Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρ. Πειραιώς: «Ψαλίδι» 12% στους μισθούς

Σε μεσοσταθμική μείωση κατά 12% στις απολαβές των εργαζομένων της προχωρά η Τράπεζα Πειραιώς, στο πλαίσιο της στρατηγικής απόφασης του συνόλου των πιστωτικών ιδρυμάτων για μείωση του λειτουργικού κόστους.

Τρ. Πειραιώς: «Ψαλίδι» 12% στους μισθούς
Σε μεσοσταθμική μείωση κατά 12% στις μηνιαίες απολαβές των εργαζομένων της προχωρά η Τράπεζα Πειραιώς, στο πλαίσιο της στρατηγικής απόφασης του συνόλου των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων για μείωση του λειτουργικού κόστους ενόψει των ζημιών τόσο από το «κούρεμα» του ελληνικού χρέος όσο και από τον καυτό λογαριασμό της BlackRock.

Το όφελος από την κίνηση αυτή ανέρχεται σε 50 εκατ ευρώ ετησίως και αφορά προς το παρόν μόνο τους εργαζόμενους στην Ελλάδα. Σε δεύτερη φάση θα εφαρμοσθεί ανάλογη πολιτική και για τους εργαζόμενους στις θυγατρικές του εξωτερικού με τη διαφορά ότι δεν θα είναι κοινή απόφαση για όλους αλλά ανάλογα με την οικονομική κατάσταση και το μισθολογικό καθεστώς της εκάστοτε χώρας.

Εναλλακτική 4ήμερης εργασίας

Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσοστό της μείωσης είναι κλιμακωτό ανάλογα το ύψος του μισθού και καταμερίζεται σε τρεις κατηγορίες: 10%, 15% και 20%.

Το πρόγραμμα που ανακοίνωσε η τράπεζα στους εργαζόμενους διαθέτει και την εναλλακτική πρόταση της 4ήμερης εργασίας, που σημαίνει μείωση του μισθού κατά 20% και αφορά τους εργαζόμενους που διαθέτουν κλαδικές συμβάσεις, οι οποίες δεν μπορούν να αλλάξουν.


Η Επιστολή του Διευθύνοντος Συμβούλου της Πειραιώς

Αναλυτικότερα, το πλήρες κείμενο της επιστολής του CEO, Σ. Λεκκάκου προς το προσωπικό της τράπεζας έχει ως εξής:

"Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η εκδήλωση υφεσιακών φαινομένων από το τελευταίο 3μηνο του 2008 και η δημοσιονομική κρίση του 2009 εξελίχθηκαν σε κρίση χρέους το 2010, με τις γνωστές σε όλους μας συνέπειες. Όπως δε όλοι διαπιστώνουμε, οι οικονομικές εξελίξεις βαίνουν διαρκώς επιδεινούμενες σε εθνικό, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος, που επέδειξε αξιοσημείωτες αντοχές στη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, τα δύο τελευταία χρόνια δοκιμάζεται έντονα. Λόγω της σημαντικής μείωσης της κατανάλωσης, της ύφεσης, του περιορισμού του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων, της αδυναμίας δανειοληπτών να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, ο κύκλος των τραπεζικών εργασιών σταδιακά συρρικνώνεται και, ιδίως, στους τομείς εκείνους που προϋποθέτουν ανάπτυξη, επενδύσεις και γενικά ομαλές οικονομικές συνθήκες.

Όλο αυτό το αντίξοο χρονικό διάστημα των 3-4 ετών και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου αλλά και οι μέτοχοι κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, τη διαφύλαξη της εταιρικής περιουσίας και την ισχυροποίηση της Τράπεζας. Τα μέλη της Διοίκησης παραιτήθηκαν από ένα σημαντικό μέρος των αποδοχών τους, ενώ μειώσεις έως και 30% πραγματοποιήθηκαν και στα Διευθυντικά στελέχη. Παράλληλα, ο Όμιλος προκειμένου να διαφυλάξει τις θέσεις εργασίας και ταυτόχρονα να καλύψει προσωπικές ανάγκες ενός ορισμένου αριθμού εργαζομένων, προσέφερε το πρόγραμμα sabbatical σε όσους εργαζόμενους το επέλεξαν. Οι δε μέτοχοι του Ομίλου προχώρησαν σε αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου σε δύσκολες και για τους ίδιους οικονομικές συνθήκες χωρίς, μάλιστα, τα τελευταία χρόνια να εισπράττουν οποιοδήποτε μέρισμα.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Στην 20ετή πορεία του Ομίλου, το Διοικητικό Συμβούλιο ανταποκρίθηκε με συνέπεια στις ανάγκες των εργαζομένων του Ομίλου και μοιράστηκε μαζί τους τα οφέλη από την ανάπτυξη των εργασιών του. Την πολιτική αυτή θα εφαρμόσει με συνέπεια και στο μέλλον, σύμφωνα με τις δυνατότητες του Ομίλου και λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές συνθήκες της χώρας.

Ωστόσο, για την προστασία του Ομίλου και τη συνέχιση της συνεισφοράς του στην οικονομία του τόπου, οφείλουμε να πάρουμε μέτρα περαιτέρω περιορισμού των λειτουργικών δαπανών (και συγκεκριμένα του μισθολογικού κόστους μεσοσταθμικά κατά 12% και αντίστοιχης μείωσης των λοιπών γενικών εξόδων), ώστε να προσαρμοστούμε στις παρούσες οικονομικές συνθήκες, έχοντας, ως σταθερό μας στόχο τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας.

Ως εκ τούτου και σε συνέχεια των σχετικών μας διαβουλεύσεων των τελευταίων δύο μηνών, τόσο σε επίπεδο κλαδικό όσο και σε επίπεδο επιχειρησιακό, από 01.01.2012 θα προχωρήσουμε, χωρίς να θίξουμε τις υφιστάμενες κλαδικές εγγυήσεις σε μείωση των αποδοχών των εργαζομένων, και όπου αυτό δεν καταστεί εφικτό θα καθιερώσουμε το σύστημα της 4ήμερης εβδομαδιαίας μερικής απασχόλησης, ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες κάθε μονάδας, σύμφωνα με το άρθρο 38 του ν. 1892/1990, όπως η διάταξη αυτή τροποποιήθηκε από τους ν. 3846/2010 και 3899/2010.

Σε κάθε πάντως περίπτωση θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων εντός των ορίων της εν γένει εργατικής νομοθεσίας (εθνικής και κοινοτικής). Ο στόχος διαφύλαξης των θέσεων εργασίας εξακολουθεί να είναι για τον Όμιλο αμετακίνητος, με την προοπτική ότι η ελληνική οικονομία θα ξαναβρεί σύντομα ρυθμούς ανάπτυξης και θα ομαλοποιηθεί η αγορά εργασίας προς όφελος των εργαζομένων.

Σταύρος Λεκκάκος

Διευθύνων Σύμβουλος & CEO"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v