Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αττικά Πολυκαταστήματα: Χτίζει άμυνες για φέτος

Με απώλειες στον κύκλο εργασιών, αλλά με διατήρηση της καθαρής κερδοφορίας και 30 εκατ. ευρώ ρευστότητα στα ταμεία της, έκλεισε το 2011 η Αττικά Πολυκαταστήματα.

Αττικά Πολυκαταστήματα: Χτίζει άμυνες για φέτος
Με απώλειες στον κύκλο εργασιών, αλλά με διατήρηση της καθαρής κερδοφορίας και 30 εκατ. ευρώ ρευστότητα στα ταμεία της, έκλεισε το 2011 η Αττικά Πολυκαταστήματα.

Ολοκληρώνοντας μια πολύ δύσκολη χρονιά για το λιανεμπόριο εν γένει, η εταιρία προετοιμάζεται για μία ακόμη δύσκολη οικονομική χρήση όπως η τρέχουσα, όπου η αβεβαιότητα, αλλά και η σαφής μείωση των εισοδημάτων θα επηρεάσουν περισσότερο την κατανάλωση.

Αναλυτικότερα, και σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας, Κων. Λαμπρόπουλο, το μεν ώριμο πολυκατάστημα του κέντρου ολοκλήρωσε τη χρήση με πωλήσεις της τάξης των 75 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση τζίρου 15% έναντι του 2010.

Στο ποσοστό αυτής της υποχώρησης η διοίκηση της Αττικά Πολυκαταστήματα υπολογίζει πως το 5%-6% οφείλεται στις αναταραχές και στις διαδηλώσεις, που την υποχρέωσαν να κατεβάσει ρολά για αρκετές εργάσιμες ημέρες.

Αντίθετα, αντιστάσεις παρουσίασε το έτερο πολυκατάστημα στο Golden Hall στο Μαρούσι, εμφανίζοντας τζίρο 35,3 εκατ. ευρώ, μειωμένο μόνο κατά 2,5% έναντι του 2010. Στο σύνολό τους, ωστόσο, και τα δύο πολυκαταστήματα αναμένεται να διαμορφώσουν την προ φόρων κερδοφορία της εταιρίας στα 4 εκατ. ευρώ.

Για το 2012, η διοίκηση προετοιμάζεται για την επέκταση στη Θεσσαλονίκη, ολοκληρώνοντας επένδυση που τελικώς ανέρχεται σε 5 εκατ. ευρώ, εξ ολοκλήρου χρηματοδοτούμενη από ίδια κεφάλαια.

Το νέο πολυκατάστημα στο Mediterranean Cosmos θα είναι περίπου 5.000 τ.μ. (προστέθηκαν 800 τ.μ. από τον αρχικό σχεδιασμό) και αναμένεται να εγκαινιαστεί τον προσεχή Μάρτιο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της διοίκησης του ομίλου, το νέο σημείο πώλησης αναμένεται να προσφέρει τζίρο της τάξης των 12-15 εκατ. ευρώ στην πρώτη πλήρη δωδεκάμηνη λειτουργία του.

Όσον αφορά τη συμπεριφορά των ώριμων Attica στην Αθήνα, ο κ. Λαμπρόπουλος προϋπολογίζει σημαντική μείωση του κύκλου εργασιών για το 2012, σε ποσοστό της τάξης του 15%-20%, την οποίο ωστόσο χαρακτηρίζει ανεκτή έναντι του συνόλου της αγοράς, που φαίνεται ότι θα συνεχίσει να υποχωρεί με γοργότερους ρυθμούς.

Πάντως, παρά την υπόθεση για μείωση του τζίρου, η εταιρία εκτιμά ότι θα διατηρήσει, αν και μειωμένη, την προ φόρων κερδοφορία της και το 2012.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v