Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Πράσινο φως για Armentel και Serbia Telecom

Την έγκρισή του για τις ενέργειες στις οποίες προέβη η διοίκηση του ΟΤΕ για τον απεγκλωβισμό των δραστηριοτήτων σε Αρμενία και Σερβία, έδωσε το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού, ενώ ζητήθηκε ακόμη η έγκριση του πλαισίου συμφωνιών με Armentel και Serbia Telecom.

ΟΤΕ: Πράσινο φως για Armentel και Serbia Telecom
του Σταμάτη Ζαχαρού

Την έγκρισή του για τις ενέργειες στις οποίες προέβη η διοίκηση του ΟΤΕ για τον απεγκλωβισμό των δραστηριοτήτων σε Αρμενία και Σερβία, έδωσε το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού, ενώ ζητήθηκε ακόμη η έγκριση του πλαισίου συμφωνιών με Armentel και Serbia Telecom.

Επίσης, εγκρίθηκαν από το Δ.Σ. του ΟΤΕ οι βασικοί όροι της νέας συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Αρμενίας, του OTE και της Armentel για την επίλυση των σημαντικών διαφορών που ήταν σε εκκρεμότητα.

Πιο συγκεκριμένα, και όπως έγραψε το euro2day.gr την Παρασκευή, ο ΟΤΕ προχώρησε σε συμφωνία με την αρμενική κυβέρνηση ώστε να άρει τις προσφυγές στη διαιτησία που αφορούσαν σε αποφάσεις της αρμενικής κυβέρνησης αναφορικά με το μονοπώλιο στη σταθερή και κινητή τηλεφωνία.

Ο ΟΤΕ διατηρεί μέχρι το 2009 το μονοπώλιο στη σταθερή τηλεφωνία, με την προϋπόθεση ότι μέχρι τότε του έχει επιτραπεί η αναπροσαρμογή των τιμολογίων. Σε άλλη περίπτωση, το μονοπώλιο θα διατηρηθεί μέχρι το 2013 όπως προβλεπόταν από την αρχική σύμβαση.

Σε ό,τι αφορά στην κινητή τηλεφωνία, όπου η αρμενική κυβέρνηση προχώρησε σε αδειοδότηση και δεύτερης εταιρίας, η Armentel, που ανήκει κατά 90% στον ΟΤΕ, διατηρεί το δικαίωμα της διασύνδεσης με το δίκτυό του όλων των υπηρεσιών που παρέχει η ανταγωνίστρια εταιρία, συμπεριλαμβανομένου και του VOIP.

Στη Σερβία ο ΟΤΕ επίσης ήρε τις προσφυγές του, με αντάλλαγμα την συμμετοχή του στα όργανα της εταιρίας (έλαβε τις δύο θέσεις του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου και του αναπληρωτή διευθυντή χρηματοοικονομικών θεμάτων), ώστε να μην λαμβάνονται αποφάσεις εν αγνοία του, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.

Επιπλέον, έλαβε πίσω το κεφάλαιο το δανείου που είχε χορηγήσει στη Serbia Telekom, όρισε δόσεις για τους υπόλοιπους τόκους, εξασφάλισε βέτο σε σημαντικές αποφάσεις της διοίκησης.

Η συμφωνία για τη Serbia Telecom, παρά το γεγονός ότι έχει συμφωνηθεί από τις δύο διοικήσεις των εταιριών, τελεί υπό την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου της Σερβίας.

Το τρίτο θέμα το οποίο συζητήθηκε, αφορούσε σε κάλυψη παλαιότερων αποφάσεων της διοίκησης που δεν είχανε εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο. Για παράδειγμα, την απόφαση για κεφαλαιοποίηση τόκων του δανείου που είχε χορηγήσει ο ΟΤΕ στην OTE International, για την αγορά πρώτου πακέτου της RomTelecom.

Στο διοικητικό συμβούλιο δεν συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην CosmoRom, κάτι που προβλέπεται να γίνει αργότερα, καθώς αναμένεται το αποτέλεσμα των ρουμανικών εκλογών.

Τέλος, σχολιάζοντας τις επενδύσεις στο εξωτερικό και τα δημοσιεύματα που θέλουν τον ΟΤΕ να έχει χάσει το ένα τρίτο της αξίας των επενδύσεών του εκτός συνόρων, υψηλόβαθμη πηγή του Οργανισμού σχολίασε ότι ”σε αντίθεση με τις άλλες εταιρίες που έχασαν μεγαλύτερα ποσά, ο ΟΤΕ πραγματοποίησε καλές επενδύσεις, αλλά κατά τρόπο άθλιο”.

* Κοινή ανακοίνωση της κυβέρνησης της Αρμενίας, του OTE και της Armentel

”Στις 25 Νοεμβρίου 2004, μετά από μια περίοδο έντονων διαπραγματεύσεων, η Κυβέρνηση της Αρμενίας, ο OTE και η Armentel διευθέτησαν όλες τις σημαντικές μεταξύ τους διαφωνίες.

Η τριμερής συμφωνία περιλαμβάνει την εκατέρωθεν απόσυρση των εκκρεμών Διαιτησιών ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου, την έκδοση δεύτερης άδειας GSM, καθώς και την τροποποίηση της άδειας της Armentel προς το σκοπό του εξορθολογισμού των επενδυτικών υποχρεώσεων της εταιρείας.

Η κυβέρνηση της Αρμενίας, ο ΟΤΕ και η Armentel προχώρησαν στην εύρεση συμβιβαστικής λύσης προκειμένου να επιτευχθεί η αντικατάσταση μιας δαπανηρής και συγκρουσιακής σχέσης από μια σχέση που βασίζεται στη συνεργασία και στην αποτελεσματικότητα του ρυθμιστικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος και η οποία θα οδηγήσει τελικά στην προσφορά πελατοκεντρικών υπηρεσιών.

Συνέπεια των παραπάνω είναι ότι οι πελάτες της Armentel θα επωφεληθούν από τη βελτίωση των προσφερόμενων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

Η Armentel θα λειτουργήσει μέσα σε ένα δίκαιο ρυθμιστικό τηλεπικοινωνιακό πλαίσιο, το οποίο θα επιτρέψει την προσφορά υψηλής ποιότητας υπηρεσιών βασισμένων σε νέες τεχνολογίες.

Με την υποστήριξη των πελατών της εταιρείας και τη σταθεροποίηση του ρυθμιστικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος για τον επενδυτή, ανοίγεται ένα νέο κεφάλαιο στον τομέα των τηλεπικοινωνιών στην Αρμενία που θα συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της οικονομίας της Δημοκρατίας της Αρμενίας και στην ευημερία των κατοίκων της χώρας”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v