Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυτιληναίος: Σημαντική αύξηση μεγεθών

Στα 13,7 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα ενοποιημένα προ φόρων κέρδη εννεαμήνου του Μυτιληναίου, καταγράφοντας αύξηση 32,6%, ενώ η μητρική εταιρία κατέγραψε προ φόρων κέρδη 11 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 55%. Αύξηση 5,6% σημείωσαν οι ενοποιημένες πωλήσεις της Μέτκα.

Μυτιληναίος: Σημαντική αύξηση μεγεθών
Στα 13,7 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα ενοποιημένα προ φόρων κέρδη εννεαμήνου του Μυτιληναίου, καταγράφοντας αύξηση 32,6%, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, που διαμορφώθηκαν στα 10,3 εκατ. ευρώ, με βάση τις δημοσιευμένες λογιστικές καταστάσεις.

Η μητρική εταιρία κατέγραψε προ φόρων κέρδη 11 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 55%, έναντι των 7,0 εκατ. ευρώ που σημείωσε το εννεάμηνο του 2003.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ενισχύθηκε 10%, διαμορφούμενος στα 223,4 εκατ. ευρώ, έναντι 202,9 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2003, παρά την επίδραση που είχε στα μεγέθη των πωλήσεων μετάλλων του ομίλου η αρνητική συγκυρία της πτώσης του δολαρίου έναντι του ευρώ, η οποία μετριάστηκε από την παρατηρούμενη αύξηση των τιμών των βασικών μετάλλων, αλλά και την αύξηση του όγκου των πωλήσεων.

Τα ενοποιημένα EBITDA για την τρέχουσα περίοδο ανήλθαν σε 31,6 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 3,24%, ενώ τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων κατά την ίδια περίοδο αυξήθηκαν έναντι των κερδών του εννεαμήνου 2003 κατά 20,8%, αγγίζοντας τα 19 εκατ. ευρώ, από τα 158 εκατ. ευρώ του περσινού εννεαμήνου.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Μυτιληναίου, η σημαντική αύξηση της κερδοφορίας του ομίλου οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση του μικτού περιθωρίου κέρδους, από 19,67% σε 20,75%.

Στα ενοποιημένα αποτελέσματα περιλαμβάνονται και αυτά της ΕΛΒΟ, μόνον όμως με τη μέθοδο της καθαρής θέσης. Η συνολική ενοποίηση της ΕΛΒΟ εκτιμάται, τονίζεται στην ανακοίνωση, ότι θα γίνει στα αποτελέσματα της χρήσης του 2005 σύμφωνα με τα ΔΛΠ.

Ο όμιλος Μυτιληναίου, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, στα πλαίσια της προσπάθειας σύγκλισης στις απαιτήσεις των ΔΛΠ αλλά και για λόγους βελτίωσης της πιστότητας των στοιχείων διάρθρωσης του ισολογισμού, εμφανίζει τις χρεωστικές διαφορές ενοποίησης (goodwill) στο ενεργητικό του ενοποιημένου ισολογισμού, στην κατηγορία ”Λοιπές Ασώματες Ακινητοποιήσεις”, καταγράφοντας ταυτόχρονα τις αναλογούσες αποσβέσεις ποσού 4,5 εκατ. ευρώ που βάρυναν τα αποτελέσματα της περιόδου.

Ταυτόχρονα έγινε αναμόρφωση των αντίστοιχων κονδυλίων της προηγούμενης περιόδου περιλαμβάνοντας τις αντίστοιχες αποσβέσεις για να καταστούν συγκρίσιμα τα αποτελέσματα. Οι αναλογούσες αποσβέσεις της περιόδου 30/9/2003 ανήλθαν στα 4,2 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου, ο κύκλος εργασιών της μητρικής διαμορφώθηκε στα 112,4 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 6,8%, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, που άγγιξε τα 105,1 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ ενοποιημένα προ φόρων μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας κέρδη 14,6 εκατ. ευρώ κατέγραψε στο εννεάμηνο του τρέχοντος έτους η ΜΕΤΚΑ, έναντι 15 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ποσό που αντιστοιχεί σε πτώση 2%, με βάση τις δημοσιευμένες λογιστικές καταστάσεις. Στην ανακοίνωση της εταιρίας το φαινόμενο χαρακτηρίζεται ως συγκυριακό, αφού οφείλεται βασικά στο πολύ καλό β΄ τρίμηνο της περσινής χρήσης.

Τα προ φόρων κέρδη της μητρικής ανήλθαν στα 12,9 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας πτώση 9%, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, που διαμορφώθηκαν στα 14,2 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου, οι ενοποιιημένες πωλήσεις εννεαμήνου διαμορφώθηκαν στα 108,7 εκατ. ευρώ, ενισχυμένες κατά 5,6%, έναντι των 102 εκατ. ευρώ που σημειώθηκαν το περσινό εννεάμηνο.

Οι πωλήσεις της μητρικής ανήλθαν στα 84,1 εκατ. ευρώ, έναντι 90 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ποσό που αντιστοιχεί σε πτώση 6,4%.

Εξάλλου, η Marfin Analysis στο πρωινό report της (23/11) χαρακτηρίζει τις ενοποιημένες πωλήσεις του Μυτιληναίου ελαφρώς υψηλότερες των εκτιμήσεών της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v