Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Δεν θα χρειαστούν επιπρόσθετα κεφάλαια

Η συμφωνία με τους εταίρους εξασφαλίζει στην Ελλάδα το χρόνο για να επιστρέψει σε βιώσιμη ανάπτυξη, αναφέρει μεταξύ άλλων η δίοίκηση της Εθνικής Τράπεζας στο conference call.

ΕΤΕ: Δεν θα χρειαστούν επιπρόσθετα κεφάλαια
Η συμφωνία με τους εταίρους εξασφαλίζει στην Ελλάδα το χρόνο για να επιστρέψει σε βιώσιμη ανάπτυξη, αναφέρει μεταξύ άλλων η δίοίκηση της Εθνικής Τράπεζας στο conference call μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 2011.
 
Είναι λάθος να απαξιώνουμε τα επιτεύγματα από το πρώτο πρόγραμμα γιατί εξασφαλίστηκε μείωση ελλείμματος κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, σημείωσαν στελέχη της τράπεζας. Καμία άλλη χώρα δεν κατάφερε τόσα πολλά σε τόσο λίγο χρόνο χωρίς να δημιουργηθεί κοινωνική έκρηξη.

Παράλληλα αναφέρθηκε ότι το τραπεζικό σύστημα υπέστη σημαντικές απώλειες από το PSI.

H Εθνική Τράπεζα δε θα χρειαστεί επιπλέον στήριξη για τις απώλειες από τον έλεγχο της BlackRock. 

Στη τράπεζα 2,8 δισ. είναι οι προβλέψεις που πήρε ο όμιλος στην Ελλάδα την τελευταία διετία και έχουμε την μεγαλύτερη κάλυψη επισφαλών δανείων στην Ελλάδα.

Η τράπεζα θα προχωρήσει σε κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης μεταξύ των οποίων η πώληση μειοψηφικού ποσοστού της Finansbank, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες της αγοράς.

Επιπλέον η διοίκηση επισήμανε ότι μειώσαμε κατά 15% τα λειτουργικά μας έξοδα σε μια διετία. Εχει μειωθεί κατά 8% το προσωπικό στην Ελλάδα και θα υπάρξουν και νέες μειώσεις προσωπικού στον τραπεζικό κλάδο.

Στόχος μας είναι να μειώσουμε όσο το δυνατόν την κρατική υποστήριξη και να βελτιώσουμε την καταθετική μας βάση και την ρευστότητα του ομίλου.

Επιπλέο σημειώθηκε ότι ο τουρισμός έχει μεγάλες δυνατότητες και μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη υπό την προϋπόθεση ότι θα δημιουργηθούν μεγαλύτερα και ισχυρά σχήματα και θα βελτιωθούν οι όροι στην ανάπτυξη του real estate. Υπάρχουν και άλλοι τομείς όπως η ενέργεια, η διαχείριση υδάτων και σκουπιδιών. Ακόμα και ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης έχει μεγάλες δυνατότητες.

Ο όμιλος έχει πάρει ρευστότητα από την ΕΚΤ ενώ από τον μηχανισμό ELA της ΤτΕ έχει αντλήσει λίγο πάνω από 7 δισ.

Ο όμιλος εκτιμά ότι θα καταφέρει να μειώσει την έκθεση του στο ευρωσύστημα, μέσα από την στρατηγική που έχει χαράξει, στο 10 – 15% του ενεργητικού του.

Οι εγγυήσεις του EFSF θα είναι διαθέσιμες στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα για πέντε χρόνια. Θα υπάρχει η δυνατότητα να αγοραστούν οι τίτλοι που θα εκδοθούν νωρίτερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v