Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Elmec: ”Σπάει” η συμφωνία με Nike (update)

Την αποκλειστική διανομή των προϊόντων της Nike σε Ελλάδα και Κύπρο χάνει η Elmec Sport από τις 31/5/2006, ενώ διατηρεί τουλάχιστον μέχρι τις 31/5/2007 το δικαίωμα διανομής σε Ρουμανία και Βουλγαρία. Πώς σχολιάζουν Marfin, Proton, Εγνατία, Eurocorp, ΒΕΤΑ. Πτώση 17,79%, σημείωσε η μετοχή της Elmec, στα 2,08 ευρώ.

Elmec: ”Σπάει” η συμφωνία με Nike (update)
Την αποκλειστική διανομή των προϊόντων της Nike σε Ελλάδα και Κύπρο χάνει η Elmec Sport από τις 31/5/2006, εξέλιξη που χαρακτηρίζεται από τις χρηματιστηριακές ως αρνητική.

Οι τελευταίες προοιωνίζουν υποβαθμίσεις εκτιμήσεων και τιμών στόχων για την Elmec, με τη Eurocorp να ”ανοίγει το χορό”.

Σημαιώνεται ότι η μετοχή σε όλη σχεδόν τη διάρκεια της συνεδρίασης διαπραγματευόταν στο απόλυτο limit down, καταγράφοντας απώλειες 17,79% κλείνοντας στα 2,08 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Elmec Sport μετά τις 31/5/2006, η εταιρία Nike European Operations Netherlands B.V. (”ΝΕΟΝ”), μέσω θυγατρικής της, θα πραγματοποιεί τη χονδρική πώληση των προϊόντων της στην ελληνική και κυπριακή επικράτεια, ενώ η Elmec Sport θα έχει το δικαίωμα της ανάπτυξης δικτύου καταστημάτων ”Exclusive Sports” με είδη της Nike.

Επίσης, και όσον αφορά στη σύμβαση μεταξύ της Nike και της Elmec Sport για την αγορά της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, σημειώνεται πως ανανεώθηκε για έναν ακόμη χρόνο και συγκεκριμένα μέχρι τις 31/5/2007, ενώ θα πραγματοποιηθούν και πάλι διαπραγματεύσεις πριν από τη συγκεκριμένη ημερομηνία, αναφέρουν οι χρηματιστηριακές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης της Elmec Sport, η δραστηριοποίηση της ΝΕΟΝ στην Ελλάδα μέσω θυγατρικής της αναμένεται να μειώσει τον ενοποιημένο κύκλο εργασιών του ομίλου κατά περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ, ήτοι περίπου 40% του εκτιμώμενου ενοποιημένου κύκλου εργασιών για το 2004.

Ωστόσο, η διοίκηση υπολογίζει ότι η εν λόγω απώλεια θα υποκατασταθεί πλήρως από τις παρακάτω νέες δραστηριότητες, οι οποίες θα λειτουργήσουν από το 2005.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση της εταιρίας αναφέρεται στην περαιτέρω ανάπτυξη της αλυσίδας καταστημάτων Exclusive Sports με είδη Nike στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων ανάπτυξης των χονδρικών πωλήσεων των προϊόντων της Νike στις αναπτυσσόμενες αγορές της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, στη δημιουργία του μεγαλύτερου και αρτιότερου στην Ελλάδα πολυκαταστήματος στο Μέγαρο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού.

Επίσης, η διοίκηση αναφέρεται και στη λειτουργία του δεύτερου Factory Outlet στο εμπορικό πάρκο του αεροδρομίου ”Ελ. Βενιζέλος”, στη δημιουργία του πιο μοντέρνου πολυκαταστήματος στο κέντρο του Βουκουρεστίου και τέλος στην ωρίμανση όλων των αποκλειστικών συνεργασιών διανομής ειδών ένδυσης και υπόδησης που έχουν συναφθεί μεταξύ της εταιρείας και γνωστών οίκων του εξωτερικού για την ελληνική, βουλγαρική και ρουμανική επικράτεια.

Τέλος, στην ανακοίνωση σημειώνεται πως η διοίκηση προγραμματίζει την αναδιάρθρωση των σταθερών λειτουργικών δαπανών της εταιρίας, έτσι ώστε η επίπτωση στην κερδοφορία της κατά τα οικονομικά έτη 2006 και 2007 να ελαχιστοποιηθεί, ενώ σημειώνεται πως διερευνά τον αποδοτικότερο τρόπο αξιοποίησης των κεφαλαίων κίνησης που θα απελευθερωθούν στο μέλλον.

* Τι σχολιάζουν οι Χρηματιστηριακές

Στα 2,0 ευρώ από 2,9 ευρώ μειώνει τη δίκαιη τιμή για τη μετοχή της Elmec η Eurocorp σε έκθεσή της (23/11), υποβαθμίζοντας παράλληλα τη σύσταση σε ”Reduce” από ”Add”.

Η χρηματιστηριακή στην έκθεσή της με τίτλο ”Eau Dear” τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι δεν αμφέβαλλε ποτέ για το ποιος είχε το πάνω χέρι μεταξύ Elmec και Νike.

Παράλληλα, η Praxis Χρηματιστηριακή περικόπτει την τιμή στόχο για τη μετοχή της εταιρίας σε 1,90 ευρώ από την προηγούμενη των 2,95 ευρώ, επίσης υποβαθμίζει τη σύστασή της σε ”underperform” από ”outperform”, και την αποσύρει από τις επενδυτικές της επιλογές.

Εξάλλου, οπως αναφέρει η Marfin Analysis, οι πωλήσεις του ομίλου θα επηρεασθούν αρνητικά κατά περίπου 60 εκατ. ευρώ και τα κέρδη κατά περίπου 10 εκατ. ευρώ, από το 2007 και µετά, ενώ τα αποτελέσµατα του 2006 θα επηρεασθούν λιγότερο.

Η Marfin Analysis, αν και χαρακτηρίζει τα νέα αρνητικά, συμπληρώνει πως εάν η Elmec Sport εκπληρώσει μεσοπρόθεσμα τα σχέδιά της, θα υποκατασταθεί σε µεγάλο βαθµό, ενώ προσθέτει πως θέτει τη μετοχή της Elmec Sport ”υπό αναθεώρηση”.

Η ΒΕΤΑ Χρηματιστηριακή σε ανάλυσή της επισημαίνει ότι με βάση την τρέχουσα τιμή των 2,08 ευρώ και αν εξαιρεθούν τα κέρδη της χονδρικής (Nike), η αποτίμηση της Elmec διαμορφώνεται σε λογικά επίπεδα με τον πολλαπλασιαστή περίπου στο 12 και το δείκτη EV/EBITDA περίπου στο 7. Αξίζει να σημειωθεί ότι η βασική δραστηριότητα της εταιρίας μεταβάλλεται από χονδρική σε λιανική.

Η ΒΕΤΑ σημειώνει επίσης ότι στον κλάδο της λιανικής υπάρχουν ελκυστικότερες επιλογές, όπως η Jumbo με αποτίμηση P/E 8,9 και Ev/EBITDA 5,8 και Sprider με P/E 7,3 και ΕV/EBITDA 4,6.

Εξάλλου, ”υπό αναθεώρηση” θέτει και η Εγνατία Finance την τιμή-στόχο των 3,50 ευρώ για τη μετοχή της Elmec Sport.

Αρνητική χαρακτηρίζει την εξέλιξη και η Proton Securities, η οποία συμπληρώνει πως ενδέχεται να δημιουργηθούν πιέσεις στη μετοχή της εταιρίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v