Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γενική: Τα "κακά" σενάρια και οι… ψιλικατζήδες

Με ποσοστό 99,86% βρίσκονται οι Γάλλοι στη Γενική Τράπεζα. Οι κακές γλώσσες, όμως, λένε πως η Δημόσια Πρόταση δεν θα υποβληθεί σύντομα. Μάλλον θα χρειαστεί να περιμένουμε ακόμα κάποιους μήνες.

Γενική: Τα κακά σενάρια και οι… ψιλικατζήδες
Με ποσοστό 99,86% οι Γάλλοι στη Γενική Τράπεζα, ωστόσο οι κακές γλώσσες λένε πως η δημόσια πρόταση δεν θα υποβληθεί σύντομα, αλλά μετά από κάποιους μήνες.

Γιατί; Γιατί ο νόμος περί δημόσιων προτάσεων λέει ότι η ελάχιστη τιμή αγοράς των μετοχών μειοψηφίας είναι η μεγαλύτερη εκ των εξής δύο: είτε της μέσης χρηματιστηριακής τιμής του τελευταίου εξαμήνου, είτε της τιμής στην οποία αγόρασαν οι βασικοί μέτοχοι.

Το τελευταίο λοιπόν εξάμηνο, η τιμή της Γενικής Τράπεζας ξεκίνησε από τα 2,37 ευρώ, για να καταλήξει κάτω από τα 30 λεπτά. Οπότε, αν γινόταν σήμερα μια δημόσια πρόταση, η προσφερόμενη τιμή θα ήταν πιθανότατα υψηλότερη του 1 ευρώ.

Αν όμως οι Γάλλοι περιμένουν μερικούς μήνες ακόμη, τότε θα διαμορφωθεί μια μέση τιμή εξαμήνου κοντά στα 30-50 λεπτά και με δεδομένο πως ο βασικός μέτοχος έχει αγοράσει στα 40 λεπτά (στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου) τότε και η προσφερόμενη τιμή κάπου μέσα σε αυτό το διάστημα θα κυμανθεί.

Αυτά βέβαια τα λένε οι κακές οι γλώσσες. Γιατί κάποιοι άλλοι θεωρούν πως θα ήταν πολύ… ψιλικατζήδες οι Γάλλοι της Societe Generale αν προσπαθούσαν να ρίξουν με αυτόν τον τρόπο τους… ηρωικούς μετόχους του 0,14% που απέμειναν, πιστεύοντας στο δικό τους management.

Αυτούς τους μετόχους που ήδη χάνουν 99,77% από τη μετοχή την τελευταία πενταετία.

ΥΓ.: Σε περίπτωση, πάντως, που οι Γάλλοι σκέφτονται να περιμένουν μερικούς μήνες να πέσει χαμηλότερα η προσφερόμενη τιμή στη δημόσια πρόταση, θα πρέπει να συνεκτιμήσουν ότι διατρέχουν τον κίνδυνο να… αλλάξει ο νόμος περί δημόσιων προτάσεων.

Μάλιστα, σήμερα συναντώνται οι συμβουλευτικοί φορείς της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (ΣΜΕΧΑ, Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, Σύνδεσμος Επενδυτών Διαδικτύου, ΣΕΔΥΚΑ κ.ά.) και μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι και αυτό των δημόσιων προτάσεων (άλλα είναι η φορολογία υπεραξιών, το Συνεγγυητικό και η τόνωση ρευστότητας).

Άλλωστε, υπάρχει και η παροιμία που λέει ότι όποιος πάει για τα πολλά χάνει και τα λίγα…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v