Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Προσφέρει υψηλές ταχύτητες σε χαμηλές τιμές

Με τιμές που δεν ξεπερνούν τα 29,90 ευρώ και αξιολογούνται ως ιδιαίτερα ανταγωνιστικές, για την παροχή στο καταναλωτικό κοινό υψηλότατων ταχυτήτων internet έως και 50 Mbps είναι έτοιμος να μπει στο «παιχνίδι» του VDSL ο ΟΤΕ.

ΟΤΕ: Προσφέρει υψηλές ταχύτητες σε χαμηλές τιμές
Με τιμές που δεν ξεπερνούν τα 29,90 ευρώ και αξιολογούνται ως ιδιαίτερα ανταγωνιστικές, για την παροχή στο καταναλωτικό κοινό υψηλότατων ταχυτήτων internet έως και 50 Mbps είναι έτοιμος να μπει στο «παιχνίδι» του VDSL ο ΟΤΕ από τις αρχές του Ιουνίου.

Μοναδικό πρόσκομμα για την έναρξη της διάθεσης των σχετικών υπηρεσιών στο κοινό είναι η απαιτούμενη έγκριση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Ο Οργανισμός έχει προγραμματίσει επενδύσεις περίπου 90 εκατ. ευρώ στην τριετία 2010 - 2012 για τις υποδομές VDSL, ωστόσο, περίπου δυόμιση χρόνια μετά την ανάπτυξη του δικτύου, η επένδυση μένει στο. ράφι, καθώς ο ΟΤΕ, σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές του δεν μπορεί ακόμα να παρέχει τις υπηρεσίες του στους καταναλωτές.
 
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕΤΤ επέτρεψε με πρόσφατη απόφαση της στον Οργανισμό μόνο να «υπενοικιάσει» τις υποδομές του στους εναλλακτικούς παρόχους για να προσφέρουν τις υπηρεσίες ταχυτάτου internet, ενώ ο Οργανισμός θα μπορεί να προσφέρει αντίστοιχες υπηρεσίες μετά το τέλος Μαΐου.

Το γεγονός αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης, με κύκλους του ΟΤΕ να σχολιάζουν ότι ο Οργανισμός έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι του 2010 επενδύσεις για να προσφέρει μεγαλύτερες ευρυζωνικές ταχύτητες ωστόσο, σήμερα, οι υπόλοιποι πάροχοι μπορούν να διαθέσουν υπηρεσίες VDSL εκμεταλλευόμενοι τις επενδύσεις του ΟΤΕ, ενώ 2,5 χρόνια μετά, στον ΟΤΕ δεν έχει ακόμη επιτραπεί να διαθέσει υπηρεσίες VDSL στο καταναλωτικό κοινό.

Στο θέμα είχε αναφερθεί στα μέσα Φεβρουαρίου και η Ρυθμιστική Αρχή δηλώνοντας ότι η έγκριση των τιμολογίων του Οργανισμού ήταν θέμα εβδομάδων, ωστόσο, η εκκρεμότητα παραμένει.

Σύμφωνα με την πρόταση του ΟΤΕ προς την ΕΕΤΤ οι τιμές λιανικής, που αφορούν τόσο VDSL από Αστικά Κέντρα, όσο και από Υπαίθριους Κατανεμητές διαμορφώνονται ως εξής:

- Για Ταχύτητα Πρόσβασης έως 30 Mbps με τιμή 19,90 ευρώ το μήνα.
- Για Ταχύτητα Πρόσβασης έως 50 Mbps με τιμή 29,90 ευρώ το μήνα.

Την ίδια στιγμή ο ΟΤΕ με επιστολή που απέστειλε την περασμένη εβδομάδα καλεί το σύνολο των τηλεπικοινωνιακών παρόχων να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους για τη διάθεση υπηρεσιών VDSL.

Στην επιστολή, εκτός από τις τεχνικές λεπτομέρειες της Σύμβασης μεταξύ του ΟΤΕ και του παρόχου που επιθυμεί να διαθέσει εμπορικά υπηρεσίες VDSL, περιγράφονται αναλυτικά οι περιοχές που είναι διαθέσιμες οι νέες ταχύτητες έως 50 Mbps, τόσο από το Αστικό Κέντρο του ΟΤΕ στην περιοχή, όσο και από τους Υπαίθριους Κατανεμητές.

Ο ΟΤΕ προτίθεται να καλύψει 165 περιοχές σε όλη την Ελλάδα όπου θα έχει εγκατασταθεί μέχρι τον Μάιο, τεχνολογία VDSL από το Αστικό Κέντρο. Οι περιοχές είναι στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη καθώς και σε περίπου 60 πόλεις και νησιά.

Συγκεκριμένα, περιοχές που έχουν ήδη εγκατεστημένη τεχνολογία VDSL σε Υπαίθριους Κατανεμητές (KV) είναι η Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Σέρρες, Καλκάνη Σερρών, Ξάνθη, Αμπελόκηποι (Ζωγράφου), Βούλα, Καλαμάκι.

Επιπλέον, στο πρώτο εξάμηνο του 2012 προβλέπεται η εγκατάσταση τεχνολογίας VDSL σε Υπαίθριους Κατανεμητές (KV) στη Βουλιαγμένη, Τερψιθέα, Γλυφάδα, ΒΙ.ΠΕ. Ασπροπύργου, Σέρρες (Νέο Σούλι).

Από την πλευρά τους οι εναλλακτικοί πάροχοι μέχρι στιγμής έχουν αποκλείσει την περίπτωση να δώσουν την υπηρεσία VDSL χωρίς να είναι σε θέση να καλύψουν τον πελάτη και με την υπηρεσία της φωνής.

Σημειώνεται ότι η κυπριακή Cyta ήδη διαφημίζει το δικό της πακέτο VDSL (για συνδρομητές που απέχουν μέχρι 1.000 μέτρα από το τηλεπικοινωνιακό κέντρο).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v