Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Εκπέμπει SOS στην κυβέρνηση

Μήνυμα στην κυβέρνηση για πληρωμή στη ΔΕΗ μέρους των οφειλών συνολικού ύψους περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ έστειλε σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της επιχείρησης. Αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
ΔΕΗ: Εκπέμπει SOS στην κυβέρνηση
Μήνυμα στην κυβέρνηση για πληρωμή στη ΔΕΗ μέρους των οφειλών συνολικού ύψους περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ έστειλε σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της επιχείρησης.

Αποδέκτες της επιστολής είναι πρωτίστως το υπουργείο Οικονομικών, που θα πρέπει να αποδεσμεύσει πιστώσεις, αλλά και το ΥΠΕΚΑ, καθώς η μειωμένη ρευστότητα της ΔΕΗ αντανακλά σε όλη την αγορά ηλεκτρισμού και φθάνει μέχρι και τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου.

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, το πρόβλημα ρευστότητας έχει γίνει πιεστικό τους τελευταίους μήνες, καθώς παρατηρείται καθυστέρηση στις εξοφλήσεις λογαριασμών λόγω της κρίσης που μαστίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, οι υποχρεώσεις για εξυπηρέτηση δανειακών υποχρεώσεων φτάνουν τα 700 εκατομμύρια ευρώ, μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2012, ενώ το τραπεζικό σύστημα αδυνατεί να καλύψει με κεφάλαια κίνησης την επιχείρηση. Ήδη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ έχει μιλήσει από την αρχή του χρόνου για τον κίνδυνο στάσης πληρωμών που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ, με άμεσες επιπτώσεις στο επενδυτικό της πρόγραμμα.

Πέρα από αυτό, ωστόσο, η διάρθρωση της αγοράς ηλεκτρισμού, με τη λειτουργία του pool το οποίο διαχειρίζεται ο ΔΕΣΜΗΕ, υφίσταται άμεσα τις επιπτώσεις από τα προβλήματα ρευστότητας της ΔΕΗ.

Εδώ και αρκετούς μήνες, η ΔΕΗ ως προμηθευτής (αγοραστής) ηλεκτρικού από το pool συμψηφίζει τα οφειλόμενα ποσά με τις απαιτήσεις της ως παραγωγός που τροφοδοτεί με ενέργεια το pool. Αυτή η πρακτική, η οποία αντιβαίνει τους ισχύοντες κανονισμούς λειτουργίας της αγοράς, έχει ως αποτέλεσμα ο ΔΕΣΜΗΕ να στερηθεί την απαραίτητη ρευστότητα για την πληρωμή των άλλων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο ή ΑΠΕ. Έτσι οι πρώτοι καθυστερούν και αυτοί τις πληρωμές τους προς τη ΔΕΠΑ για τις αγορές φυσικού αερίου.

Μία προσωρινή λύση για τη βελτίωση της ρευστότητας του ΔΕΣΜΗΕ ήταν η αύξηση του τέλους ΑΠΕ από τα μέσα Ιανουαρίου, η οποία ωστόσο δεν άρχισε να αποδίδει. Η ΔΕΗ από την πλευρά της πάντως εκτιμά ότι, εφόσον το δημόσιο πληρώσει τουλάχιστον το μισό των οφειλών του, η κατάσταση θα βελτιωθεί σημαντικά. Να σημειωθεί σχετικά ότι μόνο το υπουργείο Υποδομών οφείλει στη ΔΕΗ πάνω από 55 εκατ. ευρώ για καταναλώσεις ηλεκτρικού των σηματοδοτών της Αττικής, ενώ η ΔΕΗ έχει προσφύγει στα δικαστήρια με περίπου 40 αγωγές κατά του υπουργείου.

Για τις επιπτώσεις που έχει η «στάση πληρωμών» της ΔΕΗ και στους ανεξάρτητους παραγωγούς ηλεκτρισμού επιστολή έχει στείλει στο υπουργείο και ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Ηλεκτροπαραγωγών (ΕΣΑΗ), που εκπροσωπεί δυναμικό άνω των 2.500 μεγαβάτ, το οποίο τροφοδοτείται αποκλειστικά με φυσικό αέριο.

Στην επιστολή, την οποία απέστειλε την Τρίτη, ζητώντας να συγκληθεί σύντομα σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων στον χώρο, τονίζεται μεταξύ άλλων: «Καθυστερήσεις όλο και μεγαλύτερες παρατηρούνται πλέον στις πληρωμές των μελών μας από τον ΔΕΣΜΗΕ, γεγονός που μας αναγκάζει να αδυνατούμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας προς τη ΔΕΠΑ, πόσο μάλλον όταν η πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό καθίσταται πλέον αδύνατη. Πιστεύουμε ότι η κατάσταση σύντομα θα γίνει ανεξέλεγκτη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v