Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Έκλεισε ο κύκλος παρουσίας του στη Σερβία

Σχεδόν 400 εκατομμύρια ευρώ θα βάλει στα ταμεία του ΟΤΕ από την πώληση του ποσοστού 20% που κατείχε στην Telecom Serbia. Η συναλλαγή ολοκληρώθηκε χθες στο Βελιγράδι.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ: Έκλεισε ο κύκλος παρουσίας του στη Σερβία
Σχεδόν 400 εκατομμύρια ευρώ θα βάλει στα ταμεία του ΟΤΕ από την πώληση του ποσοστού 20% που κατείχε στην Telecom Serbia.

Η συναλλαγή ολοκληρώθηκε χθες στο Βελιγράδι όπου, παρουσία της ηγεσίας της γειτονικής χώρας αλλά και του ισχυρού άντρα του ΟΤΕ κ. Τσαμάζ πραγματοποιήθηκε η μεταβίβαση των μετοχών της Telecom Serbia που κατείχε ο ΟΤΕ, αντί τιμήματος ύψους 380 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα ο ΟΤΕ λαμβάνει επιπλέον 17 εκατομμύρια ως μέρισμα για τη χρήση του 2011, με αποτέλεσμα το συνολικό τίμημα της συναλλαγής να φτάνει στα 397 εκατομμύρια ευρώ.

Δάνεια 3,4 εκατομμυρίων ευρώ αναμένουν αναχρηματοδότηση ως το 2014

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής έρχεται στην πλέον κατάλληλη στιγμή για τον ΟΤΕ που αναζητά πηγές για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού του σε ορίζοντα τριετίας.

Ο ΟΤΕ ως το 2014 θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει δάνεια συνολικού ύψους 3,4 δισ. ευρώ, με το πλέον δύσκολο έτος θα είναι το 2013 οπότε και λήξεις των δανείων φτάνουν τα 2,1 δισ. ευρώ.

Παρότι υπό φυσιολογικές συνθήκες ο δανεισμός του ΟΤΕ δεν θεωρείται υψηλός, η κρίση χρέους της χώρας επηρεάζει και τις επιχειρήσεις με αποτέλεσμα η αναχρηματοδότηση του δανεισμού να είναι μια από τις πρώτες προτεραιότητες της εταιρείας, έτσι όπως τις έθεσε ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού κ. Τσαμάζ την προηγούμενη εβδομάδα.

Αν ληφθούν υπόψη τα ταμειακά διαθέσιμα του ΟΤΕ καθώς και τα έσοδα από την πώληση της Telecom Serbia το ποσό που λείπει από τον Οργανισμό προκειμένου αναχρηματοδοτήσει το σύνολό του δανεισμού του υπολογίζεται σε 500 εως 700 εκατομμύρια ευρώ.

Ένα σημαντικό τμήμα εξ’ αυτών αναμένεται να καλυφθεί από την πώληση του δορυφόρου Hellas Sat που έχει ήδη δρομολογηθεί και αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της ηγεσίας του ΟΤΕ για το επόμενο διάστημα. Δεν αποκλείεται, όμως, ακόμη και το ενδεχόμενο ο ΟΤΕ να προχωρήσει αργότερα και στην πώληση και άλλης θυγατρικής εταιρείας για να ενισχύσει την ρευστότητά του.

Στη Σερβία από το 1997

Από την Σερβία ο ΟΤΕ αποχώρησε μετά από σχεδόν 15 σχεδόν χρόνια παρουσίας καθώς είχε εξαγοράσει το ποσοστό που κατείχε το 1997 από κοινού με την Telecom Italia.

Η αρχική επένδυση του ΟΤΕ στην Telecom Serbia ήταν της τάξης των 312 εκατ. ευρώ. Τα γεγονότα όμως στη γειτονική χώρα επηρέασαν την επένδυση καθώς η κρίση και ο εμφύλιος πόλεμος είχαν επίπτωση στις προοπτικές και τη λειτουργία της εταιρείας, με αποτέλεσμα το μερίδιο του ΟΤΕ στην Telecom Serbia έφθασε να αποτιμάται στις λογιστικές του καταστάσεις 155 εκατ. ευρώ.

Ο ΟΤΕ είχε γνωστοποιήσει την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την αγορά της Σερβίας πουλώντας το σύνολο της συμμετοχής του στην Telecom Serbia εδώ και καιρό, πολύ πριν την εκδήλωση της ύφεσης στην Ελλάδα, καθώς το πακέτο μειοψηφίας 20% δεν ήταν αρκετό για ουσιαστικές παρεμβάσεις στην εταιρεία.

Από την πλευρά του ΟΤΕ επισημαίνεται ότι αποχωρεί από μία αγορά όπου παρέμεινε μέτοχος μειοψηφίας επί μακρόν (το Σερβικό Δημόσιο έχει το 80%) πουλώντας τη συμμετοχή του σε μία τιμή που έλαβε ως βάση την προσφορά που κατέθεσε η Telecom Austria για το 51% της Telecom Serbia τον περασμένο Μάιο.

To τίμημα αυτό πρέπει να θεωρείται ικανοποιητικό λαμβάνοντας υπόψη τις απομειώσεις που είχε υποστεί η εταιρεία. Να σημειώσουμε τέλος ότι σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια ο ΟΤΕ εισέπραξε μερίσματα άνω των 100 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v