Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΜΕ-ΟΤΕ: Αγωνιστικές κινητοποιήσεις κατά ΕΕΤΤ

Σκληρή γλώσσα κατά της πολιτικής της ΕΕΤΤ έναντι του ΟΤΕ, απειλώντας μάλιστα και με αγωνιστικές πρωτοβουλίες - κινητοποιήσεις χρησιμοποιεί η συνδικαλιστική ομοσπονδία ΟΜΕ-ΟΤΕ.

ΟΜΕ-ΟΤΕ: Αγωνιστικές κινητοποιήσεις κατά ΕΕΤΤ
Σκληρή γλώσσα κατά της πολιτικής της ΕΕΤΤ έναντι του ΟΤΕ, απειλώντας μάλιστα και με αγωνιστικές πρωτοβουλίες - κινητοποιήσεις χρησιμοποιεί η συνδικαλιστική ομοσπονδία ΟΜΕ-ΟΤΕ.

Ειδικότερα, το Δ.Σ. της ΟΜΕ-ΟΤΕ, στη συνεδρίασή του της 26-11-2004, αφού συζήτησε διεξοδικά την μέχρι σήμερα λειτουργία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), κατέληξε στις παρακάτω διαπιστώσεις – αποφάσεις.

1. Με ευθύνη της Διοίκησης της ΕΕΤΤ, παραβιάζονται συστηματικά οι κανόνες ισότιμης παρουσίας όλων στο ανταγωνιστικό τηλεπικοινωνιακό περιβάλλον, σε βάρος πάντοτε των συμφερόντων του ΟΤΕ και σε όφελος των εναλλακτικών παρόχων.

2. Η ανεξέλεγκτη δράση της ΕΕΤΤ έχει μεταμορφώσει στην πράξη την ρυθμιστική Αρχή του τομέα των τηλεπικοινωνιών της χώρας μας σε ένα πανευρωπαϊκά πρωτότυπο μόρφωμα συγκεντρωμένων υπερεξουσιών, του οποίου η πρακτική εγείρει πλέον ζητήματα δημοκρατικής δεοντολογίας και παραβίασης της αρχής της διάκρισης των εξουσιών.

3. Το σύνολο σχεδόν των παρεμβάσεων της ΕΕΤΤ είναι προϊόν ετσιθελικών επιλογών της Διοίκησής της, η οποία κυριαρχείται από τη νοοτροπία του ”αποφασίζομεν και διατάσσομεν” και επιβάλλει τους δικούς της και μόνον όρους στην τηλεπικοινωνιακή αγορά, αυτοαναγορευόμενη σε Νομοθέτη, Αστυνόμο, Εισαγγελέα και Δικαστή, χωρίς καμιά ουσιαστική δυνατότητα δευτεροβάθμιας κρίσης των αποφάσεών της …

4. Κατ΄εξακολούθηση, η ΕΕΤΤ συμπεριφέρεται ως ενισχυτής των κερδοσκοπικών επιχειρηματικών δράσεων του όποιου εναλλακτικού παρόχου, όταν τους παρέχει απλόχερα συνθήκες ανέξοδης χρήσης της πολυδάπανης υπάρχουσας υποδομής του ΟΤΕ και όταν παρεμβαίνει προκλητικά ακόμα και κατά του στοιχειώδους δικαιώματος του Οργανισμού μας να διεκδικεί, ως κύριος πάροχος, τις νόμιμες ή βεβαιωμένες απαιτήσεις του (εγγυητικές επιστολές εναλλακτικών, πληρωμή χρεών τους κ.λ.π.).

5. Ενώ, ως ρυθμιστική Αρχή, έχει υποχρέωση να καθορίσει το κόστος παροχής της καθολικής υπηρεσίας, το οποίο καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τον ΟΤΕ, αλλά και να θεσμοθετήσει μηχανισμό καταμερισμένης χρηματοδότησής του – όπως γίνεται στις άλλες χώρες μέλη της Ε.Ε. - , τηρεί περίεργη και πολύχρονη ”σιγήν ιχθύος”…

6. Οι διαχρονικές ”ρυθμιστικές” επιλογές της ΕΕΤΤ και ιδιαίτερα οι τελευταίες αποφάσεις της (Δεκέμβρης 2003 και Νοέμβρης 2004), συνιστούν απροσχημάτιστη προνομιακή μεταχείριση των ανταγωνιστών του ΟΤΕ (οι περισσότεροι από τους οποίους καταφέρνουν – προς το παρόν – να επιβιώνουν επιχειρηματικά χωρίς κανένα ουσιαστικά κόστος επένδυσης) αλλά και εξ αντικειμένου ταυτόχρονη οικονομική και επιχειρησιακή αποδυνάμωση του ΟΤΕ.

7. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο αυτές οι δύο συγκεκριμένες αποφάσεις της ΕΕΤΤ, έχουν προκαλέσει απώλειες εσόδων του ΟΤΕ ύψους πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Συνεκτιμώντας όλα τα παραπάνω και θεωρώντας ότι η συνέχιση αυτής της κατάστασης προσβάλλει ευθέως το εθνικό συμφέρον και το κοινωνικό όφελος, με απρόβλεπτες δραματικές συνέπειες τόσο για το σύνολο της εσωτερικής τηλεπικοινωνιακής αγοράς και τους απλούς καταναλωτές όσο και για τους χιλιάδες μετόχους του ΟΤΕ,

Το Δ.Σ. της ΟΜΕ-ΟΤΕ αποφασίζει:

(Α) Να αξιώσει από την κυβέρνηση την άμεση λήψη νομοθετικής πρωτοβουλίας, ώστε να αναμορφωθεί ουσιαστικά το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ΕΕΤΤ και να κατοχυρωθεί – εκτός των άλλων – η πρόβλεψη ουσιαστικής δευτεροβάθμιας κρίσης των αποφάσεών της, με πολιτική-διακομματική ευθύνη.

(Β) Να απαιτήσει από τη Διοίκηση του ΟΤΕ την εξάντληση κάθε δυνατότητάς της (πολιτικής, επιχειρηματικής και νομικής) , προκειμένου να προασπισθούν αποφασιστικά και αποτελεσματικά τα συμφέροντα του Οργανισμού, των εργαζομένων σ΄αυτόν και των μετόχων του.

(Γ) Να στηρίξει με κάθε τρόπο την όποια προσπάθεια της Διοίκησης του ΟΤΕ για την άρση των συνεπειών της τελευταίας απόφασης της ΕΕΤΤ (αίτηση θεραπείας κ.λ.π.).

(Δ) Να εξουσιοδοτήσει την Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΜΕ-ΟΤΕ για την ανάληψη αγωνιστικών πρωτοβουλιών και κινητοποιήσεων των εργαζομένων του Ομίλου στη βάση των παραπάνω κατευθύνσεων του Δ.Σ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v