Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fourlis: Οι άμυνες για το 2012

Η κατάσταση του ισολογισμού, η διατήρηση θετικών ταμειακών ροών, η εξυπηρέτηση υποχρεώσεων και η συγκέντρωση μεριδίων ανά αγορά τίθενται σε προτεραιότητα για τον όμιλο Φουρλή.

Fourlis: Οι άμυνες για το 2012
Η κατάσταση του ισολογισμού, η διατήρηση θετικών ταμειακών ροών, η εξυπηρέτηση υποχρεώσεων και η συγκέντρωση μεριδίων ανά αγορά τίθενται σε προτεραιότητα για τον όμιλο Φουρλή, η διοίκηση του οποίου παραδέχεται ότι υφίσταται πιέσεις από την κρίση κυρίως στην εσωτερική αγορά, όπου κυρίως δραστηριοποιείται.

Τόσο ο πρόεδρος του ομίλου Β. Φoυρλής όσο και ο CEO Απ. Πεταλάς, απευθυνόμενοι στους αναλυτές για τα αποτελέσματα του 2011, ανέφεραν ότι η κακή εικόνα του δ΄ τριμήνου του 2011 συνεχίζεται όσον αφορά την εσωτερική κατανάλωση και στο α΄ τρίμηνο του 2012, περιορίζοντας τις προσδοκίες αλλά και τις ασφαλείς προβλέψεις για την εξέλιξη των εργασιών το τρέχον έτος.

Και οι δύο, ωστόσο, υποστήριξαν ότι οι αντοχές του ομίλου είναι ισχυρές, λόγω αφενός των πολιτικών διαχείρισης της κρίσης που έχουν υιοθετηθεί και αφετέρου των λιανικών concepts που ο όμιλος αναπτύσσει.

Ειδικότερα, ο όμιλος, παρότι το 2011 κατέγραψε μείωση των like for like πωλήσεων στην ΙΚΕΑ της τάξης του 10% (είναι και ο μεγαλύτερος παράγοντας στον όμιλο), όπως και πτώση του περιθωρίου κέρδους EBITDA στο 7,8% από 11,5%, υπολογίζει ότι το 2012 θα καταφέρει να αναστρέψει ελαφρώς την εικόνα.

Κατ’ αρχάς, αναμένει όφελος από το νέο κατάστημα της Σόφιας (το οποίο εκτιμάται ότι θα κλείσει με θετικό EBITDA τον πρώτο χρόνο λειτουργίας) και αποκλιμάκωση των τιμών των commodities που επηρέασαν τις τιμές που τιμολογεί η ΙΚΕΑ προς τον όμιλο και κατ’ επέκταση στο περιθώριο κέρδους του (καθώς αποφασίστηκε αυτή η αύξηση να μη μεταφερθεί στον καταναλωτή), αλλά και από το γεγονός ότι το μερίδιο της ΙΚΕΑ στην Ελλάδα βαίνει αυξανόμενο. Στο τέλος του 2011, ανήλθε στο 18% και η διοίκηση αναμένει να διαμορφωθεί στο 20%, σε μια αγορά που, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, καταρρέει.

Ικανοποιητική κρίνεται η πορεία της Intersport, που αύξησε τις πωλήσεις της κατά 12% το 2011, και συνεχίζει να κινείται θετικά στο α΄ τρίμηνο του 2012. Ο όμιλος εξηγεί την πίεση στην κερδοφορία του κλάδου κυρίως από την απορρόφηση στην Τουρκία αλλά και από τις νέες επενδύσεις για τη δημιουργία καταστημάτων το 2011, ωστόσο εκτιμά ότι το 2012 η κατάσταση θα ισορροπήσει.

Ο δανεισμός και οι επενδύσεις

Το 2011 ο όμιλος παρουσίασε περίπου 73 εκατ. ευρώ θετικές ταμειακές ροές, ποσό που σχεδόν ισούται με τα 78 εκατ. ευρώ που δαπάνησε σε νέες επενδύσεις. Εκτιμά ότι το 2012, δεδομένης της δραστικής μείωσης των επενδυτικών δαπανών (που δεν προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 15 εκατ. ευρώ), οι ταμειακές ροές θα εξυπηρετούν με άνεση της λειτουργία και τις υποχρεώσεις του ομίλου.

Σημειώνεται ότι στο τέλος του 2011 ο καθαρός δανεισμός άγγιξε τα 143,4 εκατ. ευρώ από 116,4 εκατ. ευρώ, ωστόσο ο όμιλος έχει επιτύχει να διατηρεί το μέσο κόστος δανεισμού του στο 5,5%, ενώ μεγάλο μέρος αυτού είναι μακροπρόθεσμο, πέραν της πενταετίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το χρηματοοικονομικό κόστος για τόκους και συναφή το 2012 θα ανέλθει στα 12-13 εκατ. ευρώ (από 10,6 εκατ. ευρώ το 2011), ποσό που κρίνεται ανεκτό στη συγκυρία.

Στο μέτωπο των επενδύσεων, ο όμιλος τραβάει χειρόφρενο λόγω της πληθώρας των επεκτάσεων των προηγούμενων ετών (ΙΚΕΑ Ιωαννίνων, ΙΚΕΑ Σόφιας, Intersport στην Τουρκία και νέα δραστηριότητα της New Look), οι οποίες απορρόφησαν κεφάλαια και ενέργεια, αλλά και εξαιτίας της συγκυρίας, η οποία απαιτεί επιλεκτικές επενδύσεις.

Η διοίκηση ανέφερε ότι αναζητά ενεργά οικόπεδα για την ανέγερση των τριών επόμενων ΙΚΕΑ στην Αθήνα, στην Κρήτη και στη Βουλγαρία, ωστόσο υπογράμμισε ότι αυτό δεν συνεπάγεται και άμεση δημιουργία καταστήματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v