Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρόοδος: Παρέμβαση της Κεφαλαιαγοράς ζητά η Laxey

Την επέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ζήτησε σήμερα η Laxey Partners, καταγγέλλοντας ότι το Δ.Σ. της Πρόοδος ΑΕΕΧ παραβιάζει βάναυσα τις αρχές της διαφάνειας και της εταιρικής διακυβέρνησης. Τι πιστεύει η Laxey για τη διαχείριση των χρημάτων της επενδυτικής, τις ενδοεταιρικές συναλλαγές. Πλήρες ρεπορτάζ. Τι απαντά η Πρόοδος.

Πρόοδος: Παρέμβαση της Κεφαλαιαγοράς ζητά η Laxey
του Γιώργου Παπανικολάου

Την επέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ζήτησε σήμερα η Laxey Partners σε συνέντευξη Τύπου, καταγγέλλοντας ότι το Δ.Σ. της Πρόοδος ΑΕΕΧ παραβιάζει βάναυσα τις αρχές της διαφάνειας και της εταιρικής διακυβέρνησης.

Ο εκπρόσωπος της Laxey Partners επικαλέστηκε -εφόσον αυτό απαιτηθεί-την προστασία των ελληνικών και των ευρωπαϊκών δικαστηρίων.

Όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου, η Laxey Partners, η οποία εκπροσωπεί θεσμικά χαρτοφυλάκια που κατέχουν περίπου το 25% των μετοχών της Πρόοδος, δεν λαμβάνει πληροφορίες για όλες τις επενδυτικές πράξεις και συναλλαγές που έγιναν τα τελευταία τρία χρόνια στο χαρτοφυλάκια της εταιρίας και που είχαν χαρακτήρα ενδοεταιρικό.

Δηλαδή που αφορούσαν τον όμιλο της Eurobank, αφού ο διαχειριστής του χαρτοφυλακίου της Πρόοδος είναι θυγατρική εταιρία της Eurobank.

Όπως είπε ο διευθυντής της Laxey Partners κ. Chris Bell, το Δ.Σ. της Πρόοδος αρνήθηκε να παράσχει τις αιτούμενες πληροφορίες ακόμη και ενώπιον της Γ.Σ., ενώ συμπλήρωσε ότι στη συνέλευση αναφέρθηκε πως ο υπεύθυνος εσωτερικού ελέγχου της Πρόοδος -ο οποίος μεταξύ άλλων οφείλει να ελέγχει τη νομιμότητα συναλλαγών μεταξύ των εταιριών του ομίλου- είναι υπάλληλος της Eurobank, που έχει αποσπαστεί στην Πρόοδος.

Ο κ. Bell τόνισε ακόμη ότι τα αιτήματα για τον απολογισμό διαχείρισης ανέκυψαν από επαρκή στοιχεία που δείχνουν ότι με τα χρήματα των μετόχων της Πρόοδος αγοράζονται Αμοιβαία Κεφάλαια της Eurobank και μετοχές άλλων εταιριών επενδύσεων χαρτοφυλακίου που έχουν τον ίδιο διαχειριστή.

Παράλληλα, χρήματα άλλων Αμοιβαίων Κεφαλαίων της Eurobank, αλλά και εταιριών επενδύσεων υπό τη διαχείριση της Eurobank χρησιμοποιούνται για να αγοράζονται μετοχές της Πρόοδος.

Επίσης, όπως είπε, ερωτήματα υπάρχουν και για τη διαχείριση των μετρητών της Πρόοδος.

Αν δηλαδή τοποθετούνται μόνο στη Eurobank είτε σε άλλες τράπεζες, μετά από λήψη ανταγωνιστικών προσφορών.

Τα ανωτέρω στοιχεία πρέπει να διερευνηθούν, τόνισε, ώστε να φανεί αν οι μέτοχοι της Πρόοδος πληρώνουν διπλές, τριπλές ή και τετραπλές αμοιβές διαχείρισης, λόγω της περιφοράς των χρημάτων τους μέσα στον όμιλο της Eurobank.

Ο εκπρόσωπος της Laxey Partners τόνισε ότι η άρνηση παροχής στοιχείων εκ μέρους της διοίκησης της Πρόοδος δημιουργεί ακόμη περισσότερες υποψίες.

Γεγονός πάντως είναι ότι ακόμη και στην πρόσφατη γενική συνέλευση το αμοιβαίο κεφάλαιο Eurobank Value Index μετοχικό Εσωτερικού κατείχε το 4,18% των μετοχών της Πρόοδος, ενώ το Eurobank Βράχος Μικτό Εσωτερικού κατείχε το 3,5% των μετοχών της Πρόοδος.

Μέχρι πρόσφατα και η Δίας ΑΕΕΧ κατείχε μετοχές της Πρόοδος, που πωλήθηκαν προφανώς στη Eurobank, χωρίς να ερωτηθεί η Laxey αν ήταν διατεθειμένη να πλειοδοτήσει.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου, ο κ. Bell απεύθυνε στη Eurobank το ερώτημα: Όταν τα αμοιβαία κεφάλαιά σας θα πουλήσουν τις μετοχές της Πρόοδος, αφού γνωρίζετε ότι είμαστε ενδιαφερόμενοι, θα μας δώσετε την ευκαιρία να κάνουμε προσφορά, αφού προφανώς ο στόχος σας πρέπει να ε΄8ιναι να επιτύχετε τη μέγιστη δυνατή τιμή για το όφελος των μεριδιούχων σας;

Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, εφόσον παρασχεθούν τα στοιχεία και οι υποψίες αποδειχθούν αβάσιμες, τότε η Laxey Partners είναι έτοιμη να το αναγνωρίσει.

Η Laxey Partners, είπε ακόμη ο κ. Βell, ζητά την προστασία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία είναι πλήρως ενημερωμένη για όλα όσα έχουν συμβεί.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, εφόσον χρειαστεί, η εταιρία θα προσφύγει στα ελληνικά ή ακόμη και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, καθώς δεν αποδέχεται πως σε ένα ευρωπαϊκό σύστημα ένας διαχειριστής κεφαλαίων τρίτων μπορεί να αρνείται να λογοδοτήσει.

Εξάλλου, σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε το απόγευμα, η εταιρία Πρόοδος αναφέρει ότι:

”Το ΔΣ της Πρόοδος ρητά δηλώνει ότι παραμένει πάντα πιστό στην προσπάθεια για την επίτευξη των υψηλότερων δυνατών αποδόσεων για όλους τους μετόχους της.

Ρητά δηλώνεται επίσης ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Προόδου δεν πρόκειται να συναινέσει σε καμία περίπτωση στην λύση της εταιρίας.

Η εταιρία λογοδοτεί στην Γενική Συνέλευση των μετόχων της άπαξ του έτους και όχι σε αυτόκλητους ”εισαγγελείς”, ρόλο που επιδιώκει σήμερα η Laxey. Η εν λόγω εταιρία ζητά προνομιακή μεταχείριση κάτι που το ΔΣ της Προόδου δεν μπορεί να αποδεχθεί, δεδομένου ότι απαντά σε όλα τα ερωτήματα μετόχων ισότιμα στην διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης την οποία όμως η Laxey ζήτησε να αναβάλει”.

* Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της εταιρίας Πρόοδος, δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v