Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Ξεμπλοκάρει" η εθελουσία στον ΟΤΕ

Στη μείωση του προσωπικού και των λειτουργικών του εξόδων αρχικά μέσω εθελουσίας εξόδου προτίθεται να προχωρήσει η διοίκηση του ΟΤΕ, μετά και το πράσινο φως που δίνει ο νόμος Κουτρουμάνη.

Ξεμπλοκάρει η εθελουσία στον ΟΤΕ
Στη μείωση του προσωπικού και των λειτουργικών του εξόδων, αρχικά μέσω εθελουσίας εξόδου, προτίθεται να προχωρήσει η διοίκηση του ΟΤΕ, μετά και το πράσινο φως που δίνει ο νόμος Κουτρουμάνη με την απαλλαγή των αποζημιώσεων από την υψηλή φορολόγηση.

Σήμερα ο οργανισμός αριθμεί περίπου 10.500 εργαζομένους, εκ των οποίων 200 έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, ενώ επιπλέον 1.500 βρίσκονται κοντά στην κατοχύρωση σχετικού δικαιώματος και επομένως θα μπορούσαν να ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

Σημειώνεται ότι εμπόδιο για την εφαρμογή σχετικού προγράμματος αποτελούσε η αρκετά υψηλή φορολόγηση από 70% έως και 90% των αποζημιώσεων που λάμβανε ο εργαζόμενος που συμμετείχε σε εθελούσια έξοδο. Η πρόβλεψη αυτή, ουσιαστικά, απέκλειε κάθε προοπτική εφαρμογής κάποιου προγράμματος, ωστόσο, λίγες ημέρες προτού κλείσει η Βουλή ψηφίστηκε η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας η οποία αίρει, μεταξύ άλλων, την υψηλή φορολόγηση που είχε επιβληθεί το 2010.

Κατόπιν αυτού, αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι πρόταση της διοίκησης του ΟΤΕ προς τους εργαζόμενους και να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση προκειμένου να συμφωνηθούν οι όροι της εθελουσίας, η οποία αξίζει να σημειωθεί ότι δεν θα επιβαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς το κόστος αναλαμβάνει ο οργανισμός.

Θετικοί σε αυτό το ενδεχόμενο είναι και οι εργαζόμενοι. Σημειώνεται ότι περίπου 2.000 άτομα βρίσκονται έως και τρία χρόνια πριν από τη σύνταξη, ωστόσο, όπως έχει ξεκαθαρίσει η διοίκηση, η όποια πρόταση εθελουσίας εξόδου σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει με τους όρους της μεγάλης εθελουσίας εξόδου του 2005.

Ειδικότερα, η νέα εθελουσία έξοδος που προγραμματίζει η διοίκηση του ΟΤΕ αναμένεται να επιφέρει μείωση της τάξης του 10% στις δαπάνες μισθοδοσίας ή περίπου 150 εκατ. ευρώ στην τριετία.

Εξάλλου, ο οργανισμός φαίνεται ότι διατηρεί ζωντανό το σχέδιο μεταφοράς εργαζομένων σε θυγατρική εταιρεία προκειμένου να μειώσει περισσότερο το κόστος της μισθοδοσίας.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το κόστος μισθοδοσίας του ΟΤΕ αντιστοιχεί στο 34% των εσόδων του, όταν ο μέσος όρος των τηλεπικοινωνιακών ομίλων στην Ευρώπη είναι 22%.
 
Την τελευταία τριετία περίπου 300 εργαζόμενοι έχουν αποχωρήσει από τον ΟΤΕ με τα προγράμματα εξόδου προσωπικού, που υλοποιεί κάθε χρόνο η διοίκησή του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v