διαχείριση του κόστους, καθώς και τη διατήρηση της ρευστότητας.

Παρά τις αντιξοότητες της περιόδου που προηγήθηκε, ενισχύσαμε τα Κύρια Βασικά Ίδια Κεφάλαιά μας κατά Ευρώ 333 εκατ. με την επιτυχή ολοκλήρωση της επαναγοράς των υβριδικών τίτλων, αλλά και των τίτλων μειωμένης εξασφαλίσεως, και υπογράψαμε νέα διετή επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας με τον Σύλλογο Προσωπικού προσαρμόζοντας την πολιτική των αποδοχών μας στις επικρατούσες συνθήκες.

Επιπλέον, ενισχύσαμε περαιτέρω το απόθεμα των προβλέψεων κατά Ευρώ 321 εκατ., ενώ το περιθώριο αντλήσεως περαιτέρω ρευστότητας από τις Κεντρικές Τράπεζες υπερβαίνει τα Ευρώ 6 δισ.

Πρωταρχικό στόχο του Προσωπικού και των Μετόχων μας αποτελεί η θωράκιση της Τραπέζης, ώστε να αντεπεξέλθει στις νέες προκλήσεις.»


Alpha:Να μείνουμε στο ευρώ με οποιαδήποτε κυβέρνηση -Ti είπε στο conference call

Η χώρα βρίσκεται σε σταυροδρόμι, εκτιμά η Alpha Bank, αφού οι πολιτικές λιτότητας έχουν επηρεάσει την ανεργία και τα εισοδήματα, προκαλώντας και πολιτικές αναταράξεις. Ευχόμαστε οποιαδήποτε κυβέρνηση και αν εκλεγεί να ακολουθήσει το δρόμο του ευρώ.

Το μνημόνιο πρέπει να ιδωθεί με «νέα ματιά», ωστόσο πολλές αλλαγές δεν μπορούν να γίνουν επί της ουσίας. Ειδική βαρύτητα ίσως θα πρέπει να δοθεί στη χρονική επέκταση του προγράμματος, στην ανεργία των νέων αλλά και στο ξεμπλοκάρισμα της χρηματοδότησης σημαντικών έργων υποδομής για τη χώρα.

Με την είσοδο νέου νομίσματος, το τραπεζικό σύστημα απλά θα καταρρεύσει. Τα bank run θα είναι αναπόφευκτο, τόνισε η Alpha Bank στην παρουσίαση της, εξηγώντας ότι η έξοδος από το ευρώ θα είναι ένα καταστροφικό γεγονός.

Στο θέμα της ρευστότητας και της εξάρτησης από το Ευρωσύστημα, στα 22,4 δισ. ευρώ η εξάρτηση από την ΕΚΤ, αυξημένη κατά 0,5 δισ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2011 εξαιτίας και της μείωσης κατά 1,6 δισ. ευρώ των καταθέσεων στο πρώτο τρίμηνο του 2012. Η αύξηση της χρήσης των κεφαλαίων από τον ELA στο πρώτο τρίμηνο του 2012 ήταν 3,8 δισ. ευρώ, στα 9,6 δισ. ευρώ συνολικά από 5,8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2011.

Η διοίκηση της τράπεζας ανέφερε ότι η ανάκαμψη των καταθέσεων στην Ελλάδα τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2012, μετά και την ολοκλήρωση του PSI+, ανεστράφη μετά την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης στις εκλογές της 6 Μαΐου 2012. Οι εκροές στις καταθέσεις συνεχίζονται, ωστόσο είναι δύσκολο να προβλεφτεί η ακριβής εξέλιξη.

Το δίκτυο της Alpha Bank στη χώρα μας μειώθηκε κατά 18 καταστήματα και κατά 29 στη Ν.Α. Ευρώπη το Μάρτιο του 2012 σε σχέση με το τέλος του 2011, τάση που θα συνεχίσει και στα επόμενα τρίμηνα.

Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του Ομίλου διαμορφώθηκε στο 9,6% και ο δείκτης κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier I) στο 7,2%, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα κεφάλαια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας («ΤΧΣ») ύψους 1,9 δις. ευρώ.

Οι δραστηριότητας liability management αύξησαν στο 2ο τρίμηνο του έτους 75 μ.β. (333 εκατ. ευρώ) το δείκτη core tier 1. Θα χρειαστούν περίπου 470 εκατ. ευρώ ή 110 μ.β. για να πετύχει η τράπεζα δείκτη 9%, σύμφωνα με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων.

Σύμφωνα πάντα με την παρουσίαση, το «μαξιλάρι ασφαλείας» σε όρους ρευστότητας από τις Κεντρικές Τράπεζες ανέρχεται στα 6,5 δισ. ευρώ ενώ υπάρχει η δυνατότητα επιπρόσθετης ρευστότητας με collateral το 1,9 δισ. ευρώ μέσω της χρήσης των τίτλων του EFSF.

Η ονομαστική αξίων των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η Alpha Bank το χαρτοφυλάκιο της μετά το PSI+ προσεγγίζει τα 2,1 δισ. ευρώ ωστόσο η mark to market αποτίμηση τους είναι στα 800 εκατ. ευρώ χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα 900 εκατ. ευρώ από τις προνομιούχες μετοχές.

Αναφορικά με την σημαντική πτώση στα καθαρά έσοδα από τόκους, η τράπεζα εξήγησε ότι οφείλεται κυρίως στο μείγμα χρηματοδότησης της τράπεζας στο πρώτο τρίμηνο, όπου η μεγάλη συμμετοχή του ELA αύξησε σημαντικά το κόστος.



***Τα αναλυτικά αποτελέσματα Α τριμήνου 2012 της Alpha Bank, δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v