Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σαράντης: Αντιστάθμισμα απωλειών από νέα σήματα

Αύξηση πωλήσεων, παρά τις συντηρητικές και απαισιόδοξες παραδοχές για την πορεία της εγχώριας αγοράς, αναμένει ο όμιλος Σαράντη σύμφωνα με τη πρόβλεψη που διατύπωσε η διοίκηση του.

Σαράντης: Αντιστάθμισμα απωλειών από νέα σήματα
Αύξηση πωλήσεων, παρά τις συντηρητικές και απαισιόδοξες παραδοχές για την πορεία της εγχώριας αγοράς, αναμένει ο όμιλος Σαράντη σύμφωνα με τη πρόβλεψη που διατύπωσε η διοίκηση του κατά τη διάρκεια παρουσίασης στην Ενωση Θεσμικών Επενδυτών.

Σύμφωνα με τον CFO του ομίλου, κ. Κ. Ροζακέα, η δραστηριότητα στο εξωτερικό που αντιστοιχεί στο 65% του συνολικού κύκλου εργασιών θα παρουσιάσει αυξημένες πωλήσεις κατά 4% το 2012, συνυπολογιζόμενων και των ενδεχόμενων συναλλαγματικών διαφορών.

Η δραστηριότητα στην εσωτερική αγορά ωστόσο αναμένεται να υποχωρήσει κι άλλο, δεδομένης της πρόβλεψης για μείωση του ΑΕΠ και του αντίκτυπου που έχει στην κατανάλωση ακόμη και αμυντικών κλάδων.

Ωστόσο, αν και η παραδοχή στους υπολογισμούς του ομίλου κάνει λόγο για πτώση τζίρου κατά 8%, εκτιμάται ότι θα υπάρξει αντίβαρο από τις πωλήσεις των νέων σημάτων που προσάρτησε ο όμιλος και θα αρχίσουν να αποδίδουν το 2012.

Ειδικότερα, ο όμιλος εκτιμά ότι τα νέα σήματα (Κolynos, Vapona, LaPrairie) θα προσθέσουν περίπου 14 εκατ. ευρώ, ενώ οφέλη αναμένει και από το λανσάρισμα της νέας προιοντικής σειράς της Sanitas στο χώρο των οικιακών ειδών. Η τακτική προσάρτησης νέων σημάτων αναμένεται να συνεχιστεί και στην τρέχουσα χρήση καθώς, σύμφωνα με τον κ. Ροζακέα, η κρίση στην αγορά οδηγεί σε μετατόπιση σημάτων και αλλαγές αντιπροσωπειών προς όφελος των επιχειρήσεων με ισχυρή δομή αλλά και χρηματοοικονομική ευχέρεια.

Ηδη, ο όμιλος βρίσκεται κοντά σε συμφωνίες για τη διανομή προιόντων στον τομέα της οικιακής χρήσης, ωστόσο, διερευνά δυνατότητες συνεργασιών σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του, την απόδοση των οποίων δεν έχει συνυπολογίσει στην πρόβλεψη για το 2012.

Τα οικονομικά μεγέθη

Κύκλο εργασιών ύψους 236 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 6,6% αναμένει για τη χρήση του 2012 ο όμιλος Σαράντη, ενώ αντίστοιχα τα καθαρά κέρδη της τρέχουσας χρήσης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 10,4 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 6,8%. Σε ό,τι αφορά τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), προβλέπεται αύξηση το 2012 στα 200 εκατ. ευρώ από 19,63 εκατ. ευρώ το 2011.

Οσον αφορά την εξέλιξη των πρώτων μηνών του 2012, ο κ. Ροζακέας ανέφερε ότι το α’ δίμηνο της χρονιάς ήταν αρνητικό σε συνέχεια του πολύ κακού δ’ τριμήνου του 2011 (όπου είχε καταγραφεί πτώση κατά 17% στην ελληνική αγορά), αλλά ο Μάρτιος και ο Απρίλιος δείχνουν τάσεις εξισορρόπησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v