Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ:Τα υψηλά περιθώρια διύλισης ευνόησαν το 9μηνο

Αύξηση 52% σημείωσαν τα κέρδη προ φόρων του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων στο τρίτο τρίμηνο (σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο), ενώ η αύξηση στο εννεάμηνο ήταν της τάξης του 15%.

ΕΛΠΕ:Τα υψηλά περιθώρια διύλισης ευνόησαν το 9μηνο
Αύξηση 52% σημείωσαν τα κέρδη προ φόρων του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων στο τρίτο τρίμηνο (σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο), ενώ η αύξηση στο εννεάμηνο ήταν της τάξης του 15% (230 εκατ. ευρώ).

Σημειώνεται ότι τα μεγέθη είναι με βάση τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα.

Τα EBITDA σημείωσαν αύξηση στο τρίμηνο 61% και στο εννεάμηνο 31% (διαμορφώθηκαν σε 354 εκατ. ευρώ), ενώ οι επενδύσεις ανήλθαν στα 180 εκατ. ευρώ έναντι 170 εκατ. ευρώ το 2003.

Ειδικότερα, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα αποτελέσματα της προηγούμενης χρήσης, αφού συμπεριληφθούν τα αποτελέσματα της συγχωνευμένης ΠΕΤΡΟΛΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.Β.Ε. και αφού εξαιρεθεί το έσοδο ύψους 60 εκατ. ευρώ που εισέπραξε ο Όμιλος από την πώληση του δικαιώματος προαίρεσης (option) για να αυξήσει τη συμμετοχή του στη ΔΕΠΑ και το οποίο καταχωρήθηκε στα έκτακτα κέρδη της περιόδου 2003, τα κέρδη EBITDA παρουσιάζουν αύξηση 61% για το τρίμηνο και 31% για το εννεάμηνο.

Αντίστοιχα, τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 52% για το τρίμηνο και 15% για το εννεάμηνο. Αντίθετα, σε σχέση με τα δημοσιευμένα στοιχεία του 2003, τα αποτελέσματα σε επίπεδο κερδών προ φόρων για το εννεάμηνο παρουσιάζουν μείωση κατά 11% λόγω του έκτακτου εσόδου της περσινής χρήσης που αναφέρεται πιο πάνω.

Βασικός λόγος για τη βελτίωση της κερδοφορίας του τρίτου τριμήνου παρέμεινε το ιδιαίτερα ψηλό επίπεδο των περιθωρίων διύλισης για σύνθετα διυλιστήρια (cracking refinery margins), καθώς και η ανοδική πορεία των διεθνών τιμών αργού και προϊόντων.

Αντίθετα, αρνητική επίδραση στα αποτελέσματα σε σχέση με πέρυσι είχε η διατήρηση της ισοτιμίας του δολαρίου έναντι του ευρώ σε επίπεδα σημαντικά χαμηλότερα από πέρυσι, καθώς επίσης και οι αυξημένες λειτουργικές δαπάνες στους τομείς της διύλισης και εμπορίας που οφείλονται κυρίως σε δαπάνες προσωπικού, συντήρησης βιομηχανικών εγκαταστάσεων και διακίνησης προϊόντων.

Με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, τα κέρδη προ φόρων των Ελληνικών Πετρελαίων διαμορφώθηκαν στα 226 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2004, έναντι του ποσού των 233 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2003, έναντι των 188 εκατ. ευρώ, που είναι τα αναπροσαρμοσμένα κέρδη του εννεαμήνου του 2003.

Σημειώνεται ότι για λόγους συγκρισιμότητας, τα αναπροσαρμοσμένα οικονομικά αποτελέσματα για το 2003 δεν περιλαμβάνουν έκτακτα κέρδη ύψους 60 εκατ. ευρώ, από την πώληση του option της ΔΕΠΑ.

Αντίθετα, περιλαμβάνουν τα αντίστοιχα αποτελέσματα του διυλιστηρίου της Ελευσίνας (πρώην Πετρόλα Ελλάς).

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις προέβλεπαν αύξηση 25,3% στα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων των ΕΛΠΕ (με βάση τα ΔΛΠ) στο εννεάμηνο του 2004.

* Τα σχέδια για Βαλκάνια-νέο διυλιστήριο

Την επιχειρηματική λογική των επενδύσεων στα Βαλκάνια (έργο της προηγούμενης διοίκησης) αμφισβήτησε ο πρόεδρος της διοίκησης του ομίλου, κ. Τίμος Χριστοδούλου.

Η διοίκηση επανεξετάζει, όπως τόνισε και ο διευθύνων σύμβουλος, κ. Καβουλάκος, όλες τις επενδύσεις στα Βαλκάνια, στη βάση της αποδόσεως των επενδεδυμένων κεφαλαίων, και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εάν χρειαστεί να αποσυρθεί και σε κάποιες από αυτές.

Ευθέως αμφισβητήθηκε και όλη η επένδυση στην ηλεκτροπαραγωγική μονάδα 400 MW στη Θεσσαλονίκη, λόγω της ανυπαρξίας θεσμικού πλαισίου και σειράς υποδομών απαραίτητων για τη λειτουργία της μονάδας.

Τονίστηκε ωστόσο ότι η επένδυση θα ολοκληρωθεί ενώ εκφράστηκε η αισιοδοξία ότι η κυβέρνηση θα πάρει όλα εκείνα τα μέτρα που θα δημιουργήσουν ευνοϊκά κίνητρα για επενδύσεις στην αγορά.

Ανακοινώθηκε επίσης ότι ο όμιλος εξετάζει τη δυνατότητα επένδυσης ενός σύνθετου διυλιστηρίου στη Θεσσαλονίκη ή στον Ασπρόπυργο, η οποία ωστόσο βρίσκεται σε πρόωρο στάδιο.

Χρύσα Λιάγγου

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v