Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλλάζουν τα τιμολόγια χονδρικής του ΟΤΕ

Μειώσεις στα τέλη διασύνδεσης (συλλογής και τερματισμού κλήσεων) της τάξης του 20 έως 25% και σημαντικές αυξήσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες μισθωμένων κυκλωμάτων προβλέπουν τα νέα τιμολόγια χονδρικής του ΟΤΕ που ενέκρινε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Αλλάζουν τα τιμολόγια χονδρικής του ΟΤΕ
του Σταμάτη Ζαχαρού

Μειώσεις στα τέλη διασύνδεσης (συλλογής και τερματισμού κλήσεων) της τάξης του 20 έως 25% και σημαντικές αυξήσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες μισθωμένων κυκλωμάτων προβλέπουν τα νέα τιμολόγια χονδρικής του ΟΤΕ που ενέκρινε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Το τέλος συλλογής είναι το ποσό που ο πάροχος πληρώνει στον ΟΤΕ προκειμένου να συλλέξει μια κλήση από έναν τοπικό του κόμβο (π.χ. Περιστέρι) και το τέλος τερματισμού το ποσό που πληρώνει προκειμένου να την μεταβιβάσει σε κάποιον άλλο κόμβο του (π.χ. Παγκράτι). Ουσιαστικά ο πάροχος πληρώνει το σύνολο των δύο αυτών ποσών.

Ειδικότερα τα συγκεκριμένα τέλη χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με την απόσταση του τοπικού κέντρου του ΟΤΕ από τον κοντινότερο κόμβο του εναλλακτικού. Στην κοντινότερη διασύνδεση (local) το κόστος μειώνεται σε 0,0056 και 0,0055 ευρώ για συλλογή και τερματισμό αντίστοιχα. Στην περίπτωση της απλής διασύνδεσης (single tandem – μεγαλύτερη απόσταση) τα αντίστοιχα ποσά διαμορφώνονται σε 0,0083 και 0,0078 ενώ στην περίπτωση της διπλής διασύνδεσης (double tandem – ακόμη μεγαλύτερη απόσταση) το κόστος ανεβαίνει σε 0,12 ευρώ.

Ο ελεγκτικός οικος που διενέργησε την ανάλυση για λογαριασμό της ΕΕΤΤ (Grand Thornton) θεωρεί ότι τα τιμολόγια αυτά βασίζονται στο κόστος του Οργανισμού και έτσι ισχύουν αναδρομικά από 1/1/2004. Το γεγονός αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο ΟΤΕ θα υποχρεωθεί να ”επιστρέψει” χρήματα στους παρόχους από τιμολογήσεις του 2004.

Τα τέλη των μισθωμένων κυκλωμάτων αφορούν το κόστος της αποκλειστικής χρήσης γραμμών από τους παρόχους (ή άλλες εταιρείες). Η ΕΕΤΤ τον περασμένο Δεκέμβριο αποφάσισε να μειώσει δραστικά τα τιμολόγιά τους σε επίπεδα κάτω του κόστους σύμφωνα με στελέχη του ΟΤΕ, γεγονός που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τον Οργανισμό και κατέληξε με προσφυγή του δεύτερου στο ΣτΕ κατά της Επιτροπής.

Με τη νέα απόφαση τα τέλη των μισθωμένων κυκλωμάτων αυξάνονται σημαντικά χωρίς ακόμη να είναι ξεκάθαρο το ποσοστό. Η ΕΕΤΤ πάντως υποστηρίζει ότι οι πάροχοι θα επιβαρυνθούν κατά περίπου 1,5% όμως οι εναλλακτικοί ανεβάζουν το ποσοστό αυτό σε περίπου 50 έως 60%, ενώ σε μερικές περιπτώσεις φθάνει ακόμη και το 200% υποστηρίζουν.

Τα τιμολόγια αυτά πάντως και σύμφωνα πάντα με πληροφορίες δεν βασίζονται στο κόστος και ώς εκ’ τούτου δεν ισχύουν αναδρομικά αλλά από την ημέρα δημοσίευσής τους που δεν θα είναι συντομότερα από τα τέλη του μήνα.

Σήμερα και σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ κος Εμμ. Γιακουμάκης ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών. Πιό συγεκριμένα, είχε συνάντηση με τον Υφ. Μεταφορών κο Νεράτζη. Από την άλλη πλευρά, ο ΟΤΕ δεν έχει επισήμως ακόμη καμμία ενημέρωση.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υποβληθούν προς έγκριση και τα τιμολόγια λιανικής του Οργανισμού που πάντως βασιζονται στα αντίστοιχα τιμολόγια χονδρικής και αναμένεται να πυροδοτήσουν αντιδράσεις καθώς οι εναλλακτικοί απαιτούν να μήνυπάρξει συμπίεση (price squeeze) των δύο τιμών (χονδρικής και λιανικής) ενω΄την άποψή τους συμμερίζεται και η ΕΕΤΤ.

Αντίθετα στελέχη του ΟΤΕ εκφράζουν την άποψη ότι τα τιμολόγια λιανικής του Οργανισμού θα πρέπει να πάψουν να υπόκεινται σε ρύθμιση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v