Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ – Forthnet: Ερίζουν για τα ιδιωτικά κανάλια

Στην τηλεοπτική αρένα ρίχνουν μεγάλο μέρος της προσπάθειας για την αύξηση της πελατειακής τους βάσης οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι και, όπως είναι σχεδόν αναμενόμενο, όπου υπάρχει ενδιαφέρον υπάρχει και γκρίνια.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ – Forthnet: Ερίζουν για τα ιδιωτικά κανάλια
Στην τηλεοπτική αρένα έχουν ρίξει το τελευταίο διάστημα μεγάλο μέρος της προσπάθειά τους για την αύξηση της πελατειακής βάσης οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι και, όπως είναι σχεδόν αναμενόμενο επακόλουθο, όπου υπάρχει ενδιαφέρον υπάρχει και γκρίνια.

Οι συμφωνίες αποκλειστικής αναμετάδοσης με τα ελεύθερα μεταδιδόμενα κανάλια που έχει υπογράψει η Multichoice Hellas, εταιρεία του ομίλου Forthnet, προκάλεσαν την αντίδραση του ΟΤΕ ο οποίος, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να αποσπάσει μερίδιο από την τηλεοπτική πίττα, προσέφυγε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού κατά των συγκεκριμένων συμφωνιών.

Η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού ξεκίνησε ήδη από την προηγούμενη χρονιά μετά την προσφυγή του ΟΤΕ ο οποίος είχε εκφράσει το ενδιαφέρον του να περιλάβει τα ιδιωτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας στην δική του συνδρομητική πλατφόρμα. Ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατό λόγω των συμφωνιών που ήδη υπήρχαν μεταξύ των καναλιών και της Nova και έχουν ισχύ ως το τέλος του επόμενου χρόνου.

Ενδιαφέρον να ενταχθούν και στην πλατφόρμα του ΟΤΕ έχουν και τα ιδιωτικά κανάλια τα οποία αναμένουν ότι μπορούν να εξασφαλίσουν επιπλέον έσοδα σε μια εποχή εξαιρετικά δύσκολη για το τηλεοπτικό τοπίο.

Οι συμφωνίες αποτελούν εμπόδιο για ανάπτυξη άλλων πατφορμών λέει η Ε.Α.

Η εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία πάντως να σημειώσουμε ότι δεν είναι δεσμευτική, δικαιώνει ουσιαστικά την θέση του ΟΤΕ αφού, όπως επισημαίνεται, οι εν λόγω συμφωνίες εγείρουν εμπόδια εισόδου σε πραγματικούς ή δυνητικούς ανταγωνιστές δυσχεραίνοντας την δραστηριοποίηση τους και την ανάπτυξη άλλων ψηφιακών και δορυφορικών πλατφορμών.

Το θέμα πρόκειται να εξεταστεί εκ νέου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στις αρχές Φεβρουαρίου και αφού προηγουμένως τοποθετηθεί και η πλευρά της Forthnet η οποία διατύπωσε ήδη την άρνησή της για το περιεχόμενο της εισήγησης της Επιτροπής.

Forthnet: την διαφορά την κάνει το premium περιεχόμενο

Σύμφωνα με κύκλους του ομίλου Forthnet η υπόθεση δεν αφορά στην ουσία ένα πραγματικό θέμα καθώς, όπως επισημαίνεται με έμφαση, τα ελεύθερα ιδιωτικά κανάλια δεν αποτελούν κίνητρο για κάποιον καταναλωτή προκειμένου να προσφύγει στις υπηρεσίες της συνδρομητικής τηλεόρασης.

Η διαφορά, όπως τονίζεται, έγκειται στο premium περιεχόμενο που αποτελεί και τον λόγο για τον οποίο ένας χρήστης αγοράζει μια τηλεοπτική υπηρεσία.

Οι ίδιοι κύκλοι υποστηρίζουν ότι, όπως είναι σήμερα το τοπίο στην συνδρομητική τηλεόραση, ο ΟΤΕ δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστικός καθώς το περιεχόμενο που προσφέρει υπολείπεται έναντι αυτού που προσφέρει η Nova και κάνουν λόγο για ένα πρόβλημα του ΟΤΕ το οποίο επιχειρεί να το εμφανίσει ως πρόβλημα της αγοράς.

Επιπλέον σημειώνεται ότι ένας συνδρομητής που θέλει να έχει απλώς πρόσβαση στα ελεύθερα ιδιωτικά κανάλια μπορεί να το έχει σήμερα με πολλούς τρόπους πχ IPTV, Web TV, Digea.

Αντίλογος

Πάντως την ίδια ώρα υπάρχει και ο αντίλογος που αναφέρει ότι ειδικά σε πολλές περιοχές της χώρας που το σήμα δεν έχει γίνει ακόμη ψηφιακό, η ποιότητά του είναι κακή με αποτέλεσμα να υπάρχει κοινό που ενδιαφέρεται για την συγκεκριμένη υπηρεσία.

Η μάχη στην τηλεοπτική αρένα τώρα ουσιαστικά ξεκινά αφού είναι πολύ πρόσφατο το λανσάρισμα των υπηρεσιών της πλατφόρμας ΟΤΕ TV.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα έχει πολλά… επεισόδια αφού όπως καταδεικνύουν πολλές έρευνες σε περιόδους οικονομικής κρίσης, όπως αυτή που βιώνει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, τα νοικοκυριά αναζητούν οικονομικές λύσεις για οικιακή ψυχαγωγία που αφορά όλη την οικογένεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v