Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σαράντης: Βλέπει αύξηση τζίρου και κερδών το 2012

Κύκλο εργασιών ύψους 236 εκατ.ευρώ αυξημένο κατά 6,6% αναμένει για τη χρήση του 2012 ο όμιλος Σαράντη σύμφωνα με την πρόβλεψη που διατύπωσε η διοίκηση του κατά τη διάρκεια παρουσίασης στην ΕΘΕ.

Σαράντης: Βλέπει αύξηση τζίρου και κερδών το 2012
Κύκλο εργασιών ύψους 236 εκατ.ευρώ αυξημένο κατά 6,6% αναμένει για τη χρήση του 2012 ο όμιλος Σαράντη σύμφωνα με την πρόβλεψη που διατύπωσε η διοίκηση του κατά τη διάρκεια παρουσίασης στην Ενωση Θεσμικών Επενδυτών.

Αντίστοιχα τα καθαρά κέρδη της τρέχουσας χρήσης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 10,4 εκατ.ευρώ αυξημένα κατά 6,8%.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης, ο κύκλος εργασιών το 2012 αναμένεται να διαμορφωθεί στα €236,00 εκ., έναντι €221,29 εκ. που ήταν το τέλος του 2011.

Σε ότι αφορά τα κέρδη προ φόρων, τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA), προβλέπεται αύξηση το 2012 στα €20,00 εκ. από €19,63 εκ. που ήταν το 2011.

Τα κέρδη προ φόρων και τόκων (EBIT), αναμένεται να διαμορφωθούν στα €16,00 εκ. από €15,77 εκ. που ήταν το 2011, ενώ τα κέρδη προ φόρων, αντίστοιχα, προβλέπεται να ανέλθουν στα €13,00 εκ. το 2012, από €12,65 εκ. το 2011.

Τέλος, τα κέρδη μετά φόρων, καθώς και τα καθαρά κέρδη του ομίλου το 2012 αναμένεται να διαμορφωθούν στα €10,40 εκ, από 9,74 εκ. το 2011.

Όπως ανέφερε ο Οικονομικός Διευθυντής του ομίλου κ. Ροζακέας, οι ενοποιημένες πωλήσεις παρουσίασαν οριακή αύξηση το 2011, υποστηριζόμενες κυρίως από τις ξένες αγορές του Ομίλου και λιγότερο αλλά εξίσου σημαντικά από την Ελληνική Αγορά.

Τα οικονομικά αποτελέσματα του 2011 του ομίλου αντανακλούν την πτώση των μεγεθών στο εγχώριο λιανικό εμπόριο. Εντούτοις η υστέρηση των πωλήσεων της μητρικής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των πωλήσεων των θυγατρικών, οι οποίες αύξησαν περαιτέρω  το ποσοστό συμμετοχής τους τόσο ως προς τις πωλήσεις όσο και ως προς τα κέρδη του ομίλου.

Η αύξηση του κόστους παραγωγής, λόγω της αύξησης των τιμών των πρώτων υλών, επέδρασε αρνητικά στο μικτό κέρδος. Αντίστοιχα σημαντική ήταν η αρνητική επίδραση από τις συναλλαγματικές ισοτιμίιες στον κύκλο εργασιών των θυγατρικών. Παρ’ όλα αυτά  η εν γένει θετική απόδοση των δραστηριοτήτων του Ομίλου είχε ως αποτέλεσμα των διατήρηση των περιθωρίων EBIT κοντά στα περυσινά επίπεδα.

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έγινε επίσης στην αύξηση που παρουσίασαν τα ιδιοπαραγόμενα προϊόντα τα οποία ενίσχυσαν περαιτέρω την συνεισφορά τους στις συνολικές πωλήσεις, καθώς και στις ισχυρές ταμειακές ροές και τον χαμηλό δανεισμό του Ομίλου που συμβάλλουν στην ισχυρή οικονομική του θέση.

Όσον αφορά τις προβλέψεις και κινήσεις του Ομίλου για το 2012, ο κ. Ροζακέας σημείωσε ότι οι δυσχερείς συνθήκες στο οικονομικό περιβάλλον δεν προβλέπεται να βελτιωθούν στο προσεχές μέλλον με βάση τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις. Ως εκ τούτου η διοίκηση συνεχίζει να δίνει έμφαση στο να εναρμονίσει την κοστολογική δομή της με τα αναμενόμενα έσοδα, καθώς και να προσαρμόσει το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της στα νέα καταναλωτικά δεδομένα.

Η διοίκηση συνεχίζει την πολιτική της, για ισχυροποίηση της κεφαλαιακής διάρθρωσης, χαμηλό δανεισμό, συγκράτηση των λειτουργικών εξόδων και εν γένει την αποτελεσματική διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης, με σκοπό την περαιτέρω ισχυροποίηση της οικονομικής θέσης του ομίλου.

Παράλληλα, όπως πάντα, παραμένει επικεντρωμένη στους στρατηγικούς άξονες που υποστηρίζουν και εξασφαλίζουν την κερδοφόρα πορεία του Ομίλου και συνίστανται σε οργανική ανάπτυξη στις βασικές δραστηριότητες και έμφαση στα ιδιοπαραγόμενα, ανάπτυξη των υπαρχόντων μεριδίων αγοράς, συνεχής παρακολούθηση των εξελίξεων στις οικονομίες των χωρών δραστηριοποίησης του Ομίλου και προσαρμογή του στις εκάστοτε νέες συνθήκες, καθώς και έμφαση στη διερεύνηση πιθανών στόχων για εξαγορά, που να διαθέτουν ικανά μερίδια αγοράς, κερδοφορία και δομή δαπανών που επιτρέπει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη άσκηση συνεργιών μετά την εξαγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v