Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Αράπογλου - συνδικαλιστές για χρέη Ταμείων

Δεν έχουν ασκηθεί κυβερνητικές πιέσεις και η Εθνική Τράπεζα δεν είναι υπεύθυνη για την κάλυψη της ”μαύρης τρύπας” στα συνταξιοδοτικά ταμεία, δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, Τάκης Αράπογλου. Ωστόσο, διαφορετική είναι η θέση των εργαζομένων, οι οποίοι επισημαίνουν ότι η τράπεζα έχει υψηλές υποχρεώσεις προς τα ταμεία.

Εθνική: Αράπογλου - συνδικαλιστές για χρέη Ταμείων
Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας ανακοίνωσε πως δεν έχουν ασκηθεί πιέσεις από την κυβέρνηση για την επίτευξη συμφωνίας αναφορικά με τα αιτήματα των συνδικάτων για συμβολή της τράπεζας στην κάλυψη των συνταξιοδοτικών υποχρεώσεων, ύψους 1,4 δισ. ευρώ, όπως μεταδίδει σε τηλεγράφημά του, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Παράλληλα, όπως επισημαίνεται, οι εκπρόσωποι των συνδικάτων υποστηρίζουν ότι η τράπεζα είναι εν μέρει υπεύθυνη για την διασφάλιση των απαιτούμενων κεφαλαίων των ασφαλιστικών ταμείων, για την αντιμετώπιση των μελλοντικών υποχρεώσεων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Τάκης Αράπογλου τόνισε πως η τράπεζα δεν ευθύνεται για την κάλυψη της ”τρύπας” στο επικουρικό ταμείο και ότι η Πολιτεία, που ελέγχει την τράπεζα, δεν έχει ζητήσει κάτι τέτοιο.

”Δεν έχω υποστεί πολιτικές πιέσεις”, τόνισε ο κ. Αράπογλου, πρώην στέλεχος της Citigroup, σε συνέντευξη από τα κεντρικά γραφεία της Εθνικής Τράπεζας, στην Αθήνα. ”Τόσο τα βασικά ασφαλιστικά ταμεία όσο και το επικουρικό, διοικούνται από εργαζόμενους. Η τράπεζα δεν έχει υποχρεώσεις ως προς τις μαύρες τρύπες που μπορεί να έχουν”.

Η διένεξη μεταξύ της τράπεζας και των σωματείων είναι ενδεικτική μιας γενικότερης ευρωπαϊκής τάσης, καθώς κυβερνήσεις, εταιρίες και εργαζόμενοι προσπαθούν να διασφαλίσουν την αποπληρωμή των συνταξιοδοτικών οφειλών, καθώς οι άνθρωποι ζουν περισσότερο και τα συνταξιοδοτικά ταμεία προσπαθούν να αντισταθμίσουν τις ζημιές σε άσχημη χρονική συγκυρία για τις αγορές.

Οι κυβερνήσεις προσπαθούν να μετακυλίσουν περισσότερο μέρος της επιβάρυνσης στις επιχειρήσεις, ενώ οι εργοδότες αναφέρουν πως είναι πολύ ακριβή η διασφάλιση των συνταξιοδοτικών υποχρεώσεων.

Η Εθνική Τράπεζα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας, μεταξύ των επιχειρήσεων που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, με περισσότερους από 12.500 εργαζομένους στα μισθολόγιά της.

Οι κρατικοί οργανισμοί ελέγχουν ένα ποσοστό της τάξεως του 20% στην τράπεζα, ενώ η κεφαλαιοποίησή της ανέρχεται σε 7,6 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση διορίζει τον διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρο της τράπεζας, επισημαίνει το διεθνές πρακτορείο.

Το κύριο συνταξιοδοτικό ταμείο της Τράπεζας έχει ακάλυπτες υποχρεώσεις (unfunded liabilities) της τάξεως περίπου των 3 δισ. ευρώ, ενώ το συμπληρωματικό επικουρικό ταμείο χρειάζεται 1,4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Σταύρο Κούκο, πρόεδρο του Συλλόγου των εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας.

Το κύριο ταμείο θα συγχωνευτεί με το εθνικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2008, ενώ τα κέρδη θα προστατεύονται από το κράτος, δήλωσε ο κ. Κούκος.

Το επικουρικό ταμείο ιδρύθηκε από εργαζόμενους και είναι το κλειδί της διαφωνίας μεταξύ της τράπεζας και του Συλλόγου των εργαζομένων.

”Η τράπεζα διατύπώνει τη νομική άποψη πως δεν έχει υποχρεώσεις απέναντι στο επικουρικό ταμείο, αλλά θα κάνουμε οτιδήποτε ώστε να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι θα λάβουμε χρηματοδότηση”, δήλωσε ο κ. Κούκος σε συνέντευξή του.

Οι εργαζόμενοι της Εθνικής Τράπεζας έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να προστατέψει το εφάπαξ τους, ιδρύοντας ένα Ταμείο για όλον τον τραπεζικό κλάδο, εν μέρει χρηματοδοτούμενο από τις τράπεζες. Το σωματείο μπορεί να μεταχειριστεί τόσο πολιτικά όσο και νομικά μέσα, προκειμένου η Εθνική Τράπεζα να καταβάλλει μέρος των υποχρεώσεων του επικουρικού ταμείου, δήλωσε ο κ. Κούκος, χωρίς να προχωρήσει σε λεπτομέρειες.

Τα κέρδη του επικουρικού ταμείου αντιστοιχούν περίπου στο ένα τρίτο των συντάξεων των εργαζομένων, δήλωσε ο κ. Κούκος.

Οι συντάξεις από τις κρατικές τράπεζες είναι μεταξύ των πιο γενναιόδωρων στην Ελλάδα, εξαιτίας του ότι οι κυβερνήσεις ικανοποιούσαν συνεχώς, στη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών, τα αιτήματα των σωματείων για καλύτερους μισθούς και επιδόματα. Στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, το εισόδημα ενός συνταξιοδοτούμενου είναι 16% υψηλότερο σε σχέση με το βασικό μισθό της ίδιας θέσης.

Η κυβέρνηση δεν θα εμπλακεί στις διαφωνίες μεταξύ των τραπεζών και των εργαζομένων σχετικά με τη χρηματοδότηση των ”εφάπαξ” τους, έως ότου καταλήξουν πρώτα σε συμφωνία οι δύο πλευρές μεταξύ τους, είχε δηλώσει τον Οκτώβριο ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, σε συνέντευξή του στο Bloomberg.,

Σύμφωνα με τα ΔΛΠ, τα οποία πρόκειται να υιοθετήσουν περίπου 7.000 εισηγμένες εταιρίες από την 1η Ιανουαρίου, οι εταιρίες θα πρέπει να γνωστοποιούν τα ελλείμματά τους στα συνταξιοδοτικά τους ταμεία.

Η Εθνική Τράπεζα δεν γνωστοποιεί υποχρεώσεις από τα δύο ταμεία της, αν και ο κ. Αράπογλου δήλωσε πως περιμένει να καλύψει τις υποχρεώσεις, ύψους 230 εκατ. ευρώ. Το ποσό θα διαγραφεί από τον ισολογισμό της τράπεζας, μόλις ξεκινήσει να δημοσιεύει τα αποτελέσματά της σύμφωνα με τα ΔΛΠ τον επόμενο χρόνο, δήλωσε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος της Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιώργος Προβόπουλος πρότεινε την περασμένη εβδομάδα την απορρόφηση του επικουρικού συνταξιοδοτικού ταμείου της τράπεζας στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, για να μειωθεί η συμβολή της τράπεζας και να εξασφαλισθεί η εξαίρεσή της από μελλοντικές υποχρεώσεις.

Σε αντίθεση με την Εθνική Τράπεζα, η Εμπορική Τράπεζα είναι υπεύθυνη για το επικουρικό της ταμείο, βάσει σχετικής συμφωνίας με τους εργαζόμενους πριν από 20 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Αράπογλου, πρώην διευθυντικού στελέχους της Citigroup στο Λονδίνο, η τιμή της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας έχει ενισχυθεί κατά 40%. Έχει περικόψει το εργατικό δυναμικό της τράπεζας κατά 7% και έχει δεσμευθεί να ενισχύσει τα κέρδη της τράπεζας, κλείνοντας υποκαταστήματα που δεν αποκομίζουν αρκετά κέρδη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v