Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διψήφια η αύξηση ηλεκτρικού τον Ιανουάριο

Την εφαρμογή αυτόματου μηχανισμού αναπροσαρμογής των τιμολογίων της ΔΕΗ, εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με βάση την πρόταση που έχει διατυπώσει η ΡΑΕ. Προς πώληση η μικρή ΔΕΗ.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Διψήφια η αύξηση ηλεκτρικού τον Ιανουάριο
Την εφαρμογή αυτόματου μηχανισμού αναπροσαρμογής των τιμολογίων της ΔΕΗ εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με βάση την πρόταση που έχει διατυπώσει η ΡΑΕ.

Όσο για τις αυξήσεις που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου, αυτές οπωσδήποτε θα κινηθούν σε διψήφιο ποσοστό (μεσοσταθμικά), αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να φτάσουν το 19 - 20% (μεσοσταθμικά) που ζητά η ΔΕΗ.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, τα κλιμάκια χρεώσεων που ισχύουν σήμερα θα διατηρηθούν, ενώ θα καταβληθεί προσπάθεια τα ποσοστά των αυξήσεων να είναι χαμηλά στις μικρές καταναλώσεις, οι οποίες συνήθως αντιστοιχούν σε πελάτες χαμηλότερων εισοδημάτων.

Πάντως, τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζει το υπουργείο με την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο.

Η επιβολή του φόρου αφενός έχει εκτινάξει το κόστος ηλεκτροπαραγωγής στις μονάδες που το χρησιμοποιούν και όπως είναι φυσικό θα πρέπει να μεταφερθεί στην κατανάλωση κι αφετέρου επηρεάζει τα αποτελέσματα της ΔΕΗ.

Ήδη η επιχείρηση αναμένεται να καταγράψει ζημίες το γ΄ τρίμηνο, σύμφωνα με αναλυτές και ένας από τους λόγους είναι το υψηλό κόστος αγοράς καυσίμων.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος και προκειμένου να μη χάσει έσοδα το Δημόσιο το ΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με το ΥΠΟΙΚ επεξεργάζεται σενάρια ώστε ο φόρος αυτός να επιβαρύνει τα τελικά τιμολόγια αντί το καύσιμο, γεγονός που εκτιμάται ότι θα φέρει μικρότερες αυξήσεις στους καταναλωτές.

Αποκρατικοποιήσεις

Σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, το υπουργείο δείχνει να προσανατολίζεται στη δημιουργία μιας «μικρής ΔΕΗ», προκειμένου να διατεθεί σε ενδιαφερόμενους επενδυτές. Σε αυτήν εξετάζεται να ενταχθούν εκτός από 4 μονάδες λιγνίτη και κάποιες υδροηλεκτρικές, ώστε το πακέτο να γίνει ελκυστικό για τους επενδυτές.
 
Ποιες μονάδες θα ενταχθούν, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, θα ανακοινωθεί στις αρχές Δεκεμβρίου, οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι θα είναι από μία μονάδα των ΑΗΣ Αμυνταίου, Μεγαλόπολης, Αγίου Δημητρίου και Φλώρινας.

Όσο για τη ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ, το υπουργείο δεν φαίνεται να έχει καταλήξει ακόμη στο πώς θα πουληθούν (μαζί ή ξεχωριστά), αν και θεωρητικά βιάζεται να προκηρύξει τον διαγωνισμό μέσα στον Δεκέμβριο.

Τέλος, για την πώληση του ποσοστού του Δημοσίου στα ΕΛ.ΠΕ., οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2012.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v