Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φθηνότερα πακέτα ακόμα και κατά 25% από τον ΟΤΕ

Μειώσεις τιμών λιανικής ακόμα και σε ποσοστό 25% έως τον Απρίλιο αναμένει η Διοίκηση του ΟΤΕ εφόσον ο Ρυθμιστής εγκρίνει εγκαίρως τα νέα τιμολόγια του Οργανισμού, απόφαση που έχει ήδη ληφθεί για τους εναλλακτικούς.

Φθηνότερα πακέτα ακόμα και κατά 25% από τον ΟΤΕ
Μειώσεις τιμών λιανικής ακόμα και σε ποσοστό 25% έως τον Απρίλιο αναμένει η Διοίκηση του ΟΤΕ εφόσον ο Ρυθμιστής εγκρίνει εγκαίρως τα νέα τιμολόγια του Οργανισμού, απόφαση που έχει ήδη ληφθεί για τους εναλλακτικούς παρόχους.

Στο πλαίσιο του conference call που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Μιχάλης Τσαμάζ, αναφέρθηκε πολλές φορές στο ρόλο της Ρυθμιστικής Αρχής, σχολιάζοντας ότι τα χθεσινά αποτελέσματα κοστοστρέφειας που ανακοίνωσε η ΕΕΤΤ επιφέρουν όφελος 20 εκ. ευρώ για τους εναλλακτικούς, ωστόσο, ο Οργανισμός αναμένει ακόμα σχετική απόφαση για τις δικές του χρεώσεις λιανικής.

Για άλλη μια φορά ο κ. Τσαμάζ ήταν λάβρος κατά της Ρυθμιστικής Αρχής αναδεικνύοντάς την στο σημαντικότερο παράγοντα που επηρεάζει το μέλλον του ΟΤΕ και σχολίασε ότι οι χθεσινές αποφάσεις για τη μείωση τιμών στη σταθερή τηλεφωνία που αφορούν τους εναλλακτικούς παρόχους ελήφθησαν πολύ γρήγορα και η ίδια ταχύτητα θα πρέπει να υπάρχει και για τα τιμολόγια του ΟΤΕ.

Το κέρδος των εναλλακτικών από τις μειώσεις που επιβάλλονται στα τέλη αγγίζει τα 20 εκ. ευρώ, αντίστοιχο με αυτό που θα έχει και ο Οργανισμός όταν θα εγκριθούν και τα δικά του τιμολόγια.

Μάλιστα, ο ΟΤΕ θα μετακυλήσει αυτή τη μείωση στους καταναλωτές με αποτέλεσμα μειώσεις τιμών στα προσφερόμενα πακέτα έως και 25%. Όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι οι αποφάσεις της ΕΕΤΤ θα είναι άμεσες.

Ερωτηθείς για το οικονομικό μέλλον του Οργανισμού σε ένα δύσκολο περιβάλλον έτσι όπως αυτό διαμορφώνεται από την κρίση στη χώρα, ο κ. Τσαμάζ δεν απέκλεισε την πώληση επενδύσεων και περιουσιακών στοιχείων, εφόσον κάτι τέτοιο απαιτηθεί προκειμένου ο ΟΤΕ να παραμείνει ισχυρός και ανταγωνιστικός.

«Θα είναι μια δύσκολη απόφαση αλλά δεν θα διστάσουμε να την πάρουμε προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη θέση του Οργανισμού» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαμάζ , ενώ αποσαφήνισε ότι στην παρούσα φάση δεν είναι κάτι που εξετάζεται.

Πάντως, στο πλαίσιο της αξιοποίησης των επενδύσεων του Οργανισμού εκφράστηκε η πεποίθηση ότι στο επόμενο εξάμηνο θα υπάρξουν εξελίξεις σχετικά με την πώληση της Hellasat, καθώς το εγχείρημα έχει κολλήσει στη γραφειοκρατία.

Εργαζόμενοι

Ιδιαίτερη μνεία, σε όλη τη διάρκεια του conference call έκανε η Διοίκηση του ΟΤΕ στη Συλλογική Σύμβαση που υπεγράφη με τους εργαζομένους. Άλλωστε, η μείωση του μισθολογικού κόστους είναι αυτή που οδηγεί στην πτώση τιμών λιανικής, ενώ ο κ. Τσαμάζ υπήρξε καθησυχαστικός ότι δεν θα γίνουν άλλες περικοπές.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι μέσα στο 2012 θα φανούν τα πλήρη οφέλη από την μείωση του εργασιακού κόστους, ενώ ανέφερε ότι για η επίτευξη της συμφωνίας οφείλεται στο γεγονός ότι όλες οι πλευρές αντιλήφθηκαν ότι χρειάζεται συμβιβασμός για τα εργασιακά, προκειμένου να βελτιωθεί η χρηματο-οικονομική κατάσταση του Οργανισμού, και να συνεχίσουν να βελτιώνονται οι λειτουργίες του.

Πάντως, ο κ. Τσαμάζ ανέφερε ότι αναζητούνται τρόποι παρέμβασης για περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους, κυρίως σε ότι αφορά τα επιδόματα, ενώ επανέλαβε ότι μια εθελουσία έξοδος χωρίς την επιβάρυνση του Δημοσίου θα ήταν δυνατό να εφαρμοστεί σε περίπτωση που ισχύσουν οι δεσμεύσεις της Πολιτείας και δεν φορολογηθούν τα εφάπαξ που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι όταν εντάσσονται στο σχετικό πρόγραμμα.

Ερωτηθείς σχετικά με τη νέα νομοθεσία που αφορά τα εργασιακά και ψηφίστηκε πρόσφατα από την Βουλή, ο επικεφαλής του ΟΤΕ είπε ότι αναμένονται οι εφαρμοστικοί νόμοι, ωστόσο, στις προθέσεις του Οργανισμού δεν είναι να προχωρήσει σε απολύσεις εφόσον τελικά αρθεί η μονιμότητα στις ΔΕΚΟ.

Την πρόθεσή του να μην προχωρήσει σε απολύσεις επανέλαβε σε όλους τους τόνους, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή σε ότι αφορά τον 13ο και 14ο μισθό, τονίζοντας ότι η ΣΣΕ που έχει υπογραφεί θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στον Οργανισμό και είναι αρκετή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v