Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Πολλαπλά ρεκόρ στα μεγέθη εννεαμήνου (upd)

Αύξηση 23,9% εμφάνισαν τα κέρδη προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας (474,1 εκατ. ευρώ) της Εθνικής στο εννεάμηνο 2004, υπερβαίνοντας τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών (21%). Κέρδη ρεκόρ στο γ’ τρίμηνο (39,7%), ιστορικό υψηλό στην αποδοτικότητα των Ιδίων Κεφαλαίων (19,4%). Διεύρυνση μεριδίου στα Αμοιβαία. Δείτε τις αναλυτικές οικονομικές καταστάσεις.

Εθνική: Πολλαπλά ρεκόρ στα μεγέθη εννεαμήνου (upd)
Αύξηση 23,9% εμφάνισαν τα κέρδη προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας της Εθνικής Τράπεζας στο εννεάμηνο του 2004, καθώς διαμορφώθηκαν στα 474,1 εκατ. ευρώ έναντι 382,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περισινή περίοδο.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για κέρδη προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας εννεαμήνου 2004 της Εθνικής Τράπεζας της τάξεως των 461 - 464 εκατ. ευρώ (20%-21%).

Τα καθαρά κέρδη του ομίλου διαμορφώθηκαν στα 338,7 εκατ. ευρώ έναντι 270,3 εκατ. ευρώ (αύξηση 25,3%), ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν κέρδη μετά φόρων, ύψους 328 εκατ. ευρώ περίπου.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους της Εθνικής Τράπεζας, σημείωσαν άνοδο 14,9% στο εννεάμηνο και διαμορφώθηκαν στα 1,048 δισ. ευρώ.

Ιδιαίτερα ικανοποιητική υπήρξε η πορεία του Ομίλου στο τρίτο τρίμηνο του 2004, με τα κέρδη του Ομίλου μετά από φόρους να διαμορφώνονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών (116,9 εκατ. ευρώ), αυξημένα κατά 39,7% σε σχέση με το αντίστοιχο 3μηνο του 2003.

Οι επιδόσεις αυτές του Ομίλου οδηγούν, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, σε εντυπωσιακή αύξηση της αποδοτικότητας των ιδίων κεφαλαίων στο ιστορικό υψηλό του 19,4% έναντι 15,1% το 2003, επιτρέποντας στην Τράπεζα να διεκδικεί την πρώτη θέση και από πλευράς αποδοτικότητας στο Ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Ανάλογη τάση καταγράφεται στην απόδοση του ενεργητικού του Ομίλου, η οποία ενισχύεται κατά 19 μονάδες βάσης σε 1,18% στο 9μηνο του 2004.

Εντυπωσιακή αύξηση (+21% από την αρχή του έτους και +31% σε ετήσια βάση) σημειώνεται στις χρηματοδοτήσεις της λιανικής τραπεζικής, συμπεριλαμβανομένης και της χρηματοδότησης μικρών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών.

Η χρηματοδότηση λιανικής τραπεζικής ανέρχεται σε 13,4 δισ. ευρώ και αντιπροσωπεύει πλέον το 52% του συνόλου των χορηγήσεων του Ομίλου.

Τα συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 10% από την αρχή του έτους σε 49,5 δισ. ευρώ. Αύξηση της τάξης του 6,5% παρουσιάζουν τα υπό διαχείριση κεφάλαια στα Αμοιβαία Κεφάλαια τα οποία προσεγγίζουν πλέον τα 8,2 δισ. ευρώ.

Η ταχύτερη ανάπτυξη των αμοιβαίων κεφαλαίων από τον κλάδο οδήγησε σε αύξηση του μεριδίου αγοράς του Ομίλου σε 26,7% από 25,3% μέσα στο 9μηνο του 2004.

Εξάλλου, αύξηση κατά 17,1% σε σχέση με το 9μηνο 2003 παρουσιάζει η οργανική κερδοφορία του δικτύου του εξωτερικού. Τα κέρδη προ φόρων του δικτύου εξωτερικού αυξήθηκαν σε 98 εκατ. ευρώ σε σχέση με 89 εκατ. ευρώ στο 9μηνο 2003.

Χαρακτηριστικό της δυναμικής ανάπτυξης του Ομίλου στη Βαλκανική είναι το γεγονός ότι η κερδοφορία των θυγατρικών και καταστημάτων στην περιοχή αυτή αυξήθηκε κατά 30% έναντι του 2003 και διαμορφώθηκε σε 37 εκατ. ευρώ.

Ο Όμιλος της Εθνικής Τράπεζας έχει ήδη πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά των Βαλκανίων και επιδιώκει με σειρά νέων πρωτοβουλιών με έμφαση στη λιανική τραπεζική, να ισχυροποιήσει περαιτέρω την ηγετική θέση του στην ευρύτερη περιοχή, επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

”Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα του 9μήνου αντανακλούν τις ουσιαστικές προσπάθειες που έχει καταβάλει ο Όμιλος το τελευταίο διάστημα, με στόχο τη διατηρήσιμη αύξηση των εσόδων, με αιχμή τους τομείς της λιανικής τραπεζικής, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την επέκταση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με ταυτόχρονη εκλογίκευση των εξόδων”, δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος του Δ.Σ. και διευθύνων σύμβουλος, Τάκης Αράπογλου.

Αξίζει να επισημανθεί, προσθέτει ο κ. Αράπογλου, ότι οι χορηγήσεις στεγαστικής και καταναλωτικής πίστης αυξάνονται κατά 29% και τα δάνεια προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις παρουσιάζουν άνοδο 25%.

Παράλληλα, τονίζει ο ίδιος, υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας όσον αφορά την αποκλιμάκωση του λειτουργικού κόστους, με σημαντικότερα δείγματα την ολοκλήρωση του προγράμματος εθελουσίας εξόδου, τον εξορθολογισμό της παρουσίας μας στη Δυτική Ευρώπη και την εφαρμογή προγράμματος για τη συγκράτηση των εξόδων διοίκησης, ενέργειες που αναμένεται να συνεισφέρουν σημαντικά στα αποτελέσματα του Ομίλου στο άμεσο μέλλον.

”Έχουμε εισέλθει σε μία περίοδο, για την οποία θέτουμε πιο φιλόδοξους στόχους δίνοντας έμφαση όχι μόνο στην αύξηση των εργασιών του Ομίλου αλλά και στην αποδοτικότητα των λειτουργιών και των κεφαλαίων μας. Οι μέχρι τώρα πρωτοβουλίες μας και τα πρώτα αποτελέσματα σηματοδοτούν τη συνέχιση της θετικής πορείας του Ομίλου στα προσεχή 3μηνα. Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να συγχαρώ και να ευχαριστήσω το προσωπικό του Ομίλου που με τον αμείωτο ζήλο του αναδεικνύεται ως ο κύριος συντελεστής των παραπάνω επιδόσεων”, δήλωσε ο κ. Αράπογλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v