Μυτιληναίος: Το δημόσιο μας οφείλει €216 εκατ.

Οι οφειλές του Δημοσίου προς τον όμιλο Μυτιληναίου ανέρχονται σε 216,5 εκατομμύρια ευρώ, δήλωσε ο Ευάγγ. Μυτιληναίος σε σχετική συνέντευξή του. Τι είπε για τις οφειλές προς τη ΔΕΗ. Αιχμές σχετικά με το δημόσιο.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Μυτιληναίος: Το δημόσιο μας οφείλει €216 εκατ.
Oι τεράστιες χρονικές καθυστερήσεις στη λήψη κανονιστικών μέτρων που προβλέπονται από τη νομοθεσία, σε συνδυασμό με τις τεράστιες οφειλές που έχει το ελληνικό δημόσιο προς τις επιχειρήσεις, τορπιλίζουν κάθε προσπάθεια για την επιβίωση των ενεργοβόρων εξαγωγικών επιχειρήσεων.

Την εικόνα αυτή σκιαγράφησε ο επικεφαλής του ομίλου Μυτιληναίου, Ευάγγελος Μυτιληναίος, με αφορμή την επίθεση που δέχεται η θυγατρική του Αλουμίνιον Α.Ε.

Με αφορμή όσα έχουν ακουστεί σχετικά με οφειλές της εταιρείας στη ΔΕΗ κ.λπ., ο κ. Μυτιληναίoς ξεκαθάρισε ότι:

· Δεν υφίσταται καμία εκκρεμότητα, καθώς οι δύο πλευρές συμφώνησαν τον Οκτώβριο του 2010 τον διακανονισμό οφειλής ύψους 82,5 εκατ., η οποία έκτοτε εξυπηρετείται κανονικά, και το υπόλοιπο προς εξόφληση ανέρχεται σε 39,3 εκατομμύρια.

· Η ΔΕΗ και η Αλουμίνιον υπέγραψαν συνυποσχετικό για την παραπομπή στη διαιτησία της ΡΑΕ, η οποία θα αποφασίσει για το νέο σχέδιο σύμβασης, το οποίο και θα γίνει υποχρεωτικά αποδεκτό από τις δύο πλευρές.

· Οι οφειλές του Δημοσίου προς τον όμιλο ανέρχονται σε 216,5 εκατ. ευρώ από επιστροφές ΦΠΑ λόγω εξαγωγών, πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας προς το Διαχειριστή του Συστήματος κ.λπ.

Όπως τόνισε ο κ. Μυτιληναίoς, σήμερα η Αλουμίνιον πληρώνει στη ΔΕΗ από τις υψηλότερες τιμές ενέργειας. Τον Φεβρουάριο η ηλεκτρική ενέργεια τιμολογήθηκε από τη ΔΕΗ προς 82 ευρώ η μεγαβατώρα (1.000 κιλοβαρώρες), έναντι 28,85 ευρώ (37,8 δολάρια) που είναι ο μέσος όρος παγκοσμίως.

Υπό τις σημερινές τιμές αλουμινίου, που ανέρχονται σε 2.200 δολάρια ο τόνος (τιμή LME), η Αλουμίνιον συγκαταλέγεται στις ευρωπαϊκές εταιρείες που δεν μπορούν να αντέξουν, καθώς το κόστος παραγωγής ξεπερνά τα 2.660 δολάρια.

Mε δεδομένο ακόμα ότι το ενεργειακό κόστος συμμετέχει με 42% στο συνολικό κόστος παραγωγής (10% το εργατικό, 30% η πρώτη ύλη-αλουμίνα κ.λπ.), η διαμόρφωση της τιμής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας καθίσταται καθοριστικός παράγοντας για την επιβίωση της συγκεκριμένης βιομηχανίας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ομίλου, η εταιρεία, εν όψει διατήρησης των τιμών μετάλλου σε χαμηλά επίπεδα, έχει θέσει σε εφαρμογή σχέδιο περιορισμού του συνολικού κόστους παραγωγής αλουμινίου σε επίπεδα κάτω από τα 2.000 δολάρια ο τόνος.

Στο πλαίσιο αυτό, βρίσκεται σε εξέλιξη ειδικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την εξαγορά της εταιρείας Βωξίτες Παρνασσού από την S&B, ενιαία διαχείριση logistics κ.λπ.

Ωστόσο, παρατηρεί ο κ. Μυτιληναίος, το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης του κόστους θα προκύψει από δρομολογημένες θεσμικές παρεμβάσεις, οι οποίες προβλέπονται σε ψηφισμένη και ισχύουσα νομοθεσία.

Απόφαση 2 μήνες στα συρτάρια

Ο ίδιος επίσης έφερε ως παράδειγμα σχέδιο υπουργικής απόφασης, το οποίο, αφού έλαβε την έγκριση όλης της υπηρεσιακής ιεραρχίας, βρίσκεται επί δύο μήνες στο γραφείο του υπουργού ΠΕΚΑ. Η απόφαση αφορά τη λειτουργίας της μονάδας συμπαραγωγής της Αλουμίνιον, με απόδοση 80% και η οποία 4 χρόνια μετά τη λειτουργία της ακόμη δεν έχει λάβει την προβλεπόμενη άδεια.

Ο κ. Μυτιληναίoς μίλησε ακόμη και για το θέμα της διαιτησίας με τη ΔΕΗ. Όπως τόνισε, το διαιτητικό όργανο δεν έχει λειτουργήσει ακόμη, ενώ θεωρητικά η απόφασή του αναμενόταν τον περασμένο Ιανουάριο.

Η διατήρηση της εκκρεμότητας, που επιτρέπει στη ΔΕΗ να χρεώνει κατά το δοκούν, υποχρέωσε την εταιρεία να καταθέσει στη ΡΑΕ αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, ζητώντας την επιβολή από τη ΡΑΕ στη ΔΕΗ μιας προσωρινής φόρμουλας τιμολόγησης, βασισμένης στις αρχές που έχει θέσει η ίδια η Αρχή, έως ότου εκδοθεί η απόφαση της διαιτησίας.

Ο πρόεδρος του ομίλου εκτιμά ότι η απόφαση της διαιτησίας, και εφόσον τηρηθούν οι αρχές τιμολόγησης που έχει θέσει η ΡΑΕ, θα καταλήξει σε μία τιμή πολύ χαμηλότερη της σημερινής. Μάλιστα, εφόσον η διαιτησία αποφασίσει ότι η νέα σύμβαση θα πρέπει να έχει αναδρομική ισχύ από το 2008, τότε ενδεχομένως η Αλουμίνιον θα πρέπει να εισπράξει από τη ΔΕΗ, παρά να χρωστάει.

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ο ίδιος, εφόσον η διαιτησία καταλήξει σε τιμή κιλοβατώρας στα σημερινά επίπεδα, τότε η Αλουμίνιον δεν θα μπορεί να αντέξει ούτε μία μέρα.

Λιγνιτική παραγωγή

Σε ερωτήσεις για ενδεχόμενη συμμετοχή του ομίλου στην εξαγορά λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, οι οποίες με βάση το μνημόνιο θα πρέπει να εκποιηθούν, ο κ. Μυτιληναίoς απάντησε ότι ακόμη δεν είναι σαφές τι και πώς θα πουληθεί. Θα περιμένουμε την επίσημη απόφαση, όταν ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις και τότε θα καθορίσουμε την πορεία μας, είπε ο ίδιος.

Πάντως, παρατήρησε ότι η μεταλλουργία αλουμινίου στην Ελλάδα, αλλά και νικελίου (ΛΑΡΚΟ) μπορεί να υπάρξει μόνο με φθηνή ενέργεια που προέρχεται από τους λιγνίτες για όσο διάστημα μπορούν να αποτελούν εκμεταλλεύσιμο καύσιμο και τα νερά (υπολογίζει σε 10-20 χρόνια).

Το φυσικό αέριο ως καύσιμο, σε συνδυασμό με την υψηλή τιμολογιακή και φορολογική πολιτική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να στηρίξει τη μεταλλουργία, και ιδίως την εξαγωγική. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε, η τιμή του φυσικού αερίου σε ευρώ ανά μεγαβατώρα στην Ελλάδα είναι ακριβότερη 40% από την τιμή στη Μεγάλη Βρετανία, 48% απ' όσο στην Τουρκία, 22% από όσο στην Πορτογαλία, κατά 33% σε σύγκριση με αυτήν στην Ισπανία, 24% από την αντίστοιχη στην Ιταλία κ.λπ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v