Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

OΠΑΠ-ΙΝΛΟΤ: To deal και το δικαίωμα προτίμησης

«Δεμένος» με την Intralot βάσει «δικαιώματος προτίμησης» που αφορά σχεδόν το σύνολο του νέου τεχνολογικού εξοπλισμού είναι ο ΟΠΑΠ βάσει της παλιάς συμφωνίας που όλο επεκτείνεται. Λύτρωση μόνο αν ευοδωθεί ο νέος διαγωνισμός.

OΠΑΠ-ΙΝΛΟΤ: To deal και το δικαίωμα προτίμησης
Σοκ κατέλαβε ξένους κατ’ αρχάς ενδιαφερομένους για την «ιδιωτικοποίηση» του ΟΠΑΠ όταν με την ανάρτηση της συμφωνίας ΟΠΑΠ-Ιντραλότ στην ιστοσελίδα της πρώτης επιβεβαιώθηκε τοις πράγμασι ότι οι κατηγορίες περί αναθέσεως και προνομιακής μεταχείρισης της Ιντραλότ δεν απείχαν και πολύ από την πραγματικότητα.

Το euro2day.gr δημοσιεύει αυτούσια (σ.σ.: στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό) τη συμφωνία ΟΠΑΠ-Ιντραλότ από την ιστοσελίδα του ΟΠΑΠ, όπου πάντως παραλήφθηκαν της δημοσίευσης τα… παραρτήματα. 

Ωστόσο, το άρθρο 1.10, για παράδειγμα, της επίμαχης συμφωνίας, δίνει το ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ στην Ιντραλότ να προσφέρει και να αναλάβει οποιοδήποτε σύστημα που ο ΟΠΑΠ έχει επιλέξει να πάρει από τρίτο προμηθευτή και μετά από οποιαδήποτε διαδικασία επιλογής, αρκεί η Ιντραλότ να προσφέρει «ισοδύναμο σύστημα» και έκπτωση 3% από τη χαμηλότερη προσφορά του… ανταγωνιστή!

Σημειώνεται χαρακτηριστικά στο άρθρο: «Σε περίπτωση που η ΟΠΑΠ Α.Ε. προβεί σε επιλογή συστημάτων τρίτων μέσω οποιασδήποτε διαδικασίας επιλογής, παρέχεται διά του παρόντος δικαίωμα προτίμησης υπέρ του Εργολάβου, εφόσον ο τελευταίος κατά την αξιολόγηση της ΟΠΑΠ Α.Ε. προσφέρει ισοδύναμο σύστημα (τεχνικές, λειτουργικές προδιαγραφές και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης) έκπτωση 3% επί του τιμήματος αυτού, που προέκυψε από τη διαδικασία επιλογής σύμφωνα με τις διαδικασίες της ΟΠΑΠ Α.Ε.».

Κατά συνέπεια, για όσο τρέχει και συνεχίζει να επεκτείνεται η σύμβαση του 2010 (ως προέκταση βεβαίως των προηγούμενων original συμφωνιών), αν ο ΟΠΑΠ προχωρήσει κάποια οποιαδήποτε διαδικασία επιλογής (οποιασδήποτε μορφής) για να βρει συνεργάτη ή προμηθευτή, π.χ. για σύστημα βιντεολόττο ή για σύστημα παιχνιδιών ίντερνετ, και με δεδομένο ότι πρακτικά δεν γίνεται να μη διασυνδεθεί ένα τέτοιο νέο σύστημα με το ΛΟΤΟΣ, τότε η Ιντραλότ μπορεί να κερδίσει το νέο σύστημα αυτό, προσφέροντας απλώς έκπτωση 3%. Αρκεί να χαρακτηριστεί το σύστημα της Ιντραλότ «ισοδύναμο» με της εταιρείας που συμμετείχε και νίκησε στη διαδικασία.

Θα μπορούσε να αναρωτηθεί εύλογα κανείς, μα καλά, χρειάζεται να διασυνδεθεί το νέο σύστημα με το ΛΟΤΟΣ; Η απάντηση είναι πως ναι, γιατί υπάρχει μια εύλογη ανάγκη γεφύρωσης συστημάτων και διασύνδεσής τους τουλάχιστον στο back office π.χ. για τη λογιστική εκκαθάριση των όποιων κοινών πρακτορείων, για ανάλυση των πωλήσεων σε κοινά σημεία, για ανάλυση παικτών που συμμετέχουν στα παιχνίδια κ.λπ.

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να σκεφτεί κάποιος το νέο έργο που τρέχει από καιρό ο ΟΠΑΠ με την Ιντραλότ για την "κάρτα παίκτη", μέσω της οποίας είναι δυνατή η συμμετοχή στα παιχνίδια ΤΑΧ και σε άλλα υφιστάμενα παιχνίδια.

Ας συνδυάσει τώρα την πρόβλεψη στο Νόμο 4002/2011 σχετικά με την υποχρέωση έκδοσης και χρήσης κάρτας για συμμετοχή σε βιντεολόττο και ίντερνετ (σημ.: σε ελάχιστες χώρες εφαρμόζεται κάρτα παίκτη για συμμετοχή σε παιχνίδια βιντεολόττο, κι όπου εφαρμόζεται τα αποτελέσματα είναι πολύ φτωχά!).

Ο ΟΠΑΠ λοιπόν θα έχει ήδη εκδώσει κάρτα παίκτη για τα ΤΑΧ και μόνιτορ παιχνίδια, με τεχνολογία της Ιντραλότ που σχετίζεται - συνδέεται με το ΛΟΤΟΣ και τις συμβάσεις 2010-2007-1999 κ.λπ.

Άρα, αν και όταν ο ΟΠΑΠ τρέξει τελικά το βιντεολόττο ή το ίντερνετ και αν αυτό συμβεί όσο είναι σε ισχύ η σύμβαση του 2010, τότε αναμένεται ότι εκ των πραγμάτων θα πάρει απόφαση επέκτασης της χρήσης της ήδη υπάρχουσας κάρτας και για τα παιχνίδια βιντεολόττο και ίντερνετ (ώστε να αντιμετωπίζει ενιαία τον κάθε παίκτη). Έτσι, θα χρειαστεί διασύνδεση με το ΛΟΤΟΣ...

Και άρα, ανεξάρτητα από το ποια τυχόν εταιρία-πάροχο θα επιλέξει ο ΟΠΑΠ για βιντεολόττο και ίντερνετ, από ό,τι φαίνεται, αρκεί μια "διάγνωση" ότι τα αντίστοιχα συστήματα της Ιντραλότ ειναι ισοδύναμα και να δοθεί μια έκπτωση .. 3% επί του καλύτερου τιμήματος που έχει στα χέρια της ο ΟΠΑΠ.

Συνεπώς, όσο τρέχουν και επεκτείνονται οι παλιές συμβάσεις, πρακτικά ο ΟΠΑΠ δεν μπορεί να επιλέξει άλλο τεχνολογικό πάροχο όχι μόνο για τις λοταρίες και τα αθλητικά στοιχήματα αλλά -πρακτικά- ούτε για οποιαδήποτε νέα παιχνίδια και δραστηριότητες! Αρκεί πάντα να βρίσκεται ένας λόγος να διασυνδέονται αυτά με το ΛΟΤΟΣ...

Όλα αυτά βεβαίως θα αλλάξουν εφόσον ευοδωθεί -επιτέλους- ο τρέχων διαγωνισμός. Διότι αν δεν ευοδωθεί, ο ΟΠΑΠ παραμένει στη συμβατική «μέγκενη» των ανωτέρω.

H απάντηση του ΟΠΑΠ

Για το θέμα το βράδυ της Παρασκευής ο ΟΠΑΠ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων πως “ο αναφερόμενος στο άρθρο 1.10. όρος σχετικά με το δικαίωμα προτίμησης  της Intralot αφορά αποκλειστικά και μόνο τη δυνατότητα προμήθειας συστημάτων τρίτων κατασκευαστών κατά τη διάρκεια ισχύος του ανωτέρω τροποποιητικού ιδιωτικού συμφωνητικού, ήτοι έως 30/7/2012.

Σύμφωνα με τον όρο αυτό, σε περίπτωση που η ΟΠΑΠ Α.Ε. προβεί σε επιλογή συστημάτων τρίτων, μέσω οποιασδήποτε διαδικασίας επιλογής, παρέχεται δικαίωμα προτίμησης υπέρ της Intralot, εφόσον, κατά την αξιολόγηση της ΟΠΑΠ Α.Ε., προσφέρεται ισοδύναμο σύστημα (τεχνικές, λειτουργικές προδιαγραφές και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης) και έκπτωση 3% επί του τιμήματος που προέκυψε από την διαδικασία επιλογής σύμφωνα με τις διαδικασίες της ΟΠΑΠ Α.Ε.

Αλλως, η Intralot υποχρεούται να παράσχει τα πρωτόκολλα επικοινωνίας (ΑΡΙs) σύνδεσης ή/και διασύνδεσης συστημάτων των τρίτων κατασκευαστών με το LOTOS™ O/S τα οποία θα εφαρμόζονται με προδιαγραφές, χρονοδιάγραμμα και όρους εμπιστευτικότητας, που θα συμφωνούνται σε αντίστοιχη Μελέτη Εφαρμογής, σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές".

Οι ρήτρες εχεμύθειας

Σημειώνεται ότι τα παραρτήματα της συμφωνίας των δύο εταιριών δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα καθώς καλύπτονται από "ρήτρες εχεμύθειας".

Με βάση τη συμφωνία ΟΠΑΠ-Intralot "έκαστο των συμβαλλόμενων μερών θα φέρει την ευθύνη της παράβασης των όρων του παρόντος άρθρου από τους υπαλλήλους, συνεργάτες ή και υπεργολάβους.

Τα μέρη συμφωνούν ότι για εκάστη παράβαση της υποχρέωσης εχεμύθειας σύμφωνα με τους όρους του παρόντος ή και των λοιπών δεσμεύσεων από την Κυρία Σύμβαση είτε από τον Εργολάβο ή την ΟΠΑΠ Α.Ε. και τους υπαλλήλους, συνεργάτες υπεργολάβους αυτών, το μέρος που παραβιάζει την υποχρέωση εχεμύθειας θα υποχρεούται να καταβάλει στο άλλο μέρος ποινική ρήτρα ύψους πέντε εκατομμυρίων (5.000.000) ευρώ, την οποία τα μέρη θεωρούν και αναγνωρίζουν ως εύλογη και δίκαιη.

Διευκρινίζεται ότι τα μέρη συμφωνούν και αναγνωρίζουν ότι η ΟΠΑΠ Α.Ε. θα δύναται για λόγους διαφάνειας να αναρτήσει στη δικτυακή της ιστοσελίδα το σώμα του παρόντος Ιδιωτικού Συμφωνητικού (άνευ παραρτημάτων) και ότι δεν επιβάλλεται ουδεμία ρήτρα εις βάρος της ΟΠΑΠ Α.Ε. εκ της αιτίας αυτής".

Δείτε στη στήλη συνοδευτικό υλικό τη σύμβαση της Ιντραλότ με τον ΟΠΑΠ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v