Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Εγκρίθηκε η αύξηση κεφαλαίου

«Το 2012 θα είναι η πιο δύσκολη χρονιά για τις ελληνικές τράπεζες», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Απόστολος Ταμβακάκης μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων. Εγκρίθηκε η αμκ 1 δισ. ευρώ.

Εθνική: Εγκρίθηκε η αύξηση κεφαλαίου
«Το 2012 θα είναι η πιο δύσκολη χρονιά για τις ελληνικές τράπεζες», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Απόστολος Ταμβακάκης. Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων, εξέφρασε την ευχή να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι σύντομα θα υπάρξει κάποια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Σημειώνεται ότι οι μέτοχοι της τράπεζας κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης με θέμα την άντληση 1 δισ. ευρώ με έκδοση προνομιούχων μετοχών έδωσαν την έγκρισή τους. Εξαίρεση αποτέλεσε η Εκκλησία της Ελλάδος, ο εκπρόσωπος της οποίας δήλωσε ότι καταψηφίζουν την πρόταση γιατί εκτιμούν ότι με τον τρόπο αυτόν θα απαξιωθούν οι μετοχές που κατέχει η Εκκλησία της Ελλάδος. Ωστόσο προφανώς αργότερα μετέβαλε την αρχική της θέση καθώς μετά την "καταμέτρηση" ψήφων δεν καταγράφηκε σημαντικό ποσοστό που να διαφωνεί με την αύξηση.

Παίρνοντας τον λόγο, ο πρόεδρος της Εθνικής, Βασίλης Ράπανος, χαρακτήρισε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1 δισ. ευρώ «επιβεβλημένη και ωφέλιμη» και πρόσθεσε ότι είναι μια κίνηση που θα της επιτρέψει να αντιμετωπίσει τις απώλειες από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων και την έκθεση της BlackRock.

Σύμφωνα με τον κ. Ράπανο, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου είναι μέρος μιας σειράς κινήσεων που θα κάνει ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας με στόχο την κεφαλαιακή θωράκισή του

Ο κ. Ταμβακάκης υπογράμμισε ότι μέχρι τον Ιούλιο βασικό πρόβλημα για τις ελληνικές τράπεζες ήταν η ρευστότητα. Έκτοτε, το ζητούμενο είναι η κεφαλαιακή ενίσχυσή τους εξαιτίας των απωλειών από το PSI και την BlackRock.

Τα σχέδια για τη Finansbank

Σε ό,τι αφορά την εκφρασμένη θέση της διοίκησης της Εθνικής για τη διάθεση ποσοστού της τουρκικής τράπεζας Finansbank, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας τόνισε ότι ο σχεδιασμός δεν έχει αλλάξει το παραμικρό και ότι η Εθνική θα κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις για να αποφύγει την προσφυγή της στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Μάλιστα, έχει ήδη καταθέσει το σχέδιο της κεφαλαιακής της ενίσχυσης στην Τράπεζα της Ελλάδος. 

Η ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας για τις αποφάσεις της ΓΣ:

Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε ότι σήμερα, 22 Δεκεμβρίου 2011, πραγματοποιήθηκε Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας στο Μέγαρο Μελά.

Η Γενική Συνέλευση συνεδρίασε με απαρτία 32,02% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις:

Αποφάσισε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας κατά ποσό 1.000.000.000 Ευρώ με την έκδοση 200.000.000 προνομιούχων μετοχών χωρίς δικαίωμα ψήφου, ονομαστικής αξίας και τιμής διάθεσης 5 ευρώ η κάθε μία, και κατάργηση δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων, προκειμένου οι νεοεκδιδόμενες μετοχές να αναληφθούν από το Ελληνικό Δημόσιο έναντι εισφοράς ίσης αξίας ομολόγων εκδόσεως του, οι όροι των οποίων θα καθορισθούν με σχετική απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.

Ανακάλεσε την από 26 Νοεμβρίου 2010 απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Τράπεζας ως προς την εξαγορά των ήδη υφιστάμενων 70.000.000 προνομιούχων μετοχών του Ν. 3723/2008 του Ελληνικού Δημοσίου από την Τράπεζα.

Ενέκρινε την τροποποίηση των άρθρων 4 (περί μετοχικού κεφαλαίου) και 39 (μεταβατική διάταξη για τις ανάγκες εφαρμογής του ν. 3723/2008) του Καταστατικού της Τράπεζας.

Παρέσχε εξουσιοδοτήσεις προς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας, τους Αναπληρωτές Διευθύνοντες Συμβούλους και τον Γενικό Διευθυντή Οικονομικών, προκειμένου, ενεργώντας από κοινού ή χωριστά, να προβούν στην κατάρτιση της σύμβασης ανάληψης προνομιούχων μετοχών μεταξύ της Τράπεζας και του Ελληνικού Δημοσίου και σε οποιαδήποτε εν γένει απαραίτητη ενέργεια για την υλοποίηση των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v