ΟΤΕ:Μειώνει δανεισμό με πώληση της Telecom Serbia

Στην ενίσχυση των ταμειακών ροών και στη μείωση του καθαρού δανεισμού του ΟΤΕ θα κατευθυνθούν τα έσοδα των 397 εκατομμυρίων ευρώ που θα αποκομίσει ο Οργανισμός από την πώληση της Telecom Serbia.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ:Μειώνει δανεισμό με πώληση της Telecom Serbia
Στην ενίσχυση των ταμειακών ροών και στη μείωση του καθαρού δανεισμού του ΟΤΕ θα κατευθυνθούν τα έσοδα των 397 εκατ. ευρώ που θα αποκομίσει ο Οργανισμός από την πώληση της Telecom Serbia, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του πρώτου τριμήνου.

Για την πώληση του ποσοστού 20% που κατείχε από το 1997 στην Telecom Serbia ο ΟΤΕ θα λάβει από τη σερβική κυβέρνηση 380 εκατ. ευρώ, ενώ στο ποσό αυτό θα πρέπει να προστεθούν και 17 εκατ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν στο μέρισμα της χρήσης του 2011.

Τα έσοδα της πώλησης θα χρησιμοποιηθούν, όπως έχει ανακοινωθεί από την εταιρεία, για τη μείωση του καθαρού δανεισμού του ΟΤΕ, αφού από την πλευρά της μητρικής Deutsche Telekom έχει δοθεί το σήμα πως η κάθε θυγατρική θα πρέπει να τα βγάλει πέρα με τις δικές της δυνάμεις.

Για τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε, τα δάνεια του ΟΤΕ που λήγουν ανέρχονται σε 760 εκατ. ευρώ. Το 2013 πρόκειται να λήξουν δάνεια 2,1 δισ. ευρώ, ενώ το 2014 θα λήξουν δάνεια ύψους 500 εκατ. ευρώ. Ο δανεισμός αυτός δεν θεωρείται υψηλός, ωστόσο η εξυπηρέτηση του χρέους των επιχειρήσεων έχει πλέον καταστεί δύσκολη εξαιτίας της κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα.

Η πώληση της Telecom Serbia αποτελεί ανάσα για τον ΟΤΕ, ο οποίος σε ορίζοντα τριετίας υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί κεφάλαια 1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα εννεαμήνου, διέθετε ταμειακά διαθέσιμα 1 δισ. ευρώ, ενώ οι ταμειακές του ροές υπολογίζονται σε 500 εκατ. ευρώ περίπου.

Μάλιστα, στον σχεδιασμό της διοίκησης του ΟΤΕ για την ενίσχυση της ρευστότητάς του περιλαμβάνεται και η πώληση της εταιρείας Hellas Sat που διαχειρίζεται τον ελληνικό δορυφόρο Hellas Sat 2, γιατί έχει κριθεί ότι δεν πρόκειται για βασική δραστηριότητα για τον όμιλο και υπολογίζεται ότι μπορεί να αποφέρει έσοδα έως 140 εκατ. ευρώ.

Το 20% δεν επέτρεπε στον ΟΤΕ να έχει λόγο

Η απόφαση του ΟΤΕ να προχωρήσει σε αποεπένδυση από την αγορά της Σερβίας είχε ανακοινωθεί εδώ και καιρό, προ κρίσης, και βασιζόταν κυρίως στο σκεπτικό ότι το μειοψηφικό πακέτο 20% δεν ήταν αρκετό για να έχει ουσιαστικό λόγο στη εταιρεία.

Η αρχική επένδυση του ΟΤΕ στη σερβική εταιρεία ήταν της τάξεως των 312 εκατ. ευρώ. Τα γεγονότα όμως στη γειτονική χώρα επηρέασαν την επένδυση και τις προοπτικές της, με αποτέλεσμα στις λογιστικές καταστάσεις του Οργανισμού να φτάσει να αποτιμάται στα 155 εκατ. ευρώ.

Πάντως, η εν λόγω επένδυση είχε αποδώσει τα τελευταία χρόνια μερίσματα ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ.

Πωλήσεις θυγατρικών

Η αποχώρηση του ΟΤΕ από την αγορά της Σερβίας αποτελεί τη συνέχεια μιας σειράς αντίστοιχων κινήσεων που έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια ο Οργανισμός, ο οποίος, έπειτα από χρόνια επέκτασης σε χώρες του εξωτερικού, προχώρησε σε πωλήσεις θυγατρικών του.

Το 2009, αντί 190 εκατ. ευρώ, πουλήθηκε η Cosmofon, θυγατρική της Cosmote, λόγω της παρουσίας στην αγορά των Σκοπίων της Deutsche Telekom.

Το 2007, ο ΟΤΕ αντί 300 εκατ. δολαρίων προχώρησε στην πώληση της Infote (υπηρεσίες καταλόγου). Επίσης, έναν χρόνο νωρίτερα είχε ολοκληρωθεί η πώληση του 90% της ArmenTel, που απέφερε 342 εκατ. ευρώ.

Σκληρή γλώσσα από την ΟΜΕ – ΟΤΕ

Η πώληση της Telecom Serbia προκάλεσε την αντίδραση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον ΟΤΕ, η οποία σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για εκποίηση του ΟΤΕ από τους μετόχους τους, γεγονός που η ίδια χαρακτηρίζει άκρως επικίνδυνο για την εθνική οικονομία.

Η ΟΜΕ-ΟΤΕ σημειώνει ότι πρόκειται για συμμετοχή που έφερνε μερίσματα, αλλά είχε και ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ανάπτυξης για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας στην περιοχή των Βαλκανίων.

Η ομοσπονδία, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, σημειώνει ότι στρατηγική συμμαχία από ανάπτυξη μετατρέπεται σε αποεπένδυση, με όρους δυσδιάκριτους και μη πειστικούς. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη χρονική περίοδο που επιλέχτηκε να γίνει η κίνηση της πώλησης, εποχή ύφεσης και υποτίμησης των αξιών.

Να σημειωθεί ότι η ΟΜΕ-ΟΤΕ δίνει και πολιτικές διαστάσεις στο θέμα, υποστηρίζοντας ότι αυτό ξεφεύγει από μια απλή επιχειρηματική ενέργεια, καθώς, σημειώνει, δεν υπάρχει καμία νομιμοποιημένη εξουσιοδότηση προς τους εκπροσώπους του Ελληνικού Δημοσίου από μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού.

Τέλος, η Ομοσπονδία των Εργαζομένων ζητά εξηγήσεις από τους μετόχους και την πολιτική ηγεσία που στηρίζει την κυβέρνηση καθώς, όπως υποστηρίζει, οι εργαζόμενοι δεν αποδέχονται συρρίκνωση της επιχείρησης, που προκαλεί αβεβαιότητα και απομειώνει την αξία του ομίλου.
 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v