Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόντρα στην ύφεση τα αφορολόγητα προϊόντα

Ο μοναδικός τομέας του εγχώριου λιανεμπορίου που γνώρισε αύξηση στο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης ήταν ίσως εκείνος του ταξιδιωτικού εμπορίου, όπου η πρώην ΚΑΕ παρουσιάζει άνοδο πωλήσεων κατά 13%.

Κόντρα στην ύφεση τα αφορολόγητα προϊόντα
Ο μοναδικός τομέας του εγχώριου λιανεμπορίου που γνώρισε αύξηση στο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης ήταν ίσως εκείνος του ταξιδιωτικού εμπορίου, όπου η πρώην ΚΑΕ (συγχωνευμένη πλέον στον όμιλο Folli Follie) παρουσιάζει άνοδο πωλήσεων κατά 13% και σημαντική προ φόρων κερδοφορία.

Η συγκεκριμένη επίδοση, μάλιστα, ξεπέρασε τη μέση αύξηση της επιβατικής κίνησης, η οποία στο α΄ εξάμηνο του 2011 διαμορφώθηκε στο 4,9% (η εγχώρια επιβατική κίνηση υποχώρησε κατά 15% και η διεθνής προσέλευση αυξήθηκε σε ποσοστό 20,92%).
 
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο και γενικό διευθυντή του ομίλου Folli Follie, κ. Γιώργο Βελέντζα, τα παραπάνω αποτελέσματα προήλθαν κατά κύριο λόγο από την ανάπτυξη των εμπορικών εργασιών, καθώς ο τομέας των αφορολόγητων καυσίμων, στον οποίο ο όμιλος ενεργοποιήθηκε μόλις στο β΄ τρίμηνο του 2011, προσέφερε τζίρο της τάξης μόλις των 4 εκατ. ευρώ.

Παρά την υποχώρηση της κίνησης στο «Ελ. Βενιζέλος», που είναι και η ναυαρχίδα της παρουσίας των ΚΑΕ στην επικράτεια, με συμμετοχή που ξεπερνά το 25% στον συνολικό κύκλο εργασιών, τα υπόλοιπα σημεία στα επαρχιακά αεροδρόμια, στα λιμάνια και στα σύνορα υπεραπέδωσαν, εξυπηρετώντας την αύξηση των πωλήσεων. Η απόδοση ανά επιβάτη στο α΄ εξάμηνο του 2011 παρουσίασε αύξηση 12,54%, ενώ ανά πελάτη η αύξηση άγγιξε το 8%.

Η διείσδυση αυξήθηκε κατά 4,3% και στο α΄ εξάμηνο του 2011 διαμορφώθηκε στο 26,45%. Σύμφωνα με τον κ. Βελέντζα, η παραπάνω εξέλιξη ευνοήθηκε από την άνοδο της προσέλευσης τουριστών υψηλών εισοδημάτων από τρίτες χώρες εκτός Ε.Ε. αλλά και από την ενεργή διαχείριση του εμπορικού δικτύου των ΚΑΕ.

Νέα σημεία παρουσίας

Εκτός από τον διαρκή εμπλουτισμό του προϊοντικού μίγματος, μέσα στο 2011 πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις 6 εκατ. ευρώ, με στόχους την επέκταση των υφιστάμενων καταστημάτων του ομίλου αλλά και την προσθήκη νέων σε νευραλγικά σημεία. Παράλληλα, συνεχίζεται η προσπάθεια συγκράτησης του λειτουργικού κόστους με διαπραγματεύσεις για τη μείωση των μισθωμάτων και με μετρήσεις αποδοτικότητας.

Σημειώνεται ότι στο γ΄ τρίμηνο -που είναι η δυνατή εμπορική περίοδο για τα αφορολόγητα- οι ενδείξεις είναι εξίσου θετικές: ο Ιούλιος και ο Αύγουστος κινήθηκαν πάνω από τον μέσο όρο του α΄ εξαμήνου. Στο γ΄ τρίμηνο ξεκίνησε η λειτουργία του νέου σταθμού καυσίμων στους Ευζώνους και στο δ΄ τρίμηνο θα ξεκινήσει η λειτουργία του σταθμού καυσίμων στον Μεθοριακό Σταθμό της Κακαβιάς, οι οποίοι αναμένεται να ενισχύσουν το συγκεκριμένο διάστημα.

Επίσης, ο όμιλος προγραμματίζει νέες επενδύσεις για το 2012, ώστε να ανοίξει αφορολόγητα καταστήματα και σε άλλες περιοχές της χώρας, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει να διεκδικεί τη διαχείριση μαρινών.

Έχει ήδη καταθέσει οικονομική προσφορά για τη μαρίνα του Αστέρα κι επίσης διεκδικεί μαζί με τον τουρκικό όμιλο Κοτς τη διαχείριση της μαρίνας στη Λέσβο. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v