Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυτιληναίος: Tριετές "στρατηγικό" deal με ΔΕΠΑ

Υπογράφηκαν οι νέες συμβάσεις προμήθειας φυσικού αερίου των θυγατρικών εταιριών, Αλουμίνιον, Protergia και Korinthos Power του ομίλου Μυτιληναίου με τη ΔΕΠΑ. Σε ισχύ ως το τέλος του 2014 και τρέχουσα αξία 1,4 δισ. δολ.

  • του Μιχάλη Καιταντζίδη
Μυτιληναίος: Tριετές στρατηγικό deal με ΔΕΠΑ
Υπογράφηκαν οι νέες συμβάσεις προμήθειας φυσικού αερίου των θυγατρικών εταιριών, Αλουμίνιον, Protergia και Korinthos Power του ομίλου Μυτιληναίου με τη ΔΕΠΑ, κάτω από την ομπρέλα μιας συμφωνίας συνδιαχείρισης των ποσοτήτων για όλες τις μονάδες.

Με τη συμφωνία αυτήν, η οποία έχει ισχύ μέχρι το τέλος του 2014, εξασφαλίζεται η ομαλή προμήθεια φυσικού αερίου αγωγών για τις τρεις θερμικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και των θερμικών καταναλώσεων της Αλουμίνιον.

Η συμφωνία συνδιαχείρισης, που ολοκλήρωσε ο όμιλος με τη ΔΕΠΑ μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, προσθέτει αξία και στα δύο μέρη.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η επίτευξη της νέας συμφωνίας με τον ελληνικό όμιλο, αποτελεί μία απόλυτα θετική εξέλιξη για τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Ιδίως όταν η συμφωνία αφορά στις μεγαλύτερες ποσότητες που θα πουλά σε ετήσια βάση η εταιρεία αερίου, ενώ ο συγκεκριμένος όμιλος με τις τρεις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής σε λειτουργία, αποτελεί τον μεγαλύτερο ανεξάρτητο καταναλωτή φυσικού αερίου.

Επίσης θα πρέπει να ληφθεί υπ΄όψιν ότι ο Ελληνικός όμιλος μέσω της θυγατρικής Μ+Μ (Μυτιληναίος –Μότορ Όιλ), συμμετέχει στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, έχοντας εκφράσει ενδιαφέρον για την εξαγορά της μητρικής ΔΕΠΑ (εμπορικός κλάδος).

Συνολικά δε η κατανάλωση των δύο ομίλων για ηλεκτροπαραγωγή και την τροφοδοσία του διυλιστηρίου της Μοτορ Οιλ, αντιπροσωπεύουν άνω του 30% της συνολικής εγχώριας κατανάλωσης φυσικού αερίου (περίπου 1,5 δισ. κυβικά μέτρα το χρόνο, έναντι συνολικής κατανάλωσης 4,5 δισ.. κυβικών) .

Ειδικότερα και σε ότι αφορά στη συμφωνία ΔΕΠΑ-Ομίλου Μυτιληναίου, , η ΔΕΠΑ θα προμηθεύει τον όμιλο 850 εκατ. κυβικά μέτρα ετησίως κατ' ελάχιστον, καλύπτοντας περίπου το 70% των αναγκών του σε φυσικό αέριο. Ταυτόχρονα, ο όμιλος διατηρεί την ευελιξία να πραγματοποιεί και δικές του εισαγωγές για τις υπόλοιπες ανάγκες του, σταθμίζοντας συνεχώς τις συνθήκες στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου αγωγών (pipeline gas) και υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ - LNG).

Επιπλέον, με την υπογραφή της σύμβασης και μέσα στο πλαίσιο καλής συνεργασίας, διευθετούνται με αμοιβαία αποδεκτούς και επωφελείς όρους συμβατικές εκκρεμότητες του παρελθόντος.

Με τις σημερινές τιμές φυσικού αερίου η τρέχουσα αξία για την τριετή διάρκεια του συμβολαίου ανέρχεται περίπου στο ποσό του 1,4 δισ. δολ. ΗΠΑ.

Με τη νέα συμφωνία, ο όμιλος διαθέτει περισσότερα από 1.200 MW θερμικά σε λειτουργία, κεφαλαιοποιεί την επενδυτική επιλογή του να κατασκευάσει μονάδες συνδυασμένου κύκλου και συμπαραγωγής με υψηλή απόδοση και κάνει ακόμα ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της μείωσης του κόστους παραγωγής ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο, προς όφελος των καταναλωτών αλλά και της εθνικής οικονομίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v