Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαΐλλης: Ο Γερμανός επενδυτής και το μικρό καλάθι

Φρέσκο χρήμα και νέο κούρεμα δανεισμού χρειάζεται η Μαΐλλης. Οι πληροφορίες για ενδιαφέρον από γερμανικό fund, η αγορά δανείων με discount και οι χαμηλές προσδοκίες...

Μαΐλλης: Ο Γερμανός επενδυτής και το μικρό καλάθι
Φρέσκο χρήμα που να τον απελευθερώσει από τον βραχνά της εξυπηρέτησης του υψηλού, παρά την αναδιάρθρωση, δανεισμού του και να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη των πωλήσεων χρειάζεται ο όμιλος Μ.Ι. Μαΐλλη, όπως δείχνουν οι λογιστικές καταστάσεις του 2011.

Ο όμιλος κατάφερε κατά την περσινή χρονιά να αυξήσει τις πωλήσεις του κατά 6,5% στα 279 εκατ. ευρώ και να εμφανίσει κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) 6,9 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών το 2011.

Όλα αυτά με ισχνότατο κεφάλαιο κίνησης καθώς με τη συμφωνία αναχρηματοδότησης έλαβε για κεφάλαιο κίνησης μόλις 16 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 2011 μπήκε στο ταμείο της μητρικής εταιρείας η τελευταία δόση των 8 εκατ. ευρώ.

Το γεγονός ότι ο όμιλος, παρά την ταλαιπωρία των τελευταίων ετών και το ανύπαρκτο κεφάλαιο κίνησης, διατήρησε το μερίδιο αγοράς του είναι το πιο ενθαρρυντικό στοιχείο.

Τα προβλήματα όμως συνεχίζουν να υπάρχουν.

Παρά την κεφαλαιοποίηση δανείων ύψους 74,9 εκατ. ευρώ, τα συνολικά ίδια κεφάλαια του ομίλου διαμορφώθηκαν μόλις στα 7,1 εκατ. ευρώ, ενώ της μητρικής στα 116 εκατ. ευρώ

Ο καθαρός δανεισμός ανήλθε στα 212 εκατ. ευρώ έναντι 263,8 εκατ. ευρώ το 2010 και επομένως ο δείκτης δανειακής επιβάρυνσης διαμορφώθηκε στο 97%. Ο όμιλος εμφάνισε και το 2011 αρνητικές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες ύψους 3,2 εκατ. ευρώ

Ο δανεισμός παραμένει ιδιαίτερα υψηλός, παρά τη ρύθμισή του μόλις μερικούς μήνες πριν, και αυτό γιατί κεφαλαιοποιήθηκαν τόκοι της τάξης των 22 εκατ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα καθαρά χρηματοοικονομικά έξοδα πέρσι ανήλθαν στα 28,6 εκατ. ευρώ και τα EBITDA στα 6,9 εκατ. ευρώ.

Ακόμη και αν η Μαΐλλης φθάσει, όπως στο παρελθόν, σε EBITDA 35 εκατ. ευρώ, αυτό το επίπεδο καθαρών χρηματοοικονομικών εξόδων είναι δυσβάσταχτο, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς.

Η λύση ίσως βρίσκεται, σύμφωνα με τους ίδιους, στο ενδιαφέρον που φέρεται να εκδηλώθηκε πρόσφατα από γερμανικό fund για τη Μαΐλλης.

Το fund ενδιαφέρεται, με βάση τραπεζικές πηγές, να αγοράσει τα δάνεια της μητρικής με discount. Αυτό σημαίνει νέο "κούρεμα".

Οι ελληνικές τράπεζες εξετάζουν την περίπτωση καθώς εισέρχονται σε περίοδο αναγκαστικού deleveraging, ενώ οι ξένες τράπεζες και οι ομολογιούχοι επιθυμούν να μειώσουν την έκθεσή τους στην Ελλάδα.

Προφανώς, το fund αποσκοπεί στον έλεγχο της Μ.Ι. Μαΐλλης.

Στη Μαΐλλης όμως βαστούν μικρό καλάθι. Και αυτό γιατί τα τελευταία χρόνια την πόρτα του ομίλου και των δανειστών του χτύπησαν πολλά funds, χωρίς το ενδιαφέρον να εξελιχθεί σε κάτι πιο συγκεκριμένο.

Ο δε πρόεδρος και πρώην μεγαλομέτοχος, Μιχάλης Μαΐλλης, διευκρινίζει ότι δεν υπάρχει συνεννόηση του fund με τον ίδιο.

Αυτή η διευκρίνιση είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί ο ίδιος διαθέτει την option επαναγοράς του πακέτου των μετοχών που κατέχουν οι τράπεζες. 

Σημειώνεται ότι ο όμιλος προχώρησε σε πρόσθετες προβλέψεις συνολικά 5,5 εκατ. ευρώ εντός του 2011 καθώς και σε νέα απομείωση υπεραξίας επενδύσεων σε θυγατρικές, ύψους 9,7 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v