Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυτιληναίος: Το 2012 θα είναι καλό έτος

Το 2012 θα είναι ένα ακόμα καλό έτος με οδηγό τη ΜΕΤΚΑ αλλά και τον τομέα της ενέργειας, τόνισε ο CEO του ομίλου Μυτιληναίου, Ευάγγελος Μυτιληναίος. Τι είπε για τη ΔΕΗ, τη ΔΕΠΑ αλλά και για το μέρισμα.

Μυτιληναίος: Το 2012 θα είναι καλό έτος
Το 2012 θα είναι ένα ακόμα καλό έτος με οδηγό τη Μέτκα αλλά και τον τομέα της ενέργειας, τόνισε ο CEO του ομίλου Μυτιληναίου Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Σε αυτό το αρνητικό πλαίσιο, ο όμιλος, στηριζόμενος στο εξαγωγικό του προφίλ, κατόρθωσε να παραμείνει σταθερά σε αναπτυξιακή πορεία, υλοποιώντας σημαντικές επενδύσεις στον νευραλγικό τομέα της ενέργειας.

Η προσπάθειά του να μειώσει τον καθαρό δανεισμό του φάνηκε στα αποτελέσματα του 2011, ενώ για φέτος στοχεύει ο καθαρός δανεισμός να μειωθεί στα 500 εκατ. ευρώ ή δύο φορές τα EBITDA (δείκτης EBITDA/Net Debt).

Για τον τομέα της μεταλλουργίας, όμως, το 2012 φαίνεται ότι θα αποτελέσει έτος που επιφυλάσσει σημαντικές προκλήσεις για τους παραγωγούς αλουμινίου, καθώς οι εξελίξεις σχετικά με την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος και την πορεία του δολαρίου θα αποτελέσουν τους βασικούς παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία των τιμών.

Ο όμιλος προχωρά στην υλοποίηση ενός νέου προγράμματος, που στοχεύει στην περαιτέρω περιστολή του κόστους παραγωγής και ονομάζεται «Μέλλον». Η αναμενόμενη ολοκλήρωση της συγχώνευσης με την S&B για τη δραστηριότητα του βωξίτη, σε συνδυασμό με την εμπορική λειτουργία της μονάδας συμπαραγωγής, θα βοηθήσει σημαντικά.

Ο τομέας της ενέργειας το 2012 θα ενισχύσει σημαντικά τη θέση του αφού εντός του Απριλίου αναμένεται να ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία της μονάδας Korinthos Power, οπότε υπολογίζεται πως θα καταγράψει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη μεγεθών το 2012 και θα αποτελέσει την κινητήριο δύναμη για τα οικονομικά του αποτελέσματα.

Για τον τομέα ΕPC, το 2012 αναμένεται να συνεχιστεί με γοργούς ρυθμούς η εκτέλεση του υπογεγραμμένου ανεκτέλεστου, που ανέρχεται σε 1,7 δισ. ευρώ, καθώς τα έργα στην Τουρκία και στη Συρία βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Η Μέτκα το 2012 υπολογίζεται να καταγράψει πολύ ικανοποιητική επίδοση, σε συνέχεια του 2011, που αποτέλεσε ιστορικό υψηλό όσον αφορά τον κύκλο εργασιών.

H εταιρία ήταν το success story του ομίλου το 2011 και πλέον κατατάσσεται στη 10άδα των μεγαλύτερων εταιριών του κλάδου της παγκοσμίως. Επιδιώκει την ανάληψη νέων έργων στις αγορές της Τουρκίας, του Ιράκ, της Μέσης Ανατολής, της Ευρώπης και της βόρειας Αφρικής, όπου βλέπουμε να υπάρχει σημαντική εμπορική δραστηριότητα στον κλάδο των ενεργειακών έργων, τόνισε η διοίκηση.

Στη Γ.Σ. της εταιρίας (Μέτκα) θα προταθεί η διανομή μερίσματος 0,75 ευρώ για τη χρήση του 2011.

Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΠΑ, την Παρασκευή θα δηλώσει μαζί με τη Motor Οil το ενδιαφέρον της για την εταιρία, υπογραμμίστηκε.

Αναφέρθηκε μάλιστα: Θεωρούμε ότι είμαστε μια δυνατή στρατηγική συμμαχία, που έχει νόημα να διεκδικήσει τη ΔΕΠΑ, καθώς μαζί με τη Motor Οil αποτελούμε το 40% της συνολικής ζήτησης φυσικού αερίου της χώρας. Αυτό το μοντέλο, να ελέγχουν τις εταιρίες παροχής αερίου οι μεγαλύτεροι καταναλωτές τους, είναι και το σύνηθες παγκοσμίως.

Τι είπε για τη ΔΕΗ

Είναι προς το συμφέρον της χώρας και όλων μας να ξεπεράσει η ΔΕΗ τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και να λειτουργεί ως μια υγιής επιχείρηση, σημείωσε η διοίκηση.

Σίγουρα πρέπει να γίνουν κάποιες κινήσεις εξυγίανσής της και περιορισμού της δεσπόζουσας θέσης της, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού. Αλλά πρέπει όλοι, πελάτες, προμηθευτές και ανταγωνιστές, να αντιληφθούμε την ανάγκη και να εργαστούμε προς την κατεύθυνση διασφάλισης της βιωσιμότητας της ΔΕΗ. Εμείς θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, υπογράμμισε ο κ. Μυτιληναίος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v