Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρ. Κύπρου: Η πικρή «γεύση» της ΑΜΚ

Το έλλειμμα κεφαλαίων από τη δεύτερη στη σειρά αύξηση, που «έκλεισε» στο 60%. Οι ομολογιούχοι των ΜΑΕΚ, ο Ρώσος μέτοχος και οι δρόμοι που απομένουν. Ο ρόλος της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.

Τρ. Κύπρου: Η πικρή «γεύση» της ΑΜΚ
«Πικρή γεύση» στους μετόχους της αλλά και στην αγορά εν γένει (όπως φαίνεται και από την πτώση της μετοχής κατά 6,19% χθες, που συμπαρέσυρε και τον υπόλοιπο τραπεζικό τομέα) αφήνει η προσπάθεια της Τράπεζας Κύπρου να αυξήσει την κεφαλαιακή της επάρκεια μέσω έκδοσης νέων μετοχών και μετατροπής ομολογιακών δανείων. Μια προσπάθεια που κατέληξε στη συγκέντρωση μόλις του 60% των επιθυμητών κεφαλαίων.

Έγκαιρα το Εuro2day.gr είχε προειδοποιήσει σε εκτενές θέμα του ότι η κίνηση αυτή είναι «υψηλού ρίσκου» καθώς προϋποθέτει θυσίες από μετόχους και ομολογιούχους, χωρίς όμως να διασφαλίζει ότι το αντίκρισμα θα είναι το επιθυμητό.

Οι εξελίξεις μας επιβεβαίωσαν, καθώς μόνο το 72% των ομολογιούχων ανταποκρίθηκε στο εθελοντικό κάλεσμα (παρά την έμμεση «απειλή» για υποχρεωτική μετατροπή σε τιμή 1 ευρώ ανά μετοχή, με την τρέχουσα να είναι στο… ήμισυ), ενώ το ποσοστό συμμετοχής στην ΑΜΚ μετά βίας έφτασε το 40%.

Αυτά τα ποσοστά όμως, υπό τις συνθήκες που είχαμε προκαταβολικά περιγράψει, μπορούν να θεωρηθούν έως και «επιτυχία». Ιδίως αν λάβουμε υπ' όψιν το γεγονός ότι η διοίκηση της Κύπρου δεν θεώρησε σκόπιμο να προχωρήσει σε σκληρή αναδοχή της αύξησης, γεγονός που προφανώς εκ του αποτελέσματος ήταν σοβαρή παράληψη.

Σημειώνεται επίσης ότι η κίνηση ενίσχυσης των κεφαλαίων οριστικοποιήθηκε με βιασύνη, πριν προσδιοριστούν με ακρίβεια τα δεδομένα του PSI και χωρίς να γίνει μια αποτίμηση από τρίτους των πιθανών λοιπών επισφαλειών (όπως έγινε μέσω της BlackRock στην Ελλάδα, αλλά και όπως έπραξε η Marfin Λαϊκή, μέσω ανεξάρτητων οίκων στην Κύπρο). Κι έτσι δημιούργησε εύλογες αμφιβολίες για το αν θα είναι επαρκής.

Το ερώτημα βεβαίως είναι: «Και τώρα τι;». Το κενό σε σχέση με τα επιθυμητά κεφάλαια ανέρχεται σε 403 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με κύκλους της τράπεζας, αλλά και τη Citigroup, η οποία έσπευσε χθες να εκδώσει alert για τη μετοχή, υπάρχουν κάποιοι τρόποι με τους οποίους μπορεί να καλυφθεί το έλλειμμα.

-Ο πρώτος τρόπος αφορά βεβαίως την υποχρεωτική μετατροπή των ομολογιακών δανείων (ΜΑΕΚ) σε μετοχές, που προϋποθέτει σχετική απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. Αυτή η απόφαση, όμως, θα είχε βαρύτατες συνέπειες όχι μόνο για το κύρος της Τράπεζας Κύπρου αλλά και για τους ομολογιούχους, λόγω της υψηλότατης τιμής μετατροπής σε σχέση με την τρέχουσα.

-Ο δεύτερος αφορά private placement των αδιάθετων μετοχών, ύψους 237 εκατ. ευρώ, σε τιμή πουν δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από την τιμή διάθεσης, σε νέους επενδυτές. Ωστόσο, το γεγονός ότι ο βασικός ξένος μέτοχος, ο Ρώσος επενδυτής Dmitri Rybolovlev, αλλά και πολλοί υφιστάμενοι θεσμικοί μέτοχοι απέφυγαν, σύμφωνα με πληροφορίες, να ασκήσουν δικαιώματά τους καθιστά το εγχείρημα δυσκολότερο απ' ό,τι φαίνεται.

-Ο τρίτος τρόπος αφορά το deleverage της τράπεζας μέσω της πώλησης περιουσιακών στοιχείων, της μείωσης του ενεργητικού και της διαχείρισης των λεγόμενων risk weighted assets. Θυμίζουμε πάντως ότι ήδη έχει πωληθεί η θυγατρική στην Αυστραλία και το ερώτημα είναι πού θα γίνει η επόμενη πώληση…

Και, τέλος, υπάρχει ο δρόμος της νέας αύξησης, με άλλους πλέον όρους, περισσότερο ευνοϊκούς για τους επενδυτές, η οποία όμως βαρύνεται πλέον από το γεγονός (όπως είχε έγκαιρα επισημάνει το Euro2day.gr ) ότι θα είναι η… τρίτη στη σειρά, με τις άλλες δύο να έχουν συντελεστεί χωρίς να έχει εκτιμηθεί πλήρως το μέγεθος των αναγκών που θα προκύψουν, καθ' όσον δεν έγινε έλεγχος των χορηγήσεων με εκτίμηση των μελλοντικών προβλέψεων (στην Ελλάδα και στην Κύρπο), ούτε και ήταν σαφή τα δεδομένα του PSI.

Προφανώς, κατόπιν αυτών των εξελίξεων, ερώτημα παραμένει και η στάση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου στο όλο θέμα, δεδομένης και της πίεσης που θα ασκηθεί από το αποτέλεσμα των ανακεφαλαιοποιήσεων των κυπριακών τραπεζών στην ίδια την κυπριακή οικονομία.

Ερώτημα όμως για εμάς σε σχέση με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου είναι και οι πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο Ρώσος μεγαλομέτοχος της Τράπεζας Κύπρου συνάντησε την άρνηση των αρχών όταν θέλησε να αυξήσει το ποσοστό του πάνω από το 10%, με συνέπεια να παγώσει το ενδιαφέρον περαιτέρω εμπλοκής του.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v