Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φουρλής: Δύσκολο και το 2012

Μερίδια αγοράς σε μια πτωτική αγορά διεκδικεί ο όμιλος Φουρλή, ο οποίος ταυτοχρόνως επικεντρώνεται στις εκτός Ελλάδος δραστηριότητές του, προκειμένου να αντισταθμίσει τις πιέσεις που δέχεται στην εγχώρια αγορά.

Φουρλής: Δύσκολο και το 2012
Μερίδια αγοράς σε μια πτωτική αγορά διεκδικεί ο όμιλος Φουρλή, ο οποίος ταυτοχρόνως επικεντρώνεται στις εκτός Ελλάδος δραστηριότητές του, προκειμένου να αντισταθμίσει τις πιέσεις που δέχεται στην εγχώρια αγορά.

Σύμφωνα με τον CEO του ομίλου, κ. Απ. Πεταλά, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα εννεαμήνου 2011, στόχος του ομίλου είναι εντός της προσεχούς πενταετίας το 50% των κερδών EBITDA να προέρχεται από τις ξένες αγορές. Η επιδίωξη αυτή αναμένεται να εξυπηρετηθεί από την ΙΚΕΑ στη Βουλγαρία, από τα πρόσφατα ανοίγματα στην Τουρκία μέσω της Intersport και από τις κινήσεις για το σήμα New Look στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία.

Στην εσωτερική αγορά, οι επενδύσεις περιορίζονται, γίνονται επιλεκτικές και αφορούν κυρίως τον τομέα της Intersport, όπου προγραμματίζεται το άνοιγμα νέων καταστημάτων. Ωστόσο, μετά τις επενδυτικές δαπάνες ύψους 72 εκατ. ευρώ έως το εννεάμηνο του 2011 (εκτιμάται ότι θα φθάσουν τα 75 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2011), ο όμιλος κατεβάζει ταχύτητες, περιορίζοντας το επενδυτικό του πλάνο για τα προσεχή χρόνια.

Είναι ενδεικτικό εξάλλου ότι εντός του 2012 δεν προγραμματίζεται νέο ΙΚΕΑ, που εξ αντικειμένου είναι η πιο απαιτητική από άποψη κεφαλαίων δραστηριότητα του ομίλου. Σύμφωνα με τον κ. Πεταλά, και το 2012 αναμένεται δύσκολη χρονιά, όπου η στρατηγική του ομίλου θα στραφεί στην αύξηση των μεριδίων εσωτερικά και στη σταδιακή ανάπτυξη στο εξωτερικό.

Σε ό,τι αφορά την εσωτερική αγορά, παρά τα μονοψήφια ποσοστά πτώσης των πωλήσεων (σε συγκρίσιμη βάση) για τα ΙΚΕΑ και την Intersport, ο όμιλος σύμφωνα με τον κ. Πεταλά έχει κατορθώσει να καρπωθεί μερίδιο 18% (από 12% το 2008) για την ΙΚΕΑ και 16% - 17% για την Intersport.

Ο ίδιος χαρακτήρισε εντελώς αβέβαιη την πορεία του δ΄ τριμήνου εξαιτίας της δραματικής μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος και της μηδαμινής πιστωτικής δυνατότητας των καταναλωτών, ωστόσο υποστήριξε ότι τα λιανικά concepts του ομίλου θα συνεχίσουν να κερδίζουν μερίδια. Υπογράμμισε δε ως συγκριτικό πλεονέκτημα τις σχέσεις συνεργασίας με τους ομίλους που αντιπροσωπεύει, καθώς αυτοί αποτελούν και τους προμηθευτές του.

Σε ό,τι αφορά τον καθαρό δανεισμό του ομίλου, αυτός διαμορφώνεται αυξημένος στα 160,4 εκατ. ευρώ στο τέλος του 9μήνου του 2011 (από 116,4 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2010), καθώς επηρεάστηκε τόσο από τις υψηλές επενδυτικές δαπάνες όσο και από την αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους και την έκτακτη φορολογία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το μέσο κόστος δανεισμού του ομίλου ήταν 3,5% και σήμερα έχει ανέλθει στο 5,5%. Σύμφωνα με τον treasurer του ομίλου, κ. Γ. Αλεβίζο, ο όμιλος, λόγω και της ανάπτυξης των διεθνών του δραστηριοτήτων, έχει απευθυνθεί για χρηματοδότηση και σε ξένες τράπεζες, με αποτέλεσμα σήμερα το 50% των δανείων του να έχει συμβληθεί με ξένα πιστωτικά ιδρύματα. Σύμφωνα με την πρόβλεψή του, στο τέλος του 2011 ο καθαρός δανεισμός θα υποχωρήσει στα 140 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η συνολική επιβάρυνση του ομίλου από το ειδικό τέλος επί των ακινήτων για το 2011 υπολογίζεται σε 500 χιλ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v