Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΧΑΕ: Πέρασαν τα πακέτα σε Εθνική, Alpha (update)

Η ΕΧΑΕ προχώρησε σήμερα στη μεταβίβαση μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών των συμμετοχών της στην Εθνική και στην Alpha Bank, γεγονός που σχολιάζεται θετικά από τις χρηματιστηριακές εταιρίες.

ΕΧΑΕ: Πέρασαν τα πακέτα σε Εθνική, Alpha (update)
Η ΕΧΑΕ προχώρησε σήμερα στη μεταβίβαση μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών των συμμετοχών της στην Εθνική και στην Alpha Bank, γεγονός που σχολιάζεται θετικά από τις χρηματιστηριακές εταιρίες.

Η κίνηση εντάσσεται στην πολιτική του νέου προέδρου του Χρηματιστηρίου, Σπ. Καπράλου με στόχο την αναδιάρθρωση του ομίλου, συμπεριλαμβανομένων και των συμμετοχών, ενώ παράλληλα δίνει σημαντική ρευστότητα στην εταιρία.

Ειδικότερα, πέρασαν με τη μορφή πακέτων 1.346.645 τεμάχια της Εθνικής στα 23,10 ευρώ, συνολικής αξίας 31,107 εκατ. ευρώ και 2.552.237 της Alpha Bank στα 23,70 ευρώ, συνολικής αξίας 60,487 εκατ. ευρώ.

Η ΕΧΑΕ απεκόμισε 91,5 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ με βάση τις εκτιμήσεις της Π&Κ, η χρηματιστηριακή αξία των προς πώληση μετοχών ανέρχεται σε 92,53 εκατ. ευρώ και τα λογιστικά κεφαλαιακά κέρδη σε 26,55 εκατ. ευρώ.

Η κίνηση, σύμφωνα με την Π&Κ, είναι θετική, αφού θα συμβάλει στην αύξηση των κεφαλαιακών κερδών της ΕΧΑΕ, ενώ πιθανόν να οδηγήσει σε διανομή των εσόδων στους επενδυτές με τη μορφή έκτακτου μερίσματος ή κάποιας άλλης μορφής επιστροφής μετρητών. Για το τελευταίο, μάλιστα, η Π&Κ εκτιμά ότι μπορεί να ανέλθει στο 1,3 ευρώ.

Η τρέχουσα συνολική αξία του χαρτοφυλακίου της ΕΧΑΕ υπολογιζόταν στις 12/11 στα 110 εκατ. ευρώ, ενώ η σύνθεσή του είχε ως εξής: Mετοχές της Εθνικής Τράπεζας (1.346.645 τεμάχια), της Alpha Bank (2.552.234 τεμάχια), της Eurobank (146.405 τεμάχια), της Τραπέζης της Ελλάδος (54.936 τεμάχια), της Εμπορικής Τράπεζας (214.431 τεμάχια) και του ΟΤΕ (22.110 τεμάχια).

Εξάλλου, η UBS υποβάθμισε την σύστασή της για την εταιρία σε ”neutral 2” από ”buy 2”, διατηρώντας την τιμή-στόχο στα 8,5 ευρώ.

”Μετά το ράλι 26% από τον Σεπτέμβριο, η διαφαινόμενη άνοδος βραχυπρόθεσμα είναι περιορισμένη, για αυτό αλλάζουμε την σύστασή μας σε ’neutral 2’”, είπε η UBS σε σημερινή έκθεσή της.

Παράλληλα, τόνισε πως η εταιρία πώλησε μετοχές της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha, αξίας 90,5 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 17% της κεφαλαιοποίησης της εταιρίας.

”Το ποσό που αντλήθηκε θα ανέλθει στα 1,3 ευρώ ανά μετοχή. Θεωρούμε ότι αυτό είναι θετική εξέλιξη για τους επενδυτές. Είμαστε ικανοποιημένοι, καθώς αυτό θα οδηγήσει σε χαμηλότερο ρίσκο και περισσότερο σταθερά κέρδη” τόνισε ο διεθνής οίκος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v