Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lamda: «Καυτό» ενδιαφέρον για αποκρατικοποιήσεις

To ενδιαφέρον της Lamda Development για τη συμμετοχή της στις αποκρατικοποιήσεις ακινήτων εξέφρασε κατά τη χθεσινή παρουσίαση της εισηγμένης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών ο CEO.

Lamda: «Καυτό» ενδιαφέρον για αποκρατικοποιήσεις
To ενδιαφέρον της Lamda Development για τη συμμετοχή της -είτε αυτόνομα, είτε μέσω ευρύτερων κοινοπρακτικών σχημάτων- στις αποκρατικοποιήσεις ακινήτων εξέφρασε κατά τη χθεσινή παρουσίαση της εισηγμένης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών ο διευθύνων σύμβουλός της εταιρείας Οδυσσέας Αθανασίου.

Ο κ. Αθανασίου θεώρησε το project του Ελληνικού πολύ σημαντική επένδυση για την ελληνική οικονομία και υποστήριξε πως θα αποφέρει πολλά οφέλη για τη χώρα, καθώς θα δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας και θα προσελκύσει ζήτηση από το εξωτερικό. Σε ό,τι αφορά τη Lamda Development, ενδιαφέρεται για μια μικτή ανάπτυξη δραστηριοτήτων, μέσα από ένα ευρύτερο σχήμα που θα δημιουργηθεί. Μέσα σε αυτό το σχήμα η εισηγμένη θα αναλάβει έργα στα οποία διαθέτει την απαιτούμενη τεχνογνωσία και εξειδίκευση (π.χ. εμπορικά κέντρα και μαρίνες).

«Αναγνωρίζουμε ότι πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, που φυσικά έχει και την πλευρά του κινδύνου», συμπλήρωσε ο κ. Αθανασίου.

Η εταιρεία επίσης έχει ήδη εκφράσει -συμμετέχοντας στον σχετικό διαγωνισμό- το ενδιαφέρον της για το Κέντρο Τύπου (IBC), μέρος του οποίου στεγάζει τις εγκαταστάσεις του εμπορικού κέντρου της Lamda Development, Golden Hall.

Επιπλέον, ενδιαφέρον αναμένεται να εκφραστεί και για άλλα projects αποκρατικοποίησης στον χώρο της εκμετάλλευσης ακινήτων, κάτω φυσικά από ορισμένες προϋποθέσεις. Για παράδειγμα, η εκμετάλλευση της Αφάντου Ρόδου θα μπορούσε να προσελκύσει το ενδιαφέρον της εταιρείας (μαρίνες, τουριστικές εκμεταλλεύσεις κ.λπ.), αρκεί η προκήρυξη να προβλέπει την πώληση γης (η μη πώληση γης ήταν και ο λόγος για τον οποίο δεν προέκυψε ενδιαφέρον για το project της Κασσιόπης).

Πέραν αυτών, σε εξέλιξη βρίσκονται οι δύο επενδύσεις της Lamda Development στη Σερβία. Η πρώτη αφορά μικτή ανάπτυξη σε πολύ καλό σημείο του Βελιγραδίου, όπου γύρω στο τέλος του 2012 αναμένεται η ολοκλήρωση των αδειών και θεωρητικά μέσα στο 2013 θα αρχίσει η υλοποίηση του έργου. Θα γίνουν κινήσεις για την προσέλκυση συνεταίρου.

Η δεύτερη επένδυση αφορά το σταδιακό μάζεμα μικρών κομματιών γης, προκειμένου αυτά να τύχουν εκμετάλευσης αθροιστικά με αλλαγή χρήσης γης. Έχει ήδη μαζευτεί γύρω στο 80% της επιδιωκόμενης έκτασης.

Ικανοποίηση από τα Malls

Τα στελέχη της Lamda Development δεν έκρυψαν την ικανοποίησή τους από τη μέχρι τώρα πορεία των τριών μεγάλων εμπορικών κέντρων που διαχειρίζεται η εταιρεία.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012, στο The Mall η επισκεψιμότητα αυξήθηκε 4% και η πτώση των πωλήσεων των καταστημάτων περιορίστηκε κάτω από το 5%.

Το ίδιο χρονικό διάστημα, άνοδο επισκεψιμότητας και πτώση τζίρου καταστημάτων κοντά στο 10% σημείωσε το Golden Hall, ενώ το Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη σημείωσε πτώση τζίρου 8% στο πρώτο τρίμηνο, με άνοδο όμως 10% τον Μάρτιο και έναν καλό διαγραφόμενο Απρίλιο.

Οι επιδόσεις αυτές κρίνονται πολύ καλύτερες από τον μέσο όρο της αγοράς στα προσφερόμενα από τα εμπορικά κέντρα προϊόντα. Ειδικότερα για το εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενδιαφέρον έχει το πρόγραμμα ανακαίνισης που συνεχίζεται και φαίνεται να αποφέρει καρπούς.

Η διοίκηση της Lamda Development σημείωσε πως αντιστέκεται στα αιτήματα των μισθωτών των εμπορικών κέντρων για μειώσεις ενοικίων, τονίζοντας πάντως πως τα ήδη καταβαλλόμενα ποσά είναι σαφώς χαμηλότερα από τα αντίστοιχα των εμπορικών δρόμων και πως η εταιρεία προτιμά να προχωρεί σε σημαντικές δαπάνες marketing, ώστε να αυξάνεται η επισκεψιμότητα των εμπορικών κέντρων και έτσι να ευνοούνται έμμεσα οι καταστηματάρχες.

Μεγάλο discount στη μετοχή

Η μετοχή είναι διαπραγματεύσιμη με έκπτωση κοντά στο 74% σε σχέση με την εσωτερική της αξία (110 εκατ. κεφαλαιοποίηση έναντι καθαρής αξίας ενεργητικού 396 εκατ.).

Στις 31/12/2011 ο συνολικός δανεισμός της Lamda Development ανερχόταν στα 552,2 εκατ. ευρώ (μειωμένος σε σχέση με το 2010) και το ταμείο της εισηγμένης στα 131,3 εκατ. ευρώ (καθαρός δανεισμός 421 εκατ. ευρώ).

Με βάση τις αποτιμήσεις των ακινήτων της, στις 31/12/2011, τα εμπορικά της κέντρα έχουν μέση απόδοση (yield) 8,1% (7,1% το Mall Athens, 9,1% το Mediterranean Cosmos και 8,7% το Golden Hall), τα γραφεία της έχουν μέσο yield 8,3% κ.λπ.

Η Lamda Development κατέχει γύρω στο 14,7% των μετοχών της Eurobank Properties, ενώ έχει αυξήσει το ποσοστό των ιδίων μετοχών της στο 7,5%. Στόχος της είναι η σταδιακή αύξηση του συγκεκριμένου ποσοστού στο 10%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v