Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lamda: Μικρή κάμψη στα malls

Αντοχές αλλά και σαφή πίεση από την ύφεση καταγράφουν τα εμπορικά κέντρα σύμφωνα με τον Οδ. Αθανασίου διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης Lamda Development.

Lamda: Μικρή κάμψη στα malls
Αντοχές αλλά και σαφή πίεση από την ύφεση καταγράφουν τα εμπορικά κέντρα σύμφωνα με τον Οδ. Αθανασίου, διευθύνοντα σύμβουλο της εισηγμένης Lamda Development. «Από το 2009 έως σήμερα μπορεί να αποδίδουν καλύτερα από το μέσο όρο της λιανικής που καταγράφει απώλειες της τάξης του 50%, αλλά σαφώς και τα εμπορικά κέντρα ζημιώνονται με μια αθροιστική πτώση της τάξης του 20%» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο η πρόβλεψη για το 2012, όσον αφορά τα τρία εμπορικά κέντρα που διαχειρίζεται ο όμιλος, είναι εντελώς αβέβαιη καθώς εν πολλοίς η πορεία της αγοράς εξαρτάται από τους κεντρικούς οικονομικούς χειρισμούς, και από το αν «έχουμε συναντήσει τον πάτο» της ύφεσης.

Για το 2011, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αντίστοιχες επιδόσεις με εκείνες του 9μήνου.

Ετσι, η κερδοφορία στο εμπορικό κέντρο Golden Hall αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1%-2% και στο The Mall Athens και το Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη να υποχωρήσει κατά 1%.
 
Σε επίπεδο κύκλου εργασιών των καταστημάτων που φιλοξενούν, το μεν Golden Hall αναμένεται να διατηρηθεί στα επίπεδα του 2010, ενώ στο Mediterranean Cosmos εκτιμάται ότι θα μειωθεί 8-9%. Στο The Mall Athens θα υποχωρήσει κατά 10-11%, σύμφωνα με την διοίκηση της Lamda Development.

Στη Μαρίνα Φλοίσβου, οι απώλειες από τα σκάφη που ελλιμενίζονται αγγίζουν το 10%, εξέλιξη που σε μεγάλο ποσοστό αποδίδεται στον ανταγωνισμό από την Μαρίνα του Αγίου Κοσμά, όπου η διαχειρίστρια εταιρεία δεν καταβάλλει μίσθωμα, με αποτέλεσμα να προσφέρει φθηνότερες υπηρεσίες έως και 50%.

Στο μέτωπο των νέων επενδύσεων, η Lamda Development προχωρά το επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 4 εκατ. ευρώ στη Θεσσαλονίκη, το οποίο περιλαμβάνει την ανακαίνιση και την βελτίωση της αισθητικής αρχιτεκτονικής του Mediterranean Cosmos. Στο εμπορικό κέντρο της συμπρωτεύουσας την άνοιξη θα ξεκινήσει την λειτουργία του υποκατάστημα Attica και Apple store.

Παράλληλα, το 2012, αναμένεται η έναρξη κατασκευαστικών εργασιών σύνθετου οικιστικού-τουριστικού συγκροτήματος, εφόσον ολοκληρωθεί η αδειοδοτική διαδικασία. Ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι ο όμιλος παραμένει ανοικτός σε νέες επενδύσεις τόσο στον τομέα των εμπορικών κέντρων όσο και των τουριστικών αναπτύξεων, αναφέροντας μάλιστα ότι διατηρεί επαφές με τρία διαφορετικά επενδυτικά σχήματα, προκειμένου να εκμεταλλευτούν τις όποιες ευκαιρίες παρουσιαστούν.

Συμπλήρωσε ωστόσο ότι δεν αρκεί η ικανή ρευστότητα για την εκδήλωση επενδύσεων αλλά και η διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών ώστε αυτές να καταστούν αποδοτικές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v