Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΠΑΠ: Επερώτηση ΠΑΣΟΚ για σκάνδαλο εκατ. ευρώ

Επίκαιρη ερώτηση προς τους υπουργούς πολιτισμού και Οικονομίας με θέμα τον ΟΠΑΠ κατέθεσαν 23 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με την οποία κάνουν λόγο για ”σκάνδαλο εκατομυρίων ευρώ” με αφορμή το διαγωνισμό για την προμήθεια τερματικών.αα

ΟΠΑΠ: Επερώτηση ΠΑΣΟΚ για σκάνδαλο εκατ. ευρώ
Επίκαιρη ερώτηση προς τους υπουργούς πολιτισμού και Οικονομίας με θέμα τον ΟΠΑΠ κατέθεσαν 23 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με την οποία κάνουν λόγο για ”σκάνδαλο εκατομυρίων ευρώ” με αφορμή το διαγωνισμό για την προμήθεια τερματικών.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην επερώτηση, το θέμα αφορά στην προμήθεια, εγκατάσταση και συντήρηση μηχανογραφικού εξοπλισμού, ύψους 120 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την από 26-2-2004 διακήρυξη δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού του Οργανισμού, και με καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των προσφορών την 17-6-2004.

Το Δ.Σ., το οποίο διορίστηκε από την σημερινή Κυβέρνηση σε συνεδρίασή του δύο ημέρες νωρίτερα, δηλαδή στις 15-6-2004, αποφάσισε τη ματαίωση του διαγωνισμού κατά πλειοψηφία, χωρίς επαρκή αιτιολογία χωρίς υπηρεσιακή εισήγηση, αλλά και χωρίς την γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας.

Στη συνέχεια το Δ.Σ του ΟΠΑΠ, αναφέρουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, σε δύο συνεδριάσεις στις 23-9-2004 και στις 14-10-2004, αποφάσισε στην μεν πρώτη τη συγκρότηση νέας επιτροπής διακήρυξης του διαγωνισμού, και την ανάθεση εκτέλεσης μελέτης στους καθηγητές του ΑΠΘ κ.κ. Ι. Βλαχάβα και Π. Λιναρδή έναντι του ποσού των 100.000 ευρώ, ενώ κατά τη διάρκεια της δεύτερης συνεδρίασής του αποφάσισε με εισήγηση του Προέδρου του κ. Φιλιππίδη την αύξηση του προϋπολογισμού του έργου από 120 εκατ. σε 200 εκατομμύρια ευρώ.

Επίσης στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε η ανάθεση υποστηρικτικών υπηρεσιών για τον διαγωνισμό στην εταιρία Γ. ΤΖΙΑΜΠΙΡΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε εταιρία η οποία ανήκει σε ένα από τα μέλη της επιτροπής διακήρυξης, αντί του ποσού των 576.000 ευρώ, το οποίο κατανεμήθηκε ανά μήνα μέσω δύο ανεξαρτήτων συμβάσεων προκειμένου να εμφανιστεί σύννομη η πράξη.

Σημειωτέον ότι για την απόφαση αυτή, αναφέρουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο Σύλλογος εργαζομένων εξέδωσε απόφαση, στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι οι υπάλληλοι του Οργανισμού είναι άριστοι γνώστες του αντικειμένου και μπορούν να αναλάβουν το πιο πάνω έργο.

Κατόπιν των ανωτέρω επερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί, γιατί δεν παρεμβαίνουν προκειμένου να ελέγξουν τις διαδικασίες, γιατί δεν λαμβάνουν μέτρα κατά της διοίκησης του ΟΠΑΠ, γιατί αποδέχονται την αναιτιολόγητη όσο και σκανδαλώδη αύξηση του υλικού και τέλος γιατί δεν σταματούν τις μεθοδεύσεις που οδηγούν τον διαγωνισμό σε προαποφασισμένη κατεύθυνση.

Την επίκαιρη επερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές: Δημήτρης Λιντζέρης, Γιάννης Δημαράς, Άρης Μουσιώνης, Θεόδωρος Κολιοπάνος, Ευαγγελία Σχοιναράκη, Πέτρος Κατσιλιέρης, Γιώργος Παπαγεωργίου, Χρήστος Αηδόνης, Άντζελα Γκερέκου, Μιλτιάδης Βέρρας, Δημήτρης Βαρβαρίγος, Μανόλης Στρατάκης, Μιχάλης Παντούλας, Βασίλης Έξαρχος, Μάρκος Μπόλαρης, Ανδρέας Φούρας, Τηλέμαχος Χυτήρης, Βαγγέλης Παπαχρήστος, Θεοδώρα Τζάκρη, Απόστολος Φωτιάδης, Γιώργος Λιάνης, Νάσος Αλευράς, Μαρία Δαμανάκη.

Ολόκληρο το κείμενο της επίκαιρης επερώτησης έχει ως εξής:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ και ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ : ”ΟΠΑΠ Α.Ε.” - ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ, ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΚΕΝΤΡΩΝ ΚΑΙ ΤΕΡΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ - ΑΜΟΙΒΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Κύριοι Υπουργοί,

Προβληματισμό και απορία δημιουργούν ενέργειες και αποφάσεις της ΟΠΑΠ, που είδαν το φως της δημοσιότητας. Οι αποφάσεις αυτές αφορούν προκήρυξη διαγωνισμού και ανάθεση μελετών κατά τρόπο που βλάπτει τα συμφέροντα του ΟΠΑΠ και περιέχει όλα τα χαρακτηριστικά διάπραξης ενδεχομένως και ποινικών αδικημάτων. Για το θέμα αυτό άλλωστε, εξέδωσε ανακοίνωση ο σύλλογος υπαλλήλων του ΟΠΑΠ, η οποία καυτηριάζει τις επιλογές και περιγράφει πράξεις και παραλήψεις του διοικητικού συμβουλίου, οι οποίες βλάπτουν τα συμφέροντα της εταιρείας.

Και όλ’ αυτά προφανώς, προς επιβεβαίωση της ”σεμνότητας, ταπεινότητας και διαφάνειας” που έχει διακηρύξει η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, η οποία όμως στην πράξη μεταφράζεται σε ευνοιοκρατική και χαριστική υποστήριξη των ημετέρων, σε βάρος των συμφερόντων του δημοσίου.

Συγκεκριμένα:

Σύμφωνα με την από 26/2/2004 διακήρυξη δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού, η ΟΠΑΠ Α.Ε. είχε αποφασίσει την προμήθεια, εγκατάσταση και συντήρηση μηχανογραφικού εξοπλισμού, ύψους 120 εκατ. ευρώ, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών, την 17-6-2004. Το Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο διορίστηκε από τη σημερινή Κυβέρνηση, σε συνεδρίαση, 2μέρες μόλις πριν την καταληκτική αυτή ημερομηνία, δηλαδή στις 15-6-2004 (25η συνεδρίαση Δ.Σ.), αποφάσισε κατά πλειοψηφία και χωρίς να αιτιολογήσει επαρκώς τους λόγους, τη ματαίωση του διαγωνισμού.

Σημειωτέον, δεν υπάρχει υπηρεσιακή εισήγηση που να εξηγεί τους λόγους αλλαγής της προηγούμενης προκήρυξης τόσο σε οικονομικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο. Ακόμα δεν υπάρχει ούτε γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας, για τη νομιμότητα της απόφασης του Δ.Σ. αλλά και την ευθύνη των παρεκκλίσεων από τις δεσμεύσεις έναντι των μετόχων όπως αποτυπώνονται στα ενημερωτικά δελτία των μετοχοποιήσεων.

Στην 31η συνεδρίαση, της 23 Σεπτεμβρίου 2004, το Δ.Σ. του ΟΠΑΠ αποφάσισε τη συγκρότηση νέας επιτροπής διακήρυξης του ως άνω διαγωνισμού, αποτελούμενη από τους κ.κ. Καΐση Αθανάσιο, Τσιτσικλή Ιωάννη, Αργυράκη Παναγιώτη, Τζιαμπίρη Γεώργιο, Γκοτζαμάνη Βασίλειο, Σημαιοφορίδη Αγάπιο και Κούκη Μηνά. Ακόμα αποφάσισε την ανάθεση της εκτέλεσης ”μελέτης σχετιζόμενης με τον ως άνω διαγωνισμό” στους καθηγητές του Α.Π.Θ. κ.κ. Βλαχάβα Ιωάννη και Λιναρδή Παναγιώτη, έναντι του ποσού των 100.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ και των εξόδων μετακίνησης, διαμονής και διατροφής των καθηγητών και 3 ακόμα μελών της επιστημονικής τους ομάδας.

Σε επόμενη συνεδρίαση, συγκεκριμένα στην 33η ,της 14-10-2004, το Δ.Σ., έπειτα από εισήγηση του προέδρου του κ. Φιλιππίδη, αποφάσισε την αύξηση του προϋπολογισμού του έργου σε 200 εκατ. ευρώ, χωρίς καμία προηγούμενη μελέτη ή εμπεριστατωμένη και τεκμηριωμένη ανάλυση από ειδικούς, που να αιτιολογεί επαρκώς την κατά 80 εκατ.ευρώ, αύξηση. Στην ίδια συνεδρίαση το Δ.Σ. αποφάσισε για τις αμοιβές της επιτροπής διακήρυξης του διαγωνισμού ως εξής: Καΐσης Αθανάσιος (Καθηγητής Νομικής ΑΠΘ), Τσιτσικλής Ιωάννης (Καθηγητής ΗΠΑ), Αργυράκης Παναγιώτης (Καθηγητής ΑΠΘ), Τζιαμπίρης Γεώργιος (Δρ. Πληροφορικής) από 125.000€ πλέον ΦΠΑ και εξόδων μετακίνησης. Στην ίδια απόφαση αποφάσισε την ανάθεση υποστηρικτικών υπηρεσιών για τον πιο πάνω διαγωνισμό στην εταιρεία ”Γ. ΤΖΙΑΜΠΙΡΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε.”, έναντι 24.000 ευρώ μηνιαίως. Η σύμβαση είναι διάρκειας 1 έτους με δυνατότητα επέκτασης 1 έτους ακόμα.

Λαμβάνοντες υπόψη ότι:

1. Ο ΟΠΑΠ είναι δημόσιος οργανισμός εποπτευόμενος από το Υπουργείο Πολιτισμού, εισηγμένος στο χρηματιστήριο με το 51% των μετοχών ν’ ανήκει στο ελληνικό δημόσιο, το δε Δ.Σ. της εταιρείας διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα αλλά και χρήματα των μετόχων. Ο κος Α. Φιλιππίδης εισηγήθηκε, το δε Δ.Σ. αποφάσισε ο προϋπολογισμός του έργου να ανέλθει στα 200εκατ. ευρώ.

Η απόφαση αυτή ελήφθη: α) χωρίς καμία μελέτη ή υπηρεσιακή εισήγηση που να τεκμηριώνει τον ως άνω προϋπολογισμό. β) Δίχως να υπάρχει αιτιολογημένο αίτημα υπηρεσίας που να εισηγείται την αναγκαιότητα διεύρυνσης του αντικειμένου του διαγωνισμού, κατά 80 εκατ.ευρώ.

Σημειωτέον η επένδυση των 200 εκατ. ευρώ είναι η υψηλότερη από σύστασης του ΟΠΑΠ, οι δε ως άνω ενέργειες του Δ.Σ. έχουν όλα τα χαρακτηριστικά σκανδάλου.

2. Αντί ν’ ακολουθηθεί η ορθή θεσμική διαδικασία και να ενημερωθούν οι πρυτανικές αρχές των ελληνικών πανεπιστημίων, για την αναγκαιότητα σύστασης επιτροπής διακήρυξης, η οποία θα αποτελείτο από ειδικούς επιστήμονες και αυτές να προτείνουν τα μέλη και τις αμοιβές τους, έγιναν αυθαίρετοι και μεροληπτικοί ορισμοί, κατά παράβαση του κανονισμού ”προμήθειας υλικών και υπηρεσιών” της εταιρείας.

3. Όπως αναφέρεται στα πρακτικά ο χρόνος λειτουργίας της επιτροπής διακήρυξης προσδιορίστηκε για 3μηνο περίπου. Και οι κ.κ. Υπουργοί άφησαν να δοθούν εξωπραγματικά ποσά αμοιβής ύψους 500.000 ευρώ στα μέλη της επιτροπής, ασύλληπτα για την ελληνική αλλά και την παγκόσμια πραγματικότητα.

4. Στην εξέλιξη του Διαγωνισμού θα συσταθούν ακόμα επιτροπή αξιολόγησης και κατάρτισης της σύμβασης και επιτροπή παρακολούθησης και τελικής παραλαβής. Σημειωτέον ότι σύμφωνα με απόφαση του Οργανισμού το κόστος των επιτροπών θα ανέλθει στο ιλιγγιώδες ύψος των 2.300.000 ευρώ, το οποίο σε κάθε περίπτωση είναι αδικαιολόγητο. Ακόμα, σύμφωνα με πρόταση του κ. Φιλιππίδη οι επερχόμενες επιτροπές θα έχουν την ίδια σύνθεση με την επιτροπή διακήρυξης.

5. Αποκλείστηκαν από την επιτροπή εκπρόσωποι του Δ.Σ. του συλλόγου των εργαζομένων; Όπως επίσης και εξειδικευμένοι μόνιμοι υπάλληλοι του οργανισμού, πλην ενός, κατά παράβαση της πάγιας πρακτικής.

6. Για το ίδιο αντικείμενο πέραν της επιτροπής διακήρυξης επίσης αυθαίρετα και ως εκ περισσού ανατέθηκε μελέτη 100.000 ευρώ, σε δύο άλλους καθηγητές, οι οποίοι σύμφωνα με την απόφαση ”θα εκτελέσουν μελέτη σχετιζόμενη με τον ως άνω διαγωνισμό”.

7. Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΟΠΑΠ, της 14-10-2004, αποφασίστηκε η ανάθεση υποστηρικτικών υπηρεσιών για το διαγωνισμό στην εταιρεία ”Γ. ΤΖΙΑΜΠΙΡΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε.”, δηλαδή μιας εταιρείας που ανήκει σε ένα από τα μέλη της επιτροπής διακήρυξης, αντί του συνολικού ποσού των 576.000 ευρώ. Και ακόμη ότι:

* Το ποσό αυτό κατανέμεται ανά μήνα, μέσω 2 ανεξάρτητων συμβάσεων, προκειμένου να εμφανιστεί σύννομη η πράξη.

* Για τις δραστηριότητες δε της εταιρείας διατίθενται ακόμα και γραφεία εντός των διοικητικών υπηρεσιών του οργανισμού.

* Για την απόφαση αυτή ο σύλλογος εργαζομένων του ΟΠΑΠ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επεσήμανε ότι οι υπηρεσίες και οι υπάλληλοι του οργανισμού είναι άριστοι γνώστες του αντικειμένου και μπορούν άνετα ν’ αναλάβουν το πιο πάνω έργο. Πρόκειται αναμφίβολα για μια φωτογραφική ανάθεση σε εταιρεία ημετέρων.

Αφού:

* Η ΟΠΑΠ θα δαπανήσει ένα υπέρογκο ποσό, για έργο που μπορούν να υλοποιήσουν οι υπηρεσίες της.

* Δεν ίσχυσαν αντικειμενικά κριτήρια στην επιλογή της ως άνω Ετερόρρυθμης Εταιρείας.

* Έγινε κατάτμηση του ποσού και απευθείας ανάθεση.

* Δεν προκηρύχθηκε διαγωνισμός σύμφωνα με τον κανονισμό προμήθειας υλικών και υπηρεσιών της ΟΠΑΠ Α.Ε., για να εξασφαλιστεί η καλύτερη προσφορά, αφού το συνολικό ποσό υπερβαίνει τα 150 εκατ. ευρώ.

* Αλλά και με την κατάτμηση που επιχειρήθηκε επελέγη μια Ε.Ε., χωρίς εμπειρία, χωρίς επιστημονική στελέχωση, κατά τεκμήριο ανεπαρκής για τη στήριξη ενός τόσο μεγάλου διαγωνισμού. Διότι πρόκειται για νεοσύστατη εταιρεία (συστάθηκε στις 24-7-2002) με εταιρικό κεφάλαιο μόλις 600 ευρώ, χωρίς έργο και εμπειρία, η οποία έχει καταθέσει μια μόνο φορολογική δήλωση και μάλιστα ζημιογόνο, με ακαθάριστα έσοδα μόλις 9.300 ευρώ.

Επειδή όλα τα ανωτέρω προμηνύουν τη διάπραξη προαποφασισμένης απιστίας σε βάρος του ΟΠΑΠ,

Επερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

α) Διότι δεν παρεμβαίνουν για να ελέγξουν τις παραπάνω διαδικασίες και να σταματήσουν το εν εξελίξει σκάνδαλο.

β) Διότι δεν λαμβάνουν μέτρα κατά της διοίκησης του ΟΠΑΠ, που κατά αυθαίρετο και παράνομο τρόπο επιχειρεί τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος.

γ) Διότι αποδέχονται τη σκανδαλώδη και αναιτιολόγητη αύξηση του υλικού αντικειμένου του διαγωνισμού στο ιλιγγιώδες ποσό των 200 εκατ. ευρώ.

δ) Και τέλος, διότι δεν σταματούν τις μεθοδεύσεις που καθοδηγούν το διαγωνισμό σε προαποφασισμένη κατεύθυνση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v