Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Σβήνουν" τη ΛΑΡΚΟ τα τιμολόγια της ΔΕΗ

Σε απαξίωση και λουκέτο οδηγεί τη ΛΑΡΚΟ η τιμολογιακή πολιτική που ακολουθεί η ΔΕΗ. Με τις πρόσφατες αυξήσεις που επέβαλε το ελληνικό νικέλιο καθίσταται μη ανταγωνιστικό στις διεθνείς αγορές.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Σβήνουν τη ΛΑΡΚΟ τα τιμολόγια της ΔΕΗ
Σε απαξίωση και λουκέτο οδηγεί τη ΛΑΡΚΟ η τιμολογιακή πολιτική που ακολουθεί η ΔΕΗ.

Με τις πρόσφατες αυξήσεις που επέβαλε, η τιμή για τις 1.000 κιλοβατώρες ανέρχεται πλέον στα 80 ευρώ και καθιστά το ελληνικό νικέλιο μη ανταγωνιστικό στις διεθνείς αγορές, ό,τι αυτό σημαίνει για την επιβίωση της εταιρείας.

Αυτά είναι μερικά από τα επιχειρήματα που επικαλείται η κρατική ακόμη μεταλλουργία, που είναι και ο δεύτερος μεγάλος καταναλωτής ενέργειας στην Ελλάδα, μετά το Αλουμίνιον.

Για τον λόγο αυτόν, όπως πληροφορείται το euro2day, θα ζητήσει την παρέμβαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, προκειμένου να πεισθεί η ΔΕΗ να προσέλθει σε ουσιαστική διαπραγμάτευση αναγνωρίζοντας το προφίλ κατανάλωσης της ΛΑΡΚΟ και διαμορφώνοντας εξατομικευμένο τιμολόγιο.

Έως ότου ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τη ΔΕΗ, η ΛΑΡΚΟ ζητά να μην επιτραπεί στη ΔΕΗ να προχωρήσει στις αυξήσεις.

Πρόκειται για οιονεί διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων, τα οποία ζητά η μεταλλουργία, αντίστοιχα αυτών που ζήτησε προ 15 ημερών και το Αλουμίνιον, η διαφορά του οποίου όμως με τη ΔΕΗ για την τιμολόγηση θα επιλυθεί στο πλαίσιο της διαιτησίας της ΡΑΕ, στην οποία οι δύο πλευρές συμφώνησαν να προσφύγουν.

Σε ό,τι αφορά τα επιχειρήματα της ΛΑΡΚΟ, αυτά έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι η εταιρεία αντιπροσωπεύει περίπου το 2% της εγχώριας ζήτησης ηλεκτρικού. Η κατανάλωση αυτή είναι σταθερή και χωρίς ωριαίες ή εποχικές διακυμάνσεις.

Αυτό δε που ισχύει διεθνώς είναι η κοστολόγηση της ενέργειας καταναλωτών με αυτά τα χαρακτηριστικά να συνδέεται με τις μονάδες βάσεις οι οποίες παράγουν και τη φθηνότερη ενέργεια. Στην Ελλάδα, ως γνωστόν, μονάδες βάσης είναι κυρίως οι λιγνιτικές και αίτημα των μεγάλων καταναλωτών είναι η τιμολόγηση να γίνεται σύμφωνα με τα κοστολογικά στοιχεία αυτών ακριβώς των μονάδων.

Να σημειωθεί ότι στη ΛΑΡΚΟ η συμμετοχή της ηλεκτρικής ενέργειας στο κόστος παραγωγής ανέρχεται περίπου σε 32%, ενώ εφόσον ισχύσουν και οι νέες αυξήσεις που θέλει να επιβάλει η ΔΕΗ, αυτό θα φτάσει στο 35%.

Εξυπακούεται ότι εάν δεν επιλυθεί το θέμα του ενεργειακού κόστους για τη συγκεκριμένη βιομηχανία δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για την ιδιωτικοποίησή της, καθώς η εξασφάλιση ανταγωνιστικής τιμής κιλοβατώρας είναι προαπαιτούμενο για οποιαδήποτε σχετική συζήτηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v