Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσωρινή τιμή 45/MWh επέβαλε η ΡΑΕ

Στα επίπεδα των 45 ευρώ τη μεγαβατώρα διαμορφώνεται το συνολικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για το Αλουμίνιο (ενέργεια συν τέλη), με βάση την προσωρινή τιμή που καθόρισε η ΡΑΕ.

Προσωρινή τιμή 45/MWh επέβαλε η ΡΑΕ
Στα επίπεδα των 45 ευρώ τη μεγαβατώρα διαμορφώνεται το συνολικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για το Αλουμίνιο (ενέργεια συν τέλη), με βάση την προσωρινή τιμή που καθόρισε η ΡΑΕ. Η απόφαση εκδόθηκε από την ανεξάρτητη αρχή έως ότου η διαιτησία στην οποία προσέφυγαν οι δύο εταιρίες αποφασίσει για την οριστική φόρμουλα υπολογισμού της τιμής ηλεκτρικού.

Συγκεκριμένα, το διατακτικό της απόφασης της ΡΑΕ αναφέρει:

1. "Καθορίζει ως προσωρινή τιμή επί του αιτήματος της λήψης προσωρινών μέτρων, και με βάση τις γενικές αρχές τιμολόγησης, την τιμή των 42 ευρώ/ΜWh, πλέον των προβλεπόμενων χρεώσεων ΥΚΩ, Τέλους ΑΠΕ, Χρήσης Συστήματος Μεταφοράς και λοιπών φόρων.

2. Η εφαρμογή της ανωτέρω προσωρινής τιμής θα γίνεται για το σύνολο των ωρών λειτουργίας της αιτούσας, δεδομένης της επιβεβλημένης από το καταναλωτικό της προφίλ μονοζωνικής χρέωσης, καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

3. Η ανωτέρω προσωρινή τιμή θα ισχύσει μέχρι την έκδοση απόφασης της Αρχής επί της καταγγελίας της αιτούσας, ή την έκδοση απόφασης του αρμόδιου διαιτητικού δικαστηρίου, ή αν ενωρίτερα ενδεχομένως ευδοκιμήσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των μερών, τα οποία η ΡΑΕ καλεί να τις συνεχίσουν με καλή τη πίστει και στο πλαίσιο τήρησης των συναλλακτικών ηθών ως άνω. Σε κάθε περίπτωση, η ενέργεια, την οποία η αιτούσα θα προμηθευτεί στην εν λόγω προσωρινή τιμή, θα εκκαθαριστεί τελικώς με την τιμή που θα καθοριστεί ως άνω.

Με την απόφασή της αυτή, έστω και αν έχει προσωρινό χαρακτήρα, η ΡΑΕ αναγνωρίζει τα ειδικά χαρακτηριστικά που έχει το Αλουμίνιο, ως καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας. Δηλαδή, σταθερά φορτία όλο το 24ωρο, τα οποία αντιστοιχούν έως και στο 10% του συνολικού φορτίου της χώρας, κατά τις νυχτερινές ώρες, δυνατότητες περικοπών, όταν το σύστημα αντιμετωπίζει στενότητα λόγω έλλειψης ισχύος κ.λπ.

Θα πρέπει δε να επισημανθεί το γεγονός ότι η σταθερή ζήτηση του Αλουμίνιου και τις βραδινές ώρες συμβάλλει στη διατήρηση της Οριακής Τιμής Συστήματος σε χαμηλά επίπεδα, λειτουργώντας προς όφελος τόσο της ίδιας της ΔΕΗ, η οποία εξασφαλίζει πελάτη για την παραγωγή των λιγνιτικών μονάδων, που διαφορετικά θα έπρεπε να σβήσουν, όσο και του τελικού καταναλωτή.

Αναφορικά με το απόλυτο ποσό της τιμής της ενέργειας, δηλαδή 42 ευρώ η μεγαβατώρα, αυτό θα πρέπει να συγκριθεί με τις αντίστοιχες τιμές ηλεκτρικού που απολαμβάνουν οι ανταγωνιστές του Αλουμίνιου στις διεθνείς αγορές.

Βάσει στοιχείων του Metal Bulletin, η παγκόσμια βιομηχανία αλουμινίου πληρώνει για τον ηλεκτρισμό κατά μέσο όρο 37,85 δολάρια ΗΠΑ τη μεγαβατώρα, ποσό που αντιστοιχεί σε 29,11 ευρώ. Για να γίνει αντιληπτό το περιβάλλον στο οποίο λειτουργεί το Αλουμίνιο, θα πρέπει να αξιολογηθούν η μέση τιμή ηλεκτρικού που απολαμβάνουν οι ανταγωνιστικές εταιρίες, εκτός Ελλάδος, η προσωρινή τιμή που όρισε η ΡΑΕ και η τιμολόγηση της ΔΕΗ, που για την κατανάλωση του Φεβρουαρίου ήταν 92 Δολάρια ΗΠΑ ή 70,8 ευρώ η μεγαβατώρα.

Τέλος, με δεδομένο ότι το Αλουμίνιο, όπως και άλλες ενεργοβόρες μεταλλουργίες και χαλυβουργίες καταναλώνουν ηλεκτρικό υψηλής τάσης και είναι συνδεδεμένες με το εθνικό δίκτυο μεταφοράς, η τιμή με την οποία τιμολογούνται έχει άμεση σχέση με την οριακή τιμή του συστήματος, όπως αυτή διαμορφώνεται από τις προσφορές των παραγωγών σε ωριαία βάση. Έτσι, αρκεί να αναφερθεί ότι ο μέσος όρος της οριακής τιμής, τον Απρίλιο του 2012, ήταν 45 ευρώ η μεγαβατώρα.

Σχετικά με το πρόβλημα τιμολόγησης των ενεργοβόρων βιομηχανιών, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, αυτές αντιπροσωπεύουν πάνω από το 10% της εγκατεστημένης ισχύος στην Ελλάδα. Με βάση τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, το 2011 αντιπροσώπευαν περίπου το 13% της συνολικής ζήτησης, και μάλιστα με χαρακτηριστικά απόλυτα προβλέψιμα ως προς τα απαιτούμενα φορτία μέσα στο 24ωρο.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι σε κρίσιμες περιόδους όπως καύσωνες, χαμηλές θερμοκρασίες, απεργιακές κινητοποιήσεις εργαζομένων της ΔΕΗ με σβήσιμο μονάδων, ή σύμπτωση μεγάλης ζήτησης με πολλές μονάδες εκτός λειτουργίας, οι καταναλωτές υψηλής τάσης αποτελούν τις «μπαταρίες» του συστήματος. Με την περικοπή φορτίων, προσφέρουν ασφάλεια εφοδιασμού, ενώ αποτρέπουν τη λειτουργία ακριβών αεριοστροβιλικών μονάδων, με θετικά αποτελέσματα στη διαμόρφωση της τιμής της κιλοβατώρας για όλους τους καταναλωτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v